fredag 19 februari 2010

Drömmen om rosorRosdagarna på Fredriksdal i Helsingborg äger i år rum 3-4 juli. Boka! Bland annat kan man då se vingrosen med löv på - men frågan är om inte just denna är fräckast av alla rosor just nu. Kunde blivit "årets ros" om man höll rosdagarna 3-4 mars istället.Det är svårt att fatta hur det ska kunna bli doftand, prunkande och färgstarkt här om bara några månader.Är det konstigt att man längtar?
Rosor tillhör inte de växter som är vackrast på vintern, men just denna vasformade buske fångade ändå mitt öga. Tyvärr är bakgrunden lite rörig, men vintersiluetten på rosbusken borde man kanske ta mer hänsyn till när man väljer sort?De flesta nypon är nu uppätna eller intorkade och skrumpna, men några vackert flaskformade nypon, jag tror de är från davidsrosen, hängde kvar på sin gren och flirtade villigt med mig.
Även om rosor kan vara lite "bråkiga" att odla, så när jag någonstans drömmen om den prunkande rosenträdgården. Om jag blundar en liten stund så har jag den nästan!
Skön helg på er alla - nu ska jag ut och skotta gårdagens snö innan det kommer mera (enklast att ta lite i taget).
Eva

17 kommentarer:

Kerstina sa...

Så vackert - nyponen hänger med huvudet - det gör jag med! MEN - jag frågade ju om mina frön som lagrats ute i boden i många minusgrader, länge, kunde väckas till liv: nu fick jag svar i den trädgårdstidning som kom igår. Man SKA lagra frön torrt och KALLT, i kyl eller frys! Bra - då kanske det går. Där står också hur man kan kolla om det är liv i gamla frön: mellan fuktigt hushållspapper i plastpåse! Fint - då är jag igång med vårsådderna: fram med frön och pluggboxar! Jag tänder en brasa i kaminen i "orangeriet" och låter snöstormen rasa utanför! (Fast just nu skiner solen i Stockholm!)

Inger sa...

Åh, vad jag längtar till Fredriksdal då jag ser dina bilder. Så sant att man behöver tänka även på rosornas växtsätt, för att få det lite finare på vintern. Den här vintern täcker dock snön det mesta.
Trevlig helg!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja, då var det noterat i almanackan! :o)
Drömmer & längtar, det gör jag med...men snart så, bara liiiite mer snö! ;o)
Ha en fin helg,
Lydia

Bondjantan sa...

ja men visst kan man drömma om rosor...särskilt nu när våren och sommaren känns långt borta.

Sjöormen sa...

Vilken tur! Har redan bokat in ett teaterbesök den 3:e, blir garanterat ett besök hos rosorna också. Har en dröm om en vacker prunkande rosenrabatt. Med dina fina bilder blev man ju inte mindre sugen... Trevlig inspiration i vinterrusket :-)

gittan sa...

Den största anledningen till att jag inte vill ha rosor i min trädgård är taggarna. Jag gillar inte växter som sticks och med tanke på hur jag är klädd i trädgården så är det inte så underligt "skrattar"

ullis sa...

visst är den läcker vingrosen...
och jag älskar alla rosor, underbart att kunna plocka in buketter som doftar ljuvligt. Ja nog är längtan efter våren svår just nu! särskilt som de lovar mer snö....
Kramar Ullis

Ninne sa...

Rosenträdgård är en dröm.....
men drömmar kan förverkligas??
KRam Ninne

AnnCharlotte sa...

Jag drömmer om några rosor att ha i den egna trädgården...kan man kalla den rosenträdgård då ;) eller hur många måste man hae ;))

Britt sa...

Nej jag kan förstå din längtan. coh skottat snö har jag också gjort//Britt

HelenJ sa...

Jag är inte heller någon rosfantast, men visst finns det rosor hos mig ändå. Vingrosen har jag varit sugen på ganska länge - vore kul att få tag i en sån. Jag gillar det lite udda!

Camilla sa...

Nä det är inte konstigt att man längtar, men dina bilder är vackra så det stillar längtan.

Anja sa...

....och idag tycks vårlökarna eller försommarblomningen eller rosblomningen vara ännu längre bort...närmare bestämt 1,5 m under snön på sina ställen och där man har skottat vallar är det över 2 m!
Fy för den lede!/Anja

Glädjekällan sa...

Den vasformade busken blir som en skulptur nu när marken är vit och det är den verkligen. Det har nog kommit ytterligare en halv meter snö sedan igår.
Fortsatt trevlig snöskottarhelg
Birgitta

The Secret Garden sa...

Nu till våren tänker jag gräva mina två första rosenrabatter. Riktigt kliar i fingrarna på mig, men får vänta till maj innan snön är borta.

Trevlig kväll!

Anns Gröna sa...

Är det konstigt att man längtar! Idag har vi varit ute två gånger! Men... det ska nog komma mer lovade (!) de på nyheterna.
Får väl titta på gamla bilder och drömma sig bort.
Håller med dig om att den absolut hade vunnit om rosdagarna varit nu istället. De röda gaddarna är så läckra!
Ha en fortsatt skön helg!
Ann

Trädgårdsdrömmar sa...

Hmmm...vad lite snö ni har.....
Vingrosen är fantastisk!!! Jag har sått en, som kommer bra. Men för säkerhets skull så köpte vi en förra året för den är så underbar med sina vackra taggar.
Carina