onsdag 3 februari 2010

Vinter kräva dessa varor


Nej, trots att min bror är i "starka-drycker-branschen" kommer detta inte att handla om sånt. Gårdagkvällens skånska snöfall (dvs det snöar horisontellt) fick vårt söta gamla fågelhus att spricka. Hållaren för fågelfrö ramlade ner på marken.
"Jag bygger ett nytt" sa maken gentilt, men jag vet ju att fåglarna hade hunnit svälta ihjäl innan det blir klart så jag fick skynda iväg till Fröhandeln istället.


Sortimentet var kort sagt begränsat då säsongen för fågelmatare normalt är över så här års och jag kom hem med den förfärliga (?) skapelse i plåt och lyckades få upp den med spettet som stötta. Får inhandla något finare när jag får tid (kanske kan ni tipsa om någon nätbutik med fina fågelbord?) och det går att sätta upp fågelbordet lite snyggare. Det viktiga nu var ju att de stackars pjåddarna får något att äta.


Samtidigt köpte jag en ny snöskyffel. Den gamla har sådär tio år på nacken och orkade liksom inte med den värsta vintern sedan 70-talet eller hur länge sen det nu var så här kallt så här länge sist i denna del av landet. (Jag minns -87 som en snö- och isvinter men vintern varade tydligen inte så länge då.)


Det roliga med snön är att man kan följa alla besökare som promenerar runt i trädgården när man inte ser. De här spåren leder fram till vår terrass.

Och där bor det tydligen någon. Kanin gissar jag. Kan ni spåra bättre?
Varma goa hälsningar - det behövs!
Eva

15 kommentarer:

Anna sa...

Vilket vackert fågelhus! Jag älskar fågelmatare som ser ut som små hus...
http://www.wildlifegarden.se/index.html har fina fågelmatare som oxå kan användas som holkar i vissa fall. Just fågelholk-matarna är inte så stora, men jag älskar deras lador som rymmer två liter frön, och har olika fack för olika sorters mat.
Klicka på "försäljning" för att komma till webshopen.

HelenJ sa...

Det gamla fågelhuset var betydligt finare än det nya, så jag förstår att du är på jakt. =)
Här går åt så stora mängder fågelfrön just nu att jag börjar misstänka att fåglarnas matkonto för tillfället är högre än mitt eget..... Roligt att följa spåren av dem också. Väldigt många leder fram till min lilla vattensten som är igång fortfarande, trots allt. Det är tydligt att de inte lever av frön allena - de måste ha rinnande vatten också!
Grattis till att du hittade en snöskyffel! De tycks annars vara slutsålda både här och där. =)

Arboarkticum sa...

Undrar om trädgårdsmänniskor är fågelälskare i högre utsträckning än andra? Tänker att man kanske, när man älskar sin trädgård, också har lättare att känna för dess invånare...

Hur som helst kan man inte annat än instämma i att det går åt hejdlösa mängder frön. Vi är lyckligt begåvade med en lokal fröförsäljare som har både frön av alla sorter i storpack och automater och holkar av alla slag (köpte t ex en uggleholk förra året som vi hoppas på hyresgäst i). Det blir en tur till fröförsäljaren på lördag, för ännu en 25-kilos solrosfrö, hampfrö och jordnötter. Bortskämda fjäderfän!!!

Mia sa...

Ja vi måste måna om våra småfåglar!
Dom kunde väl inte heller ana att vi skulle få en sån ihållande vinter i år stackarna.Tråkigt att ditt gamla lilla hus gick sönder för det var verkligen sött.
kram

Ninne sa...

Ja skillnad på fågelhus o fågelmatare?? Synd på det gamla fina, Kunde väl hållit lite till nu tycker man. Hoppas du hittar ngt.
Vi älskar våra vingade vänner, de behöver ju massor av mat, men här tackar de med sina härliga föreställningar utanför köksfönstret. Av 8 Koltrastar är det särskilt en som ska ha alla godbitarna.
Ha det nu gott trots snö o blåst. Kram Ninne

mammi sa...

Visst är det mysigt med fågelbord till de små stackarna. Har full aktivitet här av småfåglar, men när man sen ser en hök och i farten tar en fågel så fjädrarna ryker, blir man inte glad. Men även stora fåglar behöver ju mat, men inte ta våra små. I dag kom vår Hacke tillbaka till matbordet.Ha det så bra

gittan sa...

Hrm... min man köpte ett litet fågelhus åt mig för en del år sedan. Jag var jätteduktig och ojlade in det efter alla konstens regler för att öka livslängden på det(färghandlare som man varit) Maken blev ombedd att fixa en stolpe åt det och tog hand om det lilla huset igen, men sen dess har jag inte sett till det! Kan just undra vart det tagit vägen... Spår är jag urkass på, idag hade jag två konstiga mitt på bilens vindruta. Men det måste ha varit en fågel med snöskor för det var runda avtryck och bara två mitt på =)

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Himla snyggt, det första fågelbordet! Jag hade slut på fågelmat idag, så det fick bli havregryn...borde ju funka det också! :o)
Ha en fin onsdagskväll,
Lydia

haspet sa...

Klart att fåglarna måste ha en ny fin matplats. Håller väl med om att det där i plåt var lite så där... Pjåddarna förresten? Är det skånska eller något "hemgjort" ort? Har aldrig hört förr. Håller med om att det är superkul med alla spår, förutom dom små som jag förstått är möss(??) som leder in i stugan på landet. Häromdagen tittade jag ut genom fönstret på jobbet, ingen går där utanför men det var stora djurspår som vi funderade på vad det kunde vara. Det visade sig senare att chefens New Foundlandhund varit där och sprungit under helgen ;-). Ha det gott i snöyran.// Peter

Fru C sa...

Ja nu får vi allt mata småfåglarna, dom stackarna. Vädret är ju inte att leka med eller hur! Nog ser man lite olika spår i trädgården nu det är ganska spännande!

Med fingrarna i (j)orden sa...

Pjådd=småfågel här i NV Skåne. Mycket praktiskt ord om man inte ser skillnad på olika arter så bra.
Eva

Anja sa...

Nysnö med spår är absolut bland det roligaste jag vet med nysnön - annars får man ju nästan aldrig veta vilka som genar över ens tomt;)!
Jag kunde följa vår nya kattpojke Wille rakt in i skogen - det var bara hans silvermärken där.
Jag känner för alla skogens djur just nu och vä'rst har rådjuren det./Anja

billan sa...

Synd på det gamla fina huset:((( Det var i alla fall tur för de stackars små liven att du fick tag på en fågelmatare även om den var ganska så liiite fin:) "pjådden" slipper svälta ihjäl och det är väl det viktigaste!

www.inredaute.blogspot.com sa...

Kan bara instämma i att det går åt otroliga mängder frön denna snöiga vinter. Men det finns mer man kan mata fåglarna med. Trastarna äter äpplen och jag har sparat några kassar med fallfrukt sedan i höstas och slänger ut några varje dag. De går åt i ett nafs. Sedan kan man hänga ut gamla ostskalkar som mesarna uppskattar. Jag har en bra fågelmatare som man kan sätta fast ostskalkarna i. Välkommen att titta in i min butik www.inredaute.se.

/Ulrika

Spirande grönt sa...

Synd på det gamla fågelhuset, det var riktigt charmigt.

En lite annlorlunda och rolig fågelmatare är denna glasflaska http://www.fritillaria.se/eshop/index.php?main_page=popup_image&pID=19
Flaskan och några andra fågelmatare hittade jag hos www.fritillaria.se

Rebecca