torsdag 11 februari 2010

Ullas blir byggnadsminneJag har skrivit om henne förut, Ulla Molin, som skapade en av Sveriges mest berömda trädgårdar, här i min hemstad Höganäs. Det är 100 år sedan hon föddes och nu är hennes trädgård påväg att bli Byggnadsminnesförklarad.


Trädgården ägs nu av Christina och Hans Ekman Ljungström som håller på att återställa trädgården så att den blir så lik som möjligt, som den såg ut när Ulla dog 1997. De har ett stort jobb eftersom plommonlunden, häcken och murgrönan fått växa lite väl fritt under många år och växterna har beskurits hårt för att kunna "börja om". Men jag är säker på att resultatet kommer att bli bra för de har höga ambitioner och god hjälp.
Det är väldigt sällsynt att trädgårdar byggnadsminnesförklaras, särskilt då att trädgården anses viktigare än huset. Det är annars mest slott och andra mer historiska byggnader som anses ha trädgårdar värda att bevara. Förmodligen blir Ullas gärning den första privatträdgård som byggnadsminnesförklaras - om bara länsstyrelsen får tummarna loss och tar beslutet som varit förberett i mer än ett halvår!
Läs mer om Ulla och hennes trädgård i en artikel som jag skrivit i nya numret av Allt om Trädgård nr 3/2010. De nya bilderna är tagna av Annika Christensen.
Eva

15 kommentarer:

Anns Gröna sa...

Kanon! Har väntat länge på att hennes trädgård skulle bli minnesförklarad - det är ett kulturarv av nåde!
Var på biblioteket idag och lånade en bok av Ulla M, kommer inte ihåg just nu vilken det var. Har tidigare läst den där hon beskriver arbetet och resultatet i Höganästrädgården. Har varit där flera gånger under Trädgårdsrundan.
Ser fram emot att läsa artikeln!
Hälsn
Ann

Trädgårdsmakaren sa...

Det ser vi fram mot, vilket steg för mänskligheten när den vanliga människans livsverk får denna status.

Om det är nr 3 som ligger i hallen och väntar, blir jag glad:-))

Hillevissan

Dagliljan sa...

Det var väl goda nyheter! Kul att inte bara hus räknas.

Fru C sa...

Vilket bra beslut! Ser fram emot att läsa om trädgården! Har varit där 1 gång och det var fantastiskt.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Den artiklen ska det bli roligt att läsa! Men då måste jag ju köpa tidningen .....
En skön torsdagskväll önskar Eva Linnea

haspet sa...

Så roligt! Har ju aldrig sett hennes trädgård live men läst mycket om den. Kul att människor orkar kämpa och ta tillvara såna pärlor. Hoppas nu verkligen att förslaget går igenom.// Peter

andré sa...

Tidningen damp ner här idag, så jag ska börja läsa så fort de små har somnat.

Britt sa...

Det låter ju som en toppen ide, hoppas de sätter lite fart//Britt

Lenas trädgård sa...

Väntar otåligt på tidningen...finns det nån bättre trädgårdstidning? Och att få läsa om dessa gamla trädgårdar är ju bonus...

AnnCharlotte sa...

...nu blev jag ju nyfiken på att läsa mer men inte låg det nån tidning i min brevlåda ;( inte.

Lenas trädgård sa...

Nu kom jag på en fråga: När kan jag så in mistelfröna på mina gamla äppelgrenar? De ligger o väntar på att få ett bo! Är det för tidigt nu, kanske...
Vore trevligt om du svarar mig på min blogg, TACK!
Lena

Inger sa...

Trevligt och helt rätt! Hoppas det blir snart.

Anja sa...

Det vore väl tacknämligt om man äntligen i detta land fattade att trädgårdar är kultur och gamla, fina trädgårdar är kulturhistoria./Anja

Tyra i Vaxholm sa...

Så roligt, vad glad jag blir. Sund att man inte hann att räffa henne bara. Ser fram emot artikeln!

Trevlig Helg

Tyra

♥ Hannele sa...

Visst är Ulla Molin fantastisk, jag har haft förmånen att få besöka hennes trädgård tre gånger, sett även hennes dotters trädgård.