söndag 21 februari 2010

Karl Förster del 2


Här kommer lite närbilder från Karl Foersters trädgård i Bornim, Potsdam nära Berlin.
Närmst kameran blodormrot, Bistorta amplexicaulis.


Trädgården var full av astrar - jag vill ha fler!
Denna heter 'Danzig'.


Och detta är luktaster, Aster novae-angliae 'Rosa Sieger'.


Det fanns också många krysantemum i trädgården. Dessa brukar inte räknas som härdiga i Sverige, men kan övervintra längst i söder. En av mina kollegor köpte på sig flera sorter - undrar hur de klarat sig just i år. Sorten är 'Cinderella'.


Tidlösan är snygg, men jag föll egentligen för kombinationen med mörkbladigt hundkäx, Anthriscus sylvestris 'Rawenswing".


Foerster tog fram många nya riddarsporrar. Detta är sorten 'Augenweide'.

Och detta 'Jubelruf.


Rynka inte på näsan åt kärleksört, Hylotelephium telephium. Här är 'Matrona' och 'Herbstfreude', två verkliga skönheter under hösten.


Denna har jag hemma också, höstrudbeckia, Rudbeckia laciniata 'Juligold'.


Detta var en nyhet för mig, Liriope muscari, druvlilja. Har ingen aning om den går att odla i Sverige. Notera efternamnet muscari - visst har den likheter med pärlhyacint. Men bilden är alltså tagen i september!

I skuggdelen, som delvis var under renovering, fanns en rad läckra ormbunkar. Detta är spetsbräken, Polystichum setiferum 'Herrenhausen'.


Denna trefliksrudbeckia, Rudbeckia triloba, är mycket söt, men inte särskilt långlivad. Här tillsammans med en söt aster som jag inte har namn på.


Kärleksört 'Matrona' igen och en salvia som inte blommar, Salvia officinalis 'Berggarten'.Gullris ska man ju normalt akta sig för, men jag förlorade mig totalt i det här plymgullris, Solidago rugosa.En del växter är lika vackra när de vissnat, som kransveronika, Veronicastrum virginicum 'Lavendelturm'.


Som avslutning vill jag visa en pampig blomman för dagen. Tydligen är det en särskild art som bildar knölar och därmed är flerårig. Enligt en skylt så tas knölen in och förvaras på samma sätt som dahliaknöl på vintern. Tyvärr fick jag inte med mig det vetenskapliga namnet. Hjälp, någon?Pampig är den i alla fall, eller hur?!
Eva
Gräsen får komma i ett separat inlägg. Missade ni översiktsbilderna finns det i äldre inlägg för ett par dagar sen. Och snälla - ni som ännu inte röstat i min lilla enkät i vänsterspalten. Bara en dag kvar!

13 kommentarer:

Hannu på Kinnekulle sa...

Måste nog ta mig samman och besöka den där trädgården, blev frestad igen.

HelenJ sa...

Jag satte en Liriope i höstas, men det återstå att se om den överlever den här vintern. Den är iaf inköpt i Markaryd, där det är zon 3 (kanske tom 4), så det borde ju gå.
Och nu har jag också röstat!
/Helen

ullis sa...

å så vackert, jag vill oxå åka dit...tyskland, inte så långt...
hm
kramar Ullis

Trädgårdsmakaren sa...

Ja, det var intressant att se mera härifrån. Undrar också om den vackra liriopen är härdig här.

Anja sa...

Så vackert Eva! Den första bilden ser ut som en impressionistisk tavla!/Anja

Inger sa...

Druvliljan är väldigt fin, hoppas jag får komma till denna trädgård som planerat, bilderna lockar mycket.
Tack för visning.

andré sa...

Å, så skönt att se (lite) sommarbilder! Den där druvliljan ser verkligen intressant ut- den måste jag googla.

Tant Grön sa...

Så mycket fint du har visat upp medan jag befunnit mig i nätlöst land! Det är nästan ett omöjligt företag att hinna läsa ikapp på bloggarna efter bara en vecka...

Jag håller definitivt med dig om kärleksörten. En suverän växt som är vacker från det att den kikar upp ur jorden ända tills den döljs av snön, den lockar insekter, den går att plocka av och sätta i stora rejäla krus inomhus.
Jag blev också helt betagen av kombinationen med den ljusgråbladiga salvian.

NinaH sa...

Åh så underbart besök du tar oss med på i Karl Fs trädgård!!! Jag har scrollat mig upp och ner här hur många gånger som helst! Dreglande!;-)... Och noterande!;-)....
Tack för dessa fröjder!;-)

Lillebeth sa...

Så underbart! Tack! Och den där druvliljan, den var magnifik. Hoppas jag någon gång kan få se detta paradis live.

Glädjekällan sa...

Vilka kombinationer!
Både bergenia och kärleksört tycker jag om fast de är lite 'utskällda'. Fick med mig ett par fina rödbladiga bergenior hem från Wisley. Skall bli spännande att se hur de trivs här. Säkert inga problem.
Liriope muscari 'Pee Dee Gold Ingot' köpte jag i USA för 4 år sedan och här för den en tynande tillvaro.
Ha det gott
Birgitta

Anonym sa...

AAAaaaah! Nu har jag njutit av Foersterbilderna. Tack! Vilka kombinationer.
Är du säker på att Blomman för dagen inte är en klasisk Ipomea tricolor? Den kan vara flerårig i varmare klimat. Sötpotatisen (Ipomoea batata) är en släkting med knöl, men slingrar inte likadant och de sorter vi får hit som ettåringar brukar ha flikade blad, men det finns hjärtformade. Finns flera Ipomoeaarter, men jag har tyvärr dålig koll. Blev inte klokare av 'Botanica'....

Anonym sa...

Ullis (och ni andra) åker ni till Berlin så passa gärna på att besöka 'Gardens of the World'. En jättefin park, med flera temabyggda trädgårdar. Finns en till fantastisk trädgårdspark, men har inte namnet i huvudet just nu. Får återkomma.