måndag 22 februari 2010

Karl Förster del 3Tack alla ni som röstade i min enkät! Jag ska allvarligt fundera på att hålla en kurs just i "Kombinera med perenner". 60% av er var nämligen mest intresserade av detta ämne. Kanske något för tidningarna att nappa på också?!
Nu är jag tillbaka i Karl Försters (Foerster) trädgård. Först visar jag ett antal miskantus, prydnadsgräs i familjen Miscanthus sinensis. Denna sorter heter 'Silberfeder'.


'Flamingo' och jätteverbena.

'Ghana' med jätteverbena och kärleksört.


'Pünktschen' med några riddarsporrar i bakgrunden.


'Sirene'.'Yakushima Dwarf' så snyggt placerat i hörnet på gångstigen.Denna piprör, Calamagrostis arundinacea 'Brachytrich' föll jag personligen för så den fick följa med hem. Annars är ju tuvrör, Calamagrostis x actuiflora 'Karl Foerster' ett av de mer kända prydnadsgräsen!Fortsätter på andra släkten, droppax, Chasmanthuium latifolium. Snyggt va!Lampborstgräs, Pennisetum alopecuriodes, har jag själv lyckats bra med. Vipporna stod ända tills det blev för mycket snö i rabatten häromveckan! Sorten jag odlar heter 'Hameln'.


Kombinationen med det grågröna bladverket och de bruna axen gör detta till en favorit. Indiangräs, Sorghastrum avenaceum (enligt skylten, ev är det S. nutans).
Vill man läsa mer om prydnadsgräs rekommenderar jag Marie och Björn Hanssons bok Gräs & Bambu (Prisma) som kom i fjol.
Fortsatt bra dag - nu är utflykten till Tyskland över för den här gången.
Eva

17 kommentarer:

gittan sa...

Underbara inlägg allihopa! Jag suger in inspiration och är så tacksam för att du delar med dig av dina bilder! Några av de där finns även här och är riktiga favoriter. 'Hameln' gillar jag och den står verkligen vacker länge, droppaxet likaså en av favoriterna. Mmm... jag får nog kika en gång till "ler" Ha det gott / kram gittan

NinaVästerplana sa...

Tack för en underbar tur genom KFs trädgård.... kommer o hjälpa mig stå ut med snön ytterligare några dagar....
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Unknown sa...

Visst är det fint med prydnadsgräs. Jag tycker att det finns inget bättre om man sitter i trädgården och dem varma sommarvindar går igenom gräset, det är så underbar vackert. Och att du fick fånga in dem så fint på bild, jätte vackra kort! Jag skulle så gärna se en reportage om hans trädgård av dig i någon tidning !
Ha en fin kväll!
Lilliputput

Inger sa...

Jag måste få komma till denna park, verkar inte omöjligt. Väldigt vackra gräs. Jo, jag läste noga ditt inlägg om Fredriksdal.
Hejdå!

Fru C sa...

Calamagrostis arundinacea 'Brachytrich',
Diamantgräs på svenska, köpte jag förra året och det är såå snyggt.
Det är ovanligt och inte många känner till det. Men jag älskar det...hoppas det finns under snön nånstans!

Sommarträdgården sa...

Aaa,snyggt..,vill ha

NinaH sa...

Åh! Mer underbart från KFs trädgård!
Gräs är bara såååå vackert! Och så fint placerade i den trädgården! Gav massor av inspiration!

Klorofyllidyll sa...

Prydnadsgräs står överst på min önskelista i år. Har inte ett enda i min trädgård. Tänkte satsa på det på framsidan där det just nu är mest barrväxter...Dina bilder var verkligen inspirerande. Tack!

Petra

Gela sa...

Vad inspirerande med gräs. Har börjat få upp ögonen för det. Tycker det är vackert. Få se om det inte kommer in lite sådant snart i min trädgård... Ha en fin fin dag/Gela

IngunnBW sa...

Hvilken skjønn vandring i Karl Försters hageanlegg du har laget! Jeg er veldig glad i prydgress og setter stor pris på den flotte repotasjen din med de mange vakre bildene :) Spesielt indianergresseet måtte jeg google med en gang og fant frø hos B&T :) Kjenner du til herdighetssonen for dette prydgresset?

Anjas Hill sa...

För tio år sedan fnös jag åt prydnadsgräs med motiveringen att:Jag har gräs så det räcker - jag håller ju på och gräver bort gräs i trädgården.
Det gör jag idag med - gräver bort gräs - men för att plantera nytt - GRÄS!!
Så kan det gå!/Anja

Spirande grönt - sa...

Tackar för den Tysklandsutflykten!

Rebecca

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Gräs i kombination med perenner och buskar gillar jag.
Miscanthusgräsen är ståtliga. Många (alla) fina inspirationsbilder!
Ha det gott
Birgitta

HelenJ sa...

Calamagrostis och miskantus känner väl många till numera, men det finns ju så väldigt många andra otroligt vackra gräs. Tack för inspirerande inlägg! (Och boken har jag redan, den har snabbt blivit en favorit i bokhyllan)
/Helen

Gunilla sa...

Oh vilka fina grässorter.
jag älskar gräs men de jag helst vill ha klarar sig inte hos mig.
Jag bor i zon 5.
Jag letar efter en fin hög sort. Som jag skall ha som solitär.
De du har på bilderna kan de gå hos mig?

Ha det gott
Kramen/Gunilla

Susie på Stjärnarve... sa...

Visst är prydnasgräs bland det vackraste man kan ha i en trädgård!
Jag har gjort en liten "gräs- och bamburabatt" samt att jag har en hel del olika sorter både i "långrabatten" och i "murrabaten" samt ett Miscanthus x gigeanteus som blir c:a 4 meter högt i en hörna nedanför altanen. Älskar dom alla!

Anja sa...

Vilken bra inspiration. Jag sådde Miscanthus Sinensus-frön förra året som jag har tänkt använda för att "knyta ihop" en stor rabatt. Titta gärna in på min nya blogg där vi kämpar mot ogräset!