tisdag 9 februari 2010

Sista och första amaryllisenJulens sista amaryllis blommar nu. Stod länge i växthuset innan den kom in i värmen så det är väl därför den är senfärdig. Men amaryllis är ju egentligen vårblommor, så varför inte. Har inget sortnamn, men den ska enligt etiketten vara en Kolibriamaryllis. Hög stängel men liten blomma. Söt, men välter lite för lätt för att vara någon jättehit. Amaryllis tillhör arten Hippeastrum x hortorum.Detta är desto mer spännande! Det är en Hippeastrum striatum, en lökväxt som tillhör samma släkte som julens amaryllisar. Det svenska namnet är äkta makar och det är en typisk gammal trotjänarväxt som brukar gå i arv men som sällan finns i butik. Extra kul att ha en sån då! Jag har fått min i present av vännerna Helena och Pelle och den har stått och stampat länge (snart 2 år), och mest lagt kraft på att sätta sidolökar. Döm om min förvåning när jag såg att den hade knopp!
Den ska det bli väldigt spännande att följa!
Eva
PS. Misströsta inte om ni inte hunnit med pelargonerna - jag är tidig i år. Men eftersom vissa moderplantor såg ut att kunna dö var det ett sätt att rädda dem på. Man kan ta sticklingar hela våren och sommaren!

9 kommentarer:

Anna sa...

Det var ju en härligt skir amaryllis, så nog tycker jag att den passar nu fastän den traditionellt ses som en julblomma!
I mammas trädgård brukar det dofta av hyacinter. Att bara slänga lökar när julen är slut är ju synd, och hon brukar glömma bort dem om hon ska spara dem till nästa år... Så de brukar grävas ner så fort jorden reder sig. Lite märkligt att känna den doften när det är grönt och varmt ute, men det är ju ändå då de egentligen ska blomma...
Det ska bli spännande att se hur din striatum utvecklar sig!

Ninne sa...

Spännande m knopp- inne eller ute!!
Du har bara en lök här o säger att den har bara satt sidolökar? Jag tror den är som Afrikas lilja, den ska ha många lökare i samma kruka o stå tätt så blommar den. Jag tror det var en sån Mor hade o där var alltid trängsel i krukan o den blomma lite förjämt? Kanske minns jag fel.. får se när blomman kommer
Kram Ninne

Fru C sa...

Snygga färger på amaryllisen. Växten äkta makar känner jag igen på namnet men kan inte riktigt erinra mig hur den ser ut. Du får visa när knoppen slår ut, promise ;)

Lilliputput sa...

Hejsan,
det ser lovande ut! Hoppas att du lägger in några bilder när den blommar. Jag hade jätte fina pelargoner förra året som jag hade i våran sommerstuga, tyvärr dog dem när vi hade -30°C. För då var det -18°C kalt där inne. Det är verkligen tur om man ha ett bra ställe för att kunna övervintra sina fina blommor som man har stoppat så mycket kärlek i över hela sommaren.
Hälsningar
från Lilliputput

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Amaryllis är vackra alla tider på året. Jag har haft mina fuskisar framme sen förra julen! Läcker färg på den du visar.
Kram EL

AnnCharlotte sa...

Din amaryllis färg känns inte som jul och de är väl egentligen vackra närsomhelst.

Hanneles paradis sa...

Vilken vacker färg.

Lillebeth sa...

Har aldrig hört talas om "äkta makar". Ska bli spännande att få se blomman.Eller blommorna då;-)

Caroline sa...

Hej! Önskar mina pelargoner överlevt lika bra.. men icke. Något risigare får man leta efter. Inte ett grönt friskt blad nån stans! Typiskt! Bor i Malmö så till sommaren får jag besöka allmogeträdgårdar runt om i Skåne! Tyvärr visste jag ju inte i somras att det var just allmoge min uppsats skulle handla om, då hade jag besökt flera stycken! Händer det något spännande på trädgårdsmässan som man inte får missa? Hälsningar Caroline