onsdag 10 februari 2010

Nellor i startgroparna

Sällskapet Nellorna ligger nu i startgroparna inför firandet av Nässlans Dag söndagen den 2 maj. Jag är en av åtta stolta medlemmar i detta lilla sällskap som försöker höja nässlans status från ogräs till kulturväxt. Under vintern och våren träffas vi och snackar nässlor och idéer inför årets firande. I fjol räknade vi till drygt 1000 besökare så vi har lite att leva upp till nu.

Igår kväll tovade vi med ull och nässelgarn. Innehållet och därmed användningsområdet håller jag hemligt, men visst blev de fina!
Att käka nässlor är ett måste för Nellor förstås. Vi testar nu olika recept med nässlor vid varje träff för att kunna bestämma vilka som ska få vara med i vår nya skrift om nässlor. Dessa osötade gifflar med bland annat oliver - och nässlor förstås - ligger bra till.


Nej, det blev ingen nässelsoppa igår, men väl en potatis- och purjolökssoppa med nässlor i! Gott det också, som allt annat "vår" Kristina tillagar.
Vill du läsa mer om mina nässeläventyr och Nässlans Dag kan du göra det här.
Eva

17 kommentarer:

Bea sa...

Oj, så spännande med Nellor och undrar förstås vad "ullbullarna" innehåller ;)
Kreativt sällskap i alla fall med nya ideér för nässlans användning.
Kram /Bea

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Mmmm, nällor...nu är jag också en anhängare av nällor. Testade ju ett recept i fjol där jag frös in små shots, som jag nu tar ut och dricker flera ggr i veckan. Har fått för mig att nällorna ska hålla mig pigg & friskare vintertid.
Nu har jag noterat den 2 maj i almanackan. Du nämner ett nytt häfte...har ni några gamla häften att sälja? Vill gärna lära mig mer om denna gröna juvel.
Ha det så bra,
Lydia

AnnCharlotte sa...

De tovade sakerna får mig att tänka på stenar som blivit slipade i havet...men nåt innehåll kan jag inte gissa med hjälp av det ;)

Glädjekällan sa...

Spännande att få höra vad det skall bli av de tovade sakerna.
Maten ser väldigt god ut!
Ha det gott
Birgitta

Trädgårdsmakaren sa...

Nässelgarn... det var nytt för mig.
Måste nu googla på det plus nässelpesto, låter gottigottgott!

Ullbullarna är fyllda med lavendel?
(två favoritdofter för mig:-)

Hillevissan

Moa sa...

Ja jag blev ju jättenyfiken också.. vad som är i de där tovade nellorna. =).. Brödet ser ju supergott ut och även soppan, skulle sitta fint i en hungrig mage just nu.. Ha det gott/Moa

Inger sa...

Intressant, och vilka godsaker att äta...

Anonym sa...

Bra initiativ detta med Nellorna!

Gela sa...

Vad roligt. Nässlor ha en alldeles egen plats i min trädgård. Men hittils så har de använts till gödning. Men har länge tänkt på att använda dom till annat. Häftet vill jag ha när det kommer. Intressant. Ha en fin kväll/Gela

Anja sa...

Så fint det måste vara att kunna tova - och vad som skall bli av garnet blir förståss riktig spännande att få höra längre fram...
Nässlor är gott som soppa och som plättor. Det där brödet "låter" väldigt gott (ni har väl bakat det på dinkel?)/Anja

Tant Grön sa...

Söta ullbullar! Med ett par ögon och en svans skulle de funka perfekt som uppiffad datormus.
Vilken kulturgärning ni gör med nässelsällskapet!

Ninne sa...

Nellor! Har alltid räknat nässlor för ogräs- Född på en bondgård, o där växte de överallt där de inte skulle. Vilket elände när man skulle resna bort fr Mors grönsaksland o för att inte prata om alla gömseln runt längorna där hönsen gick o värpte sina ägg.!! Trodde därför att det var Palettblad du pratade om. Men nässelsoppa kan jag gott mumsa i mej bara den inte kryddas med Selleri, det är jag allergisk mot.
Detta verkar intressant. Ser fram emot vad som komma ska??
Kram Ninne

Njut i din trädgård sa...

Underbara människor! Nellorna - jag bara ler i hela kroppen!

Som jag ska läsa på om nässlor nu - bara för det! (med lite skam i kroppen)

Malena Skote sa...

Va'spännande! Hörde rykten om ett tyskt företag som odlar nässlor och gör tyg, och har sytt upp en begränsad och numrerad serie skjortor i detta. Kan detta vara sant?

Njut i din trädgård sa...

Det blev ett helt inlägg! Tack för inspirationen!

Sylvia sa...

Kul med olika saker på nässlor!
Själv står jag o stampar runt "mitt" nässelställe på våren i väntan på att de små läckerheterna blir stora nog så att jag får nässelplättar!! Min absoluta vårfavorit! Jag gör en vanlig plättsmet och lägger till förvällda, väl utkramade, hackade nässlor. Gräddar på plättlägg och äter med smör o ev. lingonsylt till. Mjölk passar att dricka till!

Lotta-livets väv sa...

Så illa att ni finns så långt borta....Skulle så gärna besöka en Nässlans dag. Nässelsoppa är en av vårens allra bästa primör, fast smakmässigt tycker jag att mållasoppan blir snäppet bättre.

Det jag skulle vilja lära mig är hur man kan fixa tråd ur nässlan.

Nettelduk var ju ett begrepp förr....
Kul att läsa din blogg och annat som du skrivit!
/Lotta