fredag 12 februari 2010

Tanter behöver också kärlek


Min man är inte det minsta tantig. Utom när det kommer till valet av favoritkrukväxt. Azalea. Det kan inte hjälpas, för mig är det en tantblomma. Men jag håller med honom att den är vacker, absolut. Och självklart får han en blommande azaela att njuta av till Alla hjärtans Dag.Mitt bästa trick för att få azalean att hålla länge är att lägga en bit oasis (den gröna) i botten på krukan och sedan hälla vatten nästan hela vägen upp. Då kan rötterna suga vatten ur oasiskuben och risken för uttorkning blir minimal. Men man (jag) måste komma ihåg att fylla på vatten med jämna mellanrum förstås.En Valentinsbukett på matbordet måste det också finnas. I år blev det röda papegojtulpaner ihop med rosa vanliga och körsbärskvistarna från förra veckans arrangemang, som nu börjat slå ut.
Kram på er alla bloggare - ha en hjärtligt skön helg!
Eva

18 kommentarer:

Mia sa...

Vilket bra tips med oasisen i botten på krukan. Det ska jag försöka komma ihåg till nästa gång jag försöker mig på azaleor. :)

AnnCharlotte sa...

...nog har jag haft ihjäl några Azaleor i mitt liv...trist.
Vackra är de iallafall och kul att mannen vill ha;)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Nääää, inte är Azalea en tantblomma...jag älskar azaleor, det är ju en krukväxt som faktiskt ofta trivs hemma hos oss! :o)
Ha en riktigt skön Alla Hjärtans Helg,
kram Lydia

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Skön helg önskar Eva Linnea

Trädgårdsmakaren sa...

Bra tips! Tack.

Jomenvisst, man är ju liiite misstänksam mot de som har azalea på fönsterbänken;-)

Finfin artikel i AoT igår!

Skön helg,
Hillevissan

Ninne sa...

Tant som jag är tycker jag Azelean är fin. Har dock alltid lyckats ta död på dem snabbt o därför inte gillat dem. Fick dock en fjor som jag skulle ha lite högre upp i krukan så jag la oasis i - den hade jag ute i trädg. hela sommaren sen, men glömde ta in den.
Hjärtekram till helgen Ninne

mammi sa...

Tack för tipset om Azalean, brukar ta kål på dem i parti och minut. fina bilder
Marianne

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Nä, nä, nääääääääää, sluta du med sådana vilseledande inlägg.
Du ser ju att bloggvärlden hoppar just på det du skriver...
Men inte desto trots....azaaleorna vill bara ha fotsvalt...de trivs hur bra som helst...synd att många hoppa på och skriver om hur de tagit död på azaleorna!!!!!
Ska se till få ett namn jag med.
Tack för dina fina tankar på sistone (kommentarer på min blogg)
Petra B.

gittan sa...

Tack det samma Eva! Papegojtulpaner, är det bara jag som inte lyckas hitta några? Jag får allt leta bättre nästa gång jag ska investera i lite vårkänslor. Ha en finfin helg / gittan

gert-åke sa...

Hej Eva och ha en skön helg!
Azaleor i all ära, men tulpaner de är Nr1. Om man tänker vad en azalea kostar, men istället köper tulpaner, så får man njutning i många fler veckor med tulpaner och köper man tupaner på lök så sätter man lökarna i trädgården, så får man njutningen år efter år, satsa på tulpaner. Ha de/gert-åke.

Kalo sa...

Så smart med oasisen! Jag håller med har samma epitet på blomman i fråga. Å andra sidan kände jag lika för pelargoner till alldeles nyligen!
Karin

Trädgårdsdrömmar sa...

Jo jag får nog hålla med dig...känns lite tantigt. Men man är ju själv en tant nu så.... Det är väl det att blommande krukväxter oftast (förr) har ansetts att vara lite tantigare. Det skulle ju vara gröna, bladiga krukväxter. Pelargoner är ju en annan sk. tantväxt som har blivit väldigt inne. Jag har själv en liten samling...som mina barn kallar tantiga. Jag tycker att de vita azaleorna är jätte vackra !!!
för att inte tala om azaleor ute.
Det tyckte jag var gubbigt för några år sen...men nu är dom bedårande!!!Tur att man blir äldre och klokare.
Kram Carina

Växthusmadam sa...

Jag lyckas aldrig med azaleor, det måste väl betyda att jag inte är i riskzonen för att någonsin bli en tant?!!!
Ha en skön alla hjärtans dag och kram från Växthusmadam

Fru C sa...

Mjaa, nää, Azalea är inte min blomma direkt. Men din bukett med både papegoj och vanlig...wunderbar.
Kram Carolina

HelenJ sa...

Enda gången jag lyckades övervintra en azalea hade jag klippt till en bit kapillärmatta som jag la i botten på ytterkrukan och vattnade på. Det funkade faktiskt bra, att den dog ändå hade andra orsaker. Jag tror jag ska försöka igen för visst är de vackra!

Karin - Mina Rum sa...

Jag har nog aldrig sett på azalean som en tantblomma. Men däremot förknippar jag den med julen, vilket ju egentligen är lite knäppt.
Ha en fin alla hjärtans dag!
Kram, Karin

Hanneles paradis sa...

det finns inga tantblommor :)

Anja sa...

Vet inte om din anspelning på "tant" är något negativt. Själv är jag tant i kubik - som du vet - och ser det som en naturlig del av Livet - när man nu har haft turen att få vara med så länge...
Azalea är även den här tantens favvo - speciellt när jag får ställa ut dem på våren bland roddisarna och mot sensommaren hitta många knoppar i tantazaleorna;)))!/Anja