onsdag 17 februari 2010

Höstens bästa utflykt


Karl Förster hette en tysk trädgårdsmästare som redan tidigt 1900-tal började ta fram nya perenner och satte prydnadsgräs i trädgården. Han har varit förebild för en lång räcka landskapsarkitekter och trädgårdsdesigners i Europa, men är inte särskilt känd bland allmänheten (bortsett från att han fått ge namn åt en rad trädgårdsväxter), kanske till en del beroende på att hans trädgård i Potsdam utanför Berlin hamnade bakom järnridån.
Jag var där i höstas och såg en av de mest fantastiska privatträdgårdar jag någonsin upplevt! Fick en flashback när min kollega Carina Sehlin skickade bilden på mig i trädgården.
Önskar verkligen att någon svensk trädgårdstidning ville ha ett ordentligt reportage om Förster och hans livsverk + trädgård, men intresset har hittills varit ljummet, tyvärr. Istället tänkte jag visa lite bilder här på bloggen, men ni får vänta ett par dagar för just nu har jag fullt upp.
Eva
PS. Rösta gärna i min lilla enkät även om ni inte har möjlighet att gå på kurs hos mig, tänk på det som en önskan bara - och tack till er som redan röstat!

14 kommentarer:

Fru C sa...

En man som har sitt namn med på så många växter borde vara värd ett reportage.

IET sa...

Hade jag en tidning skulle jag köpa reportaget, men det är en klen tröst va?

Ser fram mot bilderna. Låter spännande.
/IET

Lillebeth sa...

Bilder från DEN trädgården ser jag verkligen fram emot. Vilken ynnest att få se dina bilder. Snart hoppas jag! Ha det gott!

Sophia Callmer sa...

Låter som en spännande trädgård! Blir roligt att se bilder när du får tid. /Sophia

gittan sa...

Ett reportage om mannen bakom de många växterna som bär hans namn tycker jag också hade varit intressant. Kul att du kommer att visa en del här även om det är trist att tidnignarna inte visade något intresse / kram gittan

Ninne sa...

Tycker du den är fin så väntar vi med spänning på att få se dina bilder fr den.. Att tidn. inte förstår när det är ngt som är sevärt o intressant för Vanligt folk, är väl som det brukar??
Väntansfulla Ninne

Spirande grönt sa...

Spännande! Ser fram emot fler bilder:)

Rebecca

Sylvia sa...

Ja, den var ett underbart ställe!! Och vilken plantskola, sedan! Många rara växter släpade jag hem därifrån...
Jag har skrivit en liten artikel om stället i tidningen Trädgårdsamatören, mest bara som presentation.

Trädgårdsmakaren sa...

Åhhh,
man blir ju rent upprörd över att höra om tidningarnas okänsla för vad som är intressant för läsarna!!
Det är ju just sånt som är intressant, hur det ser ut i andra trädgårdsmänniskors trädgårdar. Kända eller okända, spelar egentligen ingen roll.

Jag vill omdelbart se en artikel från en så intressant och framsynt trädgårdspersonlighets trädgård!!!

Ha en bra dag,
Hillevissan

Lilliputput sa...

Hejsan, jag håller med Hillevissan ! :-D ( inte så konstigt kanske..) Du och Annika kanke?! Ja och såklart tycker jag att der är roligt att tyskarna finns med på trädgårdskartan. Har aldrig hört det innan, men nu måste jag rösta för mina landsmän,hehehe. Jag vill se ett reportage över hans livsverk och trädgård !!!
You got my vote!
Lilliputput

Almbyboden sa...

Såg dina föredrag på Nordiska och ska försöka komma och lyssna. Har inte hört om tysken men det verkar intressant då jag är nyfiken på trädgårdar från 1900-talets början. Har själv ett hus från den tiden och anlägger nu en allmogeträdgård. Ha det gott/Marie

Anonym sa...

Åh, jag vill gärna se och läsa det reportaget!
Foerster var ju den stora pionjären för perenner och tog fram flera av våra favoritperenner och gräs!!!
Jag var nere i Berlin i somras och såg flera Foerster planteringar. Njöööt! Hann tyvärr inte ner till hans egen trädgård....

Carolina sa...

Vilken fin bild!

Nu har även jag röstat ;)

billan sa...

Trist att det är så dåligt intresse från tidningarna! Vi får väl se fram emot ditt bloggilägg istället:)
Svårt med enkäten, vill ha alla fyra. Kan man få gradera från ett till fyra:) 1.Perenner 2.Örtagård
3.Pelargoner 4.Friskvård.....så får det bli:)