onsdag 14 april 2010

Nellad på vårenNella är skånska för nässla. Att vara nellad betyder att man är hialös - hängiven och angelägen. Så känner jag mig inför våren nu - superberedd! I helgen blir det förmodligen årets första nässelpesto.
Tycker du också om nässlor? Notera då söndag den 2 maj kl 13-16 i almanackan. Då firar Sällskapet Nellorna Nässlans Dag i Hässlebo utanför Jonstorp och då blir det helt säkert pesto, soppa, nässelkakor och annat smarrigt + chans att se tillverkning av nässelgarn och nässelpapper. Artiklar om oss är på gång i Allas veckotidning och tidningen Hälsa. Håll utkik!Julrosorna gör mig aldrig besviken. Detta är en frösådd skönhet. Kanske min vackraste.Trilliumen (treblad) är på gång. Så härligt!Tidig favorit - den rosa hundtandsliljan (de vita och gula är senare).En fritillaria på g. Den som uppfann ordet gracil måste ha spanat in en fritillaria i knopp.Kejarkronan är desto bastantare - fräck!Trädpionerna har också satt fart på savstigningen. Tänk att denna vårlängtan nästan är lika härlig som själva blomningen. Åtminstone tycker jag det.
Varma hälsningar
Eva

22 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Våren är en förunderlig tid! Härlig, njutbar & fin.
Varm kram

Inger sa...

Åh, så långt våren har kommit hos er. Mycket har jag att se fram emot, vintern har nu släppt sitt grepp även hos oss.
Ha det gott!

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Såg också nässelskott i går på kvällsrundan. Snart blir det nässelsoppa. Fick en underbar nässelpesto när vi besökte Annika förra våren men har inget bra recept.
Här har trädpionerna frusit tillbaka i topparna. Får trösta mig med att de lever.
Tusan att det skall gå så fort när äntligen våren är här. Krokusen har nästan blommat över. Den slog ju ut i förrgår :-).
Ha det gott
Birgitta

haspet sa...

Så långt det har kommit hos er. Trillium skulle jag gärna vilja ha, måste skriva upp på vill-ha-listan. Fritillaria är så underbar, från det stadiet du visar till själva ljuvliga blomningen. På din fråga i min blogg om fjärilarna så finns dom på http://www.butik.tradgardstider.se/
Ha en fin kväll. // Peter

Pettas sa...

Lyckost! Det tar tid ännu innan vi blir nellade! Härligt ord!
hälsningar från Åland

Boäng sa...

Vilken julros! Får vi se den utslagen sedan?

AnnCharlotte sa...

Ja nu gåer de inte å hia sej udan man måste ud och roda i jooren...hihi

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Att vara nellad...vilket fint utryck (det ska jag lägga på minnet..). Är uppvuxen med nässelsoppa, men har faktiskt varken ätit eller gjort så mycket annat på nässlor. Pesto gör jag massor av, men på basilika. Pesto på ruccola är också gott, men nu blir jag nyfiken på nässel-pesto. Är det ungefär samma ingredienser som när man gör på basilika?

Ha' det gott!
/Charlotte

mammi sa...

Inte gillar jag "nellor". Har någon sorts antipati mot dem. Är kanske för att det inte precis är en höjdare att bli "nellad".Är ju inte klokt va våren rusar i väg här nere.
Ha det så gott

Alen Trädgård sa...

Jag vet inte om jag delar din kärlek till nässlor men det är ju onekligen ett vårtecken:) Hundtandsliljan den rosa satte jag lökar av i höstas och till min stora glädje tittar de nu upp. Det är härliga tider nu, i går kväll var vi och lyssnade på Herman Krupke och det blev 3 pioner till;) så nu har vi 9 stycken som ska fördelas ut i trädgården för vi köpte ju sex stycken på mässan i Malmö:) Ha det gott/Monne

Ruben sa...

Vilka härliga, spirande växter. Och din julros är verkligen något alldeles extra. Bra jobbat! Men, det är klart - en nella grejar det mesta! ;-) Ha det gott! /Ruben

gittan sa...

Våren är fantastisk! Nällor har jag aldrig smakat, det krävs nog att någon bjuder på någon smarrig nässelrätt för att man ska prova tror jag. Frittelarierna kan jag sitta och titta på länge, de är så speciella även när de inte är kommna längre än de är nu. Din bild är helt underbar!

Laila sa...

Grattis till era fantastiska framgångar i samband med trädgårdsmässan! Vilken genomslag ni fick!

Här har vintern tagit kål på både New Dawn och trädpioner - men det ser faktiskt ut som om trädpionerna skjuter rotskott. Kan de göra det?

Knytt sa...

Spännande språklektion - tänk att det som många ser som besvärligt ogräs kan bli så mycket!

Du har inte lust att dela med dig av ditt recept på nässelpesto? =)

Unknown sa...

Härlig är våren! Underbara bilder och det vattnas i munnen när jag tänker på nässelsoppa.
Ha det gott,
Charlotta

Karin sa...

Oj vad det växer hos dig!
Ska ut och plocka nässlor i eftermiddag tror jag.
Karin

Laila sa...

Två av trädpionerna är Rockii, favoritpionen! Den är ju kinesisk men om den är rotäkta framgår inte av min pionbok. Jag får väl hålla tummarna och hoppas på det bästa.

Ann sa...

Härliga vårbilder, det är som om växterna energi överförs till oss människor så här på våren. Själv har jag fått mig en kick vår i dag efter en växtvandring med Peter Gaunitz i Alnarpsparken, kul och intressant.
Ann

Frøken Solhat sa...

Brændnælde-pesto....det lyder sørme fantastisk. Tør man spørge om opskriften kan deles?

Det er da virkelig blevet forår i det svenske.....glæder mig til min træpæon springer ud, den er heldigvis også begyndt at skyde. Den blev først plantet sidste år så jeg var meget spændt på om den ville overleve den strenge vinter.

Hilsen Dorthe

Landshare Sverige sa...

Härligt med dessa tidiga primörer. Kirskål är en annan ätlig-ogräs favorit.

Spirande grönt - sa...

Din frösådda Helleborus ser verkligen underbar ut!

Rebecca

Eko-Marianne sa...

Idag var barnen här på middag och då bjöd jag på nässelpesto, mums va gott det är. En underbar tid vi har framför oss nu.