tisdag 27 april 2010

Känsliga läsare varnasI helgen har det blivit lite trädgårdsarbete och äntligen har jag fått de första grönsaksfröerna i jorden. För at hålla flygande vänner på avstånd från mina fröer vidtar jag vissa försiktighetsåtgärder.
Pojkarnas gamla plastleksaker fungerar utmärkt faktiskt.Den här rovfågelssiluetten köpte jag på Trädgårdsmässan för många år sedan. Helst ska den stå på en inte-så-stadig stör så att den vajar lite. Jag har den ovanför vinbärsbuskarna. På marken sticker jag dessutom ner en massa pinnar så att duvorna inte ska sitta på marken och käka. De brukar annars äta upp blommorna på vinbärsbuskarna och då blir det inte ett endaste bär ju!Nästa pallkrage har fått en annan variant på plastorm. Vissa saker är det bra att spara i lådor i källaren!
Om ni undrar så är jag inte rädd att de som går förbi utanför på gatan tycker jag är knäpp, det tycker de nog ändå - ända sedan jag anlade min lilla nässelodling precis innanför häcken! Men det bjuder jag på.
Eva
PS. Dela gärna med er av era avskräckningstips!

28 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Hihhii Eva! Jätteraffiga tips!
Hemma hos mig tycks det dock räcka att jag själv står ute - hur det nu kan komma sig....?!/Anja

Unknown sa...

Ja, det blir ju bara att åka till leksaksaffären, då! Slänggalen som jag är. Mycket smart tips. Att få tag i en rovfågelsiluett lär bli knivigare. Men riktigt finfina tips som jag inte tänkt på. Vi försöker mest freda oss från vildsvin. Hittills har vi lyckats med en gammal slipmaskin i en plåttunna som går igång då och då under nätterna med timer. OBS! Grannarna klagar inte, eftersom de är lika måna som vi om att hålla svinen på avstånd.
Ha det gott, Charlotta

IET sa...

Iiiih!!!! Jag skulle inte våga gå ut själv i trädgården om det såg ut sådär i mina grönsaksland! :-)
Jag tillhör de som hoppar högt bara jag ser en extra stor daggmask i landet. Ha ha ha! (Ja, vad ska jag göra? Kan bara garva åt mig själv! Hopplös!! :-))
/IET

gittan sa...

Det där var ju finurligt =) Här sticks det ner massor av korta, avklippta grenar i pallkragarna för att grannarnas katter INTE ska sätta sig och uträtta sina behova i mitt grönsaksland!!!
Har du inget bra tips på hur man får duvorna att INTE bygga bo i min lilla klotlönn? De slår ju sönder hela trädkronan när de flyger in i den och under stackars trädet ligger det mängder av avbrutna grenar inget kul alls!

Laila sa...

Plastormar mot frötjuvar, fiffigt. Här är det någon bevingad individ som ideligen rycker upp vitlökarna jag satte i höstas. Ska be barnbarnen kolla sina leksakslådor inför helgens kusinträff här ute.

Frösådd skyddar jag med fiberduk - inte så roligt som ditt knep men effektivt och nödvändigt här i kyligare trakter.

VimleAnna sa...

Så smart! Jag använder traditionella fiberdukar och blåa bärnät. Men även gardiner från IKEA över kålplantorna.

Pettas sa...

Jättesmart!
Mycket billigare och hållbarare med leksaksormar. Nu vet jag vem som går till leksaksaffären nästa gång hon far till stan.
Tack för tipset!

Möllebacken sa...

De avskräckande exemplena står våra hundar tyvärr för, så i år blir det till att inhägna trädgården från de marodörerna.
Tänk om man kunde odla nässlor under ordnade förhållanden. Men de håller tyvärr på att ta över trädgården och kväver blommorna. Så är det när man bor med fält omkring sig.
Ha en bra dag.
Pella

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

iiii, ormar är får jag rysningar av. Vet faktiskt inte om jag skulle klara av att ha plast-varianterna ens... Men verkligen kreativt tänkt! Just nu är jag fokuserad på att hålla rådjuren borta från allt vårgrönt. Har avskräckande doft på pinnar (inte snyggt...) och har även gjort ett provisoriskt stängsel där de flesta tulpanerna håller på att komma upp (inte snyggt det heller...).

Ha' det gott!
/Charlotte

Millan sa...

Haa undrar om det skulle hjälpa mot hundarna som klampar omkring hur som helst i mina rabatter?
Annars är det de som får vara som avskräckning och katterna förstås.

Med fingrarna i (j)orden sa...

Vad roliga och bra tips! kom med fler. Tänkte själv hänga gamla reklamcd-skivor i körsbärsträdet mot björtrastarna. Kanske något som funkar på duvor också?
Eva

Anna sa...

Vad underbart med plastormar i odlingarna! Det måste jag komma ihåg!
Katter som gärna uträttar sina behov där jorden ligger öppen i rabatterna kan man hålla borta med vitpeppar. Otrevligt att få i nosen, men ofarligt för både katter och jorden. När det regnat får man pudra ut ny peppar, men det är det värt. Samtidigt håller ju katterna en del andra oönskade djur borta, så mammas och pappas katt har en egen rabatt med nästan enbart kattmynta. På sommaren blir det nästan som en kattmyntagrotta där han ligger och njuter i solen. :)

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hihihi, plastormen är ju urfräck.
Jag kunde hålla grannarnas katter ifrån mina planteringslådor med min Fröken Latmask som jag modellerade och placerade i kökslandet. Hägern jagas bort av Kennya min fågelhund och vintertid när Kennya föredra att ligger framför brasan så har jag en kitschig liten plasthund med rörelsedetektor som börjar skälla även när hägern och katter vill fiska vid dammens isfrihållare. ;O)
Trevlig dag. Petra B.

Tant Grön sa...

Vilka fiffiga tips! Plastormarna har jag kvar i leklådan för småkusiner och barnbarn, och de ser ju kusligt verklighetstrogna ut.

För några år sedan, när barnen brukade sprida leksaker i trädgården, höll det på att gå riktigt illa en kväll när jag gick lilla trädgårdsrundan och skulle plocka upp en hopringlad plastorm.
Precis när jag skulle till att böja mig ner och ta upp den, så ringlade den ut sig alldeles själv....det var ingen leksak, det var en helt äkta huggorm!
Gissa om jag har respekt för plastormar nuförtiden...

Annars är de värsta trädgårdsmarodörerna hos mig rådjur och sorkar och mördarsniglar. Mot rådjuren strör jag ut blodmjöl,det funkar om jag inte glömmer bort det- och katterna är väldigt flitiga sorkdödare. Men mördarsniglarna...usch och fy.

Alen Trädgård sa...

Vilken jättebra ide!! Har själv ingen ormskräck men man skulle kanske få komma ihåg att ta bort ormarna när man hade "Öppen trädgård" haha. Undrar om det fungerar som avskräckningexempel på rådjur också:) i så fall hade jag gladeligen lagt ut ormar både här o där. Ha det gott/Monne

Trädgårdsdrömmar sa...

Plastorm eller äkta...spelar ingen roll. Jag är trött på dom. Förra året fanns det för många av dom. Man fick hålla reda på var hunden stack in sin nos. Den har blivit biten två gånger var av den ena var riktigt alvarligt.
Ken

Ann-Sofi sa...

Jag säger som IET ovan - iiiihhhh!!! Lägger jag ut gummiormar i trädgården kommer jag att glömma bort dem och skrämma slag på mig själv. Har funderat över vad jag själv har i mina gömmor och kommer bara på en liten (mycket liten) skotsk dinosaurie. Men fågelsläktet är ju urgammalt, och kanske finns det lite hälsosam dinosaurieskräck nedärvd i någon liten gen i deras hjärnor? Fast var det inte så att fåglarnas förfäder var dinosaurier? Då kanske de ropar "mamma!" eller snarare "gammelmormor!" och störtar rakt ner i landet för att bli matade. Ormar är nog säkrare. Rolig idé i vilket fall som helst!

♥Min Eden♥ sa...

Huuuua den såg så verklig ut....På tal om att känns sig knäpp, så tycker säkert mina grannar att jag har en skruv lös som kan sitta och fotografera en enda liten blomma hur länge som helst...men vi bjuder väl på det?
hm....nässelodling..det är härligt att allt är tillåtet...;D

Eva Linnea sa...

Jag har inga avskräckningsanordningar så det är väl därför ett och annat bara mystiskt försvinner.
Ha en skön kväll!
Kram

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

...hihihi!
Ja, vad får inte grannarna stå ut med! Man ligger ju ofta på magen och tittar noga på små darlingar, eller försöker fota dem:-)
Gillar din nässelodling längs häcken! Jag har också en odling kring foten av mitt plommonträd:-)men den avser mest vara mat för fjärilslarverna:-)

Måsågott!

Frøken Solhat sa...

Fantastisk ide Eva.....krydser fingre for at det hjælper....for åh hvor er det bare ærgeligt at komme ud i urtehaven hvis ærtefrøene er rippet af duerne :0(

Hannele på Hisingen sa...

jag vill ha riktiga snokar..

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Fiffigt med ormen, själv har jag en stor plastspindel ute vid kaninerna. Den ligger kvar som ett minne av när käre sonen skulle skrämma sin gamle mor...nu skrattar jag åt det, men det gjorde jag INTE då! :o)
Annars...jo, vi har spänt upp fiskelinor härs & tvärs över dammarna för att avskräcka hägern & storskarven, funkat bra hittills.
Ha en finfin kväll,
Lydia

Madde sa...

Hahaha jag lyfte fötterna från golvet och ryggade bakåt från skärmen när jag såg bilderna. Enda gången jag kan dansa balett är just vid ormmöte och även ett gummi-dito skulle förmodligen få mig att dö en smula varje gång jag stötte på den.

När man kommer hem till min mamma och pappa möts man av annorlunda vindspel. Där hänger plastpåsar, cd-skivor och aluminiumfolie i äppelträden. När älgarna är som värst sätter min kära far helt sonika ett rejält elstängsel runt alla träd. Inte snyggt alls, men inte så mycket att välja på när man bor ute i skogen.

NinaH sa...

Tihi. Vilka bra tips!;-)

Karin sa...

Bra tips! Synd att jag knappt klarar plastormar! Trodde du hade råkat på en huggorm...
Karin

Anonym sa...

Men så smart!! Helt genialiskt!

Kram Eva-Mari

Sylvia sa...

Mina avskräckningstips mot katter i rabatten är mest pinnar som sticker upp. De bryr sig inte om plastormar, så dumma är de inte.
Men rovfågelsilhuett på glaset på växthuset är berättigad för att inte småfåglar ska flyga mot det!