Under några veckor har jag bytt fröer med blogg- och facebookvänner. Många har fått mistelfröer av mig. Och för att ni alla ska se hur lätt det är att "så" mistel, så visar jag här steg för steg. Så här ser bären ut när de är nyplockade (de kan bli lite mosiga i posten).
Hur som helst ska fröet, det är ett i varje bär, tryckas ur sitt skal och klistras upp på trädet. I naturen går det till så att en fågel äter bäret och bajsar ut fröet, men eftersom fröet är extremt klibbigt måste fågeln gnugga rumpan mot en gren för att det ska lossna. Det är denna klibbteknik som ni ska efterlikna! Kleta fast 4-5 frön på samma gren ganska nära varandra (inom 2 decimeter) - tydligen gror de lättare då. Välj ett träd ur Rosaseae-familjen, till exempel ett äppelträd eller en rönn, det sägs vara lättast att få mistlar att växa på dessa. Tänk på att trädet ska vara piggt och friskt och stå kvar på sin plats i många år (fäller du trädet mister du ju misteln också). En gren som är 2-3 år gammal och fingertjock är bäst, sägs det, men jag har lyckats på både tunnare och grövre grenar också.
Om man vill kan man skydda fröet från att bli uppätet med lite nät, men det har jag aldrig gjort. Här ser man hur det grott. Då har fröet skickat in sin rot under barken på äppelgrenen och skjutit ut en liten krok (röda ringen). Mer än så blir det inte första året. Andra året kommer första bladparet (som syns i de gröna ringarna).
För varje år som går växer misteln till ungefär dubbel storlek. Lite långsamt i början kan tyckas.
Men efter tio år har man en jättemistel i sitt träd (detta är hemma hos mig). För att det ska bli bär måste man ha minst en hanplanta till sina honplantor. Det vet man ju inte vad det blir förrän man studerar blommorna som är lite olika, så skulle man bara få ena sorten så får man fortsätta så tills det "biter" igen. Misteln räknas som halvparasit och den lever både på fotosyntes och tar näring av värdväxten.
Om man provat tusen gånger och inte lyckas kan man i vissa plantskolor (i alla fall i Danmark) köpa prydnadsäppelträd med mistel på. Men visst är det roligare att göra det själv!
Lycka till alla med frön där ute (tänk på att de är giftiga för människor).
Jag har frön så att det räcker till 2 personer till - mejla i så fall på robild@live.se. Det går inte att köpa frön, bara byta till nåt man själv vill dela med sig av.
Ha en fin dag,
Eva
PS: Ytterligare ett par frökuvert lagda på posten idag, så ni som väntar - det är på väg!
11 kommentarer:
Det var en enorm mistel du hade! Kul att lyckas med ovanliga sådder:)
Såg mängder av Mistel när jag var till Kungsör ett år. Där har fåglarna verkligen lyckats:)
Ha en bra dag!
Oj, vad sugen jag blir på ett nytt försök. Nu måste jag erkänna att jag testade med frön från "köpemistlar" och det lär ju inte gå så bra sägs det. Och dessutom kommer ofta de mistlarna från södra europa, så härdigheten är inte vad den borde vara för våra breddgrader, men man måste ju försöka!
Merja skriver om Kungsör och där finns ju (har bekanta där) enorma mängder. Jag har varit på väg dit på mistelbärsjakt. Men sist vi var där var vi på bröllop och man kan ju inte springa kring i högklackat och leta mistelfrön på kyrkbacken?!
Önskar gärna mistelfrön från dig. Ställer mig i kö (om nu två kan utgöra kö). Har skickat dig ett mail om det.
Ha det
Kristina
Vilken jättefin mistel du har:)) Var hos en äldre man och hans fru i Blekingetrakten förra STA:s riksmöte och de hade fantastiskt många fina mistlar i sin trädgård, parasiter är ju inte så roliga men en sådan här skulle jag ju inte tacka nej till;)) Har tyvärr inget att byta med men det kanske blir fler gånger. Ha det gott/Monne
Häftigt, jag har försökt flera år, har nät som skydd. Ibland får man mistel från Italien, Danmark, de kanske inte överlever på Hisingen...
Så fantastiskt men jag vet inte vad jag kan erbjuda tittade i min låda med plockade frön 2011... kom på!!!1 en himmla vacker mörk stor solros går i brun /gult fick av min granne kan skicka kort på den tog 6 frön du får tre av mig .Hör av dig om du vill se foto <3
MVH Laila
Laila Samuelsson
Stormvägen 26
58274 Linköping mob.....0739708969
Oh! Jag skulle gärna byta mistelfrön men jag vet inte ens om det skulle funka med mistel här i zon 4..?
Om du vill byta har jag dahliaknölar (http://www.landetkrokus.se/2011/07/mustigt-i-purpur-pa-farstukvisten.html) eller om du hittar något här: http://www.landetkrokus.se/p/vill-du-byta-froer.html
Kramar!
Tack alla för ert intresse, men nu är mistelbären slut, så tyvärr får övriga vänta till nästa år då jag får nya bär.
Allt gott till er!
Eva
Hej, jag gjorde så där för två vintrar sen, då jag läst om din mistel. Men jag hade bara en "köpemistel", så jag vet inte hur det går. Har inte sett ngt än...Inte tittat på länge visserligen...Kanske man blir överraskad en dag?!
Vore ju skoj!
Kram Lena
Så häftigt, väldigt annorlunda mot vanliga frösådder :-) Hade inte ens funderat på mistelsådd tidigare, men när jag ser bilden på din mistel blir jag förstås sugen :-)
Ha det gott!
Annika
Så häftigt frösådd!!!Tack för den information!
Ha en alldeles underbar onsdag!!
av en händelse hittade jag din blogg när jag egentligen letade efter annat. Blev intresserad av dina inlägg om mistel eftersom jag själv bloggat om denna växt.
(12.nov.2011)Skriver förutom allt möjligt även en del om trädgården och har därför länkat till din blogg om du inte har något emot. Kommer att följa den eftersom ni odlare i Skåne ligger lite före oss här i Stockholm.
Skicka en kommentar