18 september 2009 kl 8.55. Vi smyger oss in i trädgården fem minuter innan ordinarie öppettid. Vi - tre nyfikna trädgårdsjournalister med kamerorna i högsta hugg.
Trädgårdsarbetarna har nyss dragit undan vattenslangarna och morgondimman lättar när solen glittrar genom träden.
Detta är både en privat och en offentlig trädgård. Anlagd från början som Karl Foersters egen och numera visningsträdgård. Bostadshuset, där hans dotter fortfarande bor, ligger mitt i trädgården som inte är särskilt stor, men innehållsrik.
I mitten ligger den nedsänkta trädgården med en liten näckrosdamm.
Här skulle jag kunnat sitta länge, länge.
Trädgården är omgiven av höga träd, man skulle nästan kunna kalla det skog, som ger känslan av att man befinner sig i en glänta. Gångarna är tydliga och tillräckligt breda för besökare att mötas, och slingrar på ett behagligt sätt genom planteringarna.
Det känns som att allt blommade när vi var där. Ändå talade Karl Foerster om trädgårdens sju årstider. Han ville lyfta fram skönheten i var och en av dessa. Tänk att vi missade sex årstider... Riddarsporrar var förresten ett av hans favoritområden och han tog fram många nya sorter.
En annan vy. Tala om växtkomposition. Bara så utsökt...
Till och med en sådan vanlig och "oansenlig" växt som bergenia kommer till sin rätt här. Och jag säger bara hakonegräs (det gula som hänger ut över gången).
Ytterligare en vinkel.
Och en till. Bilderna är klickbara och går att förstora upp en aning, om man vill.
I utkanten dahlior 'Bishop of Llandaff'. Självlysande i motljuset.
Sena stormhattar matchar fönsterluckorna.
"Den som redan är nöjd med sin trädgård, förtjänar den inte" står det på skylten som ber om ett frivilligt bidrag - något inträde tar man inte. Självklart åker det ner några Euro i bössan som står bredvid. (Resten av pengarna gör man av med i plantskolan som ligger intill.)
Blir ni sugna att se denna trädgård med egna ögon så är det en enkel sak att ta båten till Rostock och köra till Bornim, Potsdam strax utanför Berlin, åtminstone om man bor i södra Sverige. Annars kan man följa med på en trädgårdresa med Riksförbundet svensk trädgård till hösten. Ciceron är duktiga landskapsarkitekten Barbara Johnson som fått mig att öppna ögonen för den trädgårdsskatt som finns i Tyskland och inte minst bakom den gamla järnridån.
Eva
PS. I nästa inlägg om Försters trädgård blir det närbilder och växtporträtt.
24 kommentarer:
Tack för denna underbara morgonpromenad!
Skulle verkligen vara spännande att se de andra årstiderna också. Man får väl boka in en Tysklandsresa:)
Rebecca
Jag har gåshud!!! Fantastiska bilder från denna underbara trädgård. Ett bra tips på sommarutflykt i framtiden. Ha det gott, Marie
Vilken underbar trädgård, helt i min smak. Lät skönt att få gå in 5 minuter före alla andra, kan tänka mig att vyn inte skulle vara densamma med en massa människor över allt.
Tack för visningen Ken
Jag visste det, helt, helt underbart.....Take me there....anyone?
Ojoj vilken vacker trädgård du visar, bara sitter och njuter och drömmer mig bort. :)
ojojoj, så mycket vackert det fanns att se! Jag klickade tacksamt upp varenda bild =) Trädgården skrevs upp på min "besökslista" för till Tyskland kör vi ju mellan varven här. Tackar för titten och ser fram emot nästa visning / gittan
Åh, en sådan vacker trädgård! Så fina rabatter och härligt böljande trädgårdsgångar. Suck...tänk att bo så där...
Tack för inspirationsbilder och texter. Det är intressant detta med trädgårdar, alla blir så personliga, beroende på de utvecklingsmöjligheter som finns.
Fridfullt vackert.
Fint:-)
Drømte meg helt bort, jeg nå...
Håper på noen vårtegn snart.
Ha en fin dag
Kristin
Jamen, det var väl det jag misstänkte... Underbart, tack!
Ha en gla da,
Hillevissan
Bara sååå!!!!!! Tack för visning!!
Drööööm Garten !!
Kram Ninne
Jag kan inte få nog av dom här bilderna. Så vackert.
Vilken fantastisk trädgård, här utanför fönsterna faller snön ymmigt...då uppskattar jag verkligen denna härliga, färggranna "flykten" till dina bildklenoder från förra sommaren.
P.s. tack för dina trevliga ord nyligen, sonen är här i Isie just nu, och vi bara njuter av livets goda stunder. Igor och idag har vi skulpterad...det bästa jag någonsin har gjord....
Ha det gott, Petra B.
Vilken fantastisk trädgård!
Verkligen kul att se. Har ju varit i Potsdam men det är länge sedan. Härliga bilder.
Karin
Där har jag varit och kan intyga att det är en väldigt fin trädgård. Fantasiska bilder du tagit och ett sådant fint reportage. Hälsningar från Mexico. /Ruben
Hoppas på att få besöka denna trädgård i början av maj.
Blir alldeles tagen. Så oändligt skönt. Vilka färger, vilken mildhet, så mjukt. Längtar efter ditt nästa inlägg. Tack, tack!
Åh vad fint! Gissar att det var mycket inspiration att ta med sig hem. Vilken skatt att ha dessa bilder att gå tillbaka till. (Och så ser man igen att gult kan vara så himla fint i rätt sällskap.) (Vet att både du och jag har pratat om gult.)
Och plattorna på gångarna sen... Jag blir nästan lite hypnotiserad av effekten det får när plattorna tar upp riktningen inte från gången utan från något annat ställe utanför bild. Det blir som tomtens schackbord på julafton, lätt surrealistiskt.
Vad hade Du med dig hem från planstskolan Eva?
/I.
Pst! Ordverifiering: allium
Oj så vackert! Jättefina foton. Och så mycket som blommade den tiden på året!
Vilken fantastisk trädgård - och jättefina bilder! Bästa jag sett på länge!! Nu har jag även läst artikeln om Ulla Molins trädgård i senaste AoT, jättefin även den!
Ojojoj vilka bilder, tack för detta härlig inlägg. Njutbar läsning.
Tack för dessa underbara bilder som gav mig många idéer.
Skicka en kommentar