söndag 7 februari 2010

Nu blir vi flerPelargonerna såg så trötta ut att jag inte kunde hålla mig längre. Fyllde "tomatfrölådan" med sticklingar, 6x8 stycken! Det blir härligt till våren då många av mina pelargoner fick slängas i höstas på grund av rotlöss. Räknar dessutom med att sticklingarna är omplanteringsklara innan det är dags att så tomaterna.Moderplantorna fick ny jord och såg lite piggare ut direkt! Gissa om jag diskat alla krukor urnoga så att inga eventuella rotlöss kan spridas vidare - aldrig mer att jag komma att slarva med det.Mina älskade pluggboxar fick nytt jobb i somras, som sticklingsboxar, annars hade det nog blivit pelargonsticklingar i dem nu. Har tagit in dem i värmen så att de kan rota sig och bli omplanterade innan det är dags att börja fröså på allvar. En pluggbox hade jag dock kvar att så de första chilifröerna i. Det blir nog till att köpa fler!Första gången jag skulle använda en pluggbox blev det fiasko för att jag gjorde fel. Sedan jag kommit på tricket hur man använder dem så kan jag inte vara utan! Vill du också lära dig använda bästa såhjälpen till vårens fröer så finns en instruktionsfilm på Nelsons hemsida.
(Sticklingarna är brokbladig liguster.)
Eva
PS. Någon undrade om En lisa för själen blir klar till mässan i Stockholm. Självklart! Vi ses där!

25 kommentarer:

Spirande grönt sa...

Rena rama plantfabriken:) Härligt!

Rebecca

Fru C sa...

Jösse så mycket plantor! Sticklingar och sånt är inte min grej tyvärr.
Ha en go söndag!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Så härligt att se sticklingar och frösådder...här brukar vi ta pelargonsticklingar i början av mars...nu fick jag lite abstinens! ;o)
Kram Lydia

andré sa...

Ja det är svårt att slänga pelargonklipp... Men allting ska ju få plats också. Jag gillar mina pluggboxar, men har inte haft dem till sticklingar än- funkar det verkligen? Det verkar så trångt (både ovan och under jord).

♥Min Eden♥ sa...

Oj vad det börjar klia i fingrarna...

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Har sått jätteverbena i en av mina bluggboxar och ställt ut den i snön. Inte den lättaste blomman att få att börja gro kanske, men jag testar och ser.
Kram

Mammasblommor sa...

Hittade hit för första gången! Jättetrevlig blogg, med många bra tips och ideer!!
Hit återvänder jag mer än gärna!:)

Margot

Hjärtat Mitt sa...

Ja, det kanske är dax snart att fixa med de få pelargoner jag har :)
Sticklingar av alla de slag ska jag verkligen testa i år hade jag tänkt. Det går ju mycket fortare än att så, även om jag gör det oxå.
Har suttit och läst ifatt mig, för det var länge sen nu, och njutit av alla dina vackra bilder.
Lite roligt att se min egen bild i ett inlägg (framsidan av STA skånes tidning).

Kram Mari

lottens vita och gröna sa...

härlig syn för ett fruset blomhjärta, tinar lite och fortsätter mala...våren är snart här...
varmkram lotten

Jullan sa...

Är ju lite ny i "pelargonvärlden". Har alltid sparat dem, men aldrig lyckats. I år ser nästan alla plantor ut att må bra, men är det verkligen redan dax att plantera om dem? Hur grovt ska jag klippa ner de stora plantorna? Sticklingarna jag satte i somras är ju lättare att beskära.
Lycka till med dina! /Juliane

Inger sa...

Pelargonsticklingar är så tacksamma. Jag brukar ge bort till dem som vill ha.

Lilliputput sa...

Hejsan, jag beundrar folk som verkligen har gröna fingrar, mina är fortfarande lite blek gröna, det fungerar bara lite då och då!
Tack för en jätte fin blogg, jag ska försöka vidare tills jag har också fina sticklingar att fotografera ;-D
Ha en skön vecka!
Lilliputput

gittan sa...

Oj, så många sticklingar du gjort! Men det himla skoj att (försöka)föröka växter på alla möjliga sätt =) Skönt att höra om någon som tycker om pluggboxen, jag skaffade nyss min första men fick intrycket att de som provat inte tyckte om den. Då blir man lite skeptisk. Men med tanke på hur mågna du har så MÅSTE den ju vara bra "skrattar" / gittan

haspet sa...

Visst är det svårt att slänga sticklingar som faktiskt lika gärna kan bli nya plantor. Måste nog ta mig en tur till landet för att se hur mina övervintrade pellisar har det. Sist vi var där så verkade dom i alla fall ha det bra så det kan nog bli en och annan stickling därifrån. Ska verkligen försöka komma i väg till mässan i år och då kunde man ju få träffa dig IRL, det vore jättekul. Ha en skön dag. // Peter

maloppa sa...

Nu blir till o med jag jättesugen på pluggbox, har ett system som fungerat i många år men får nog ta mig en funderare....
Mina nya fönsterbrädor rymmer precis mina odlingslådor, nu behöver de bara ett par strykningar till så är det dags att ta fram jorden.... Längtar!

Lillebeth sa...

Kanske ska också jag klippa ner mina pelargoner. Men du har förmodligen lite mer ljus att erbjuda både sticklingar och moderplantor. Och att det fanns ytterligare en sorts löss - det visste jag inte. Puh!

Hanneles paradis sa...

Kul :)

Merja sa...

Ser ju hur härligt ut som hellst! Måste nog också skaffa mig pluggboxar:)
Ha det gott!

Ninne sa...

Oj mina Pelargoner som är inhyrda hos Marianne o jag har inte tittat till dem sen Jul?? Jag får både ångest o abstinens ??Får nog ge mig ut i kylan o KANSKE ta hem en del-om de lever??
Dina boxar var ju härliga!!
Kram Ninne

Njut i din trädgård sa...

Vad duktig du har varit!!! Härligt att komma igång antar jag. Här är det istid och jag har inte tinat än...

Anja sa...

Även jag har ägt en sådan för några år sedan då den var alldels ny. Jag blev vansinng av att inte fatta hur den skulle användas - jag slängde den och "hatar" den än idag!
Eva! Jag måste verkligen tacka dig för en värmande kommentar.
Det finns dock några som "uppskattar" den - bl.a. en journalist som sa att hon tänker inte ge upp!/Anja

Moa sa...

Pluggboxar är jättebra... =).. jag gillar dem skarpt också.. Brokbladig liguster låter spännande.. har jag aldrig sett, hoppas du visar sedan hur de ser ut.. Har varit iväg och postat dina handledsvärmare idag.. eller nu ikväll gick förmodligen med dagens sista tur. Hoppas du blir nöjd. Kram o ha en bra vecka.. Moa

gert-åke sa...

Hej Eva!
Ja det är nog tid att göra sticklingar nu, men jag har bara börjat att vattna upp moderplanterna, men de skjuter på bra, så nästa vecka får jag börja på att klippa sticklingar.
Ha det bäst.

Annette sa...

oj sikke en herlig hjemmeide. Her vil jeg tit komme på besøg.

Trädgårdsmakaren sa...

Det är verkligen något så alldeles väldigt rofyllt, med vintertaniga pelargoner och små spretiga nyfödingar i sålådor... rart och oskuldsfullt.
Häromdagen kunde jag inte riktigt ta till mig bilderna, var väl för stressad, så idag återvänder jag hit och ler en smula:-) Tack!

Hillevissan