måndag 27 februari 2012

Nystart för pellisarna


Ett säkert vårtecken är när pelargonerna åker fram och planteras om. Förr kunde jag stå en hel dag och plantera om alla pelargoner, men numera brukar jag ta några i taget. Det är faktiskt rätt skönt att inte känna att man måste vara färdig med alla krukor på en gång. Det jobbiga är ju inte själv omplanteringen, utan allt slabb som blir med jord och smutsiga krukor. Jag hade varit duktig och diskat alla krukor och fat innan, men efter omplanteringen blir det ju nya smutsiga krukor på kö.

 Förr hände att jag slarvade lite och använde odiskade krukor, men efter att ha drabbats av rotlöss för några år sedan är jag jättenoga numera. Hittade faktiskt ett par plantor med rotlöss även nu - de åkte direkt i soporna. Jag brukar inte plantera om och klippa ner samtidigt, utan ha ett par veckor emellan. I år blev det omplantering först. Om två, tre veckor tar jag sticklingar.
Men några sticklingar blev det ändå - jag var ju tvungen att rädda de sorter som fått rotlöss. Och med sticklingarna följer det i alla fall ingen underjordisk ohyra. Rotlöss syns tydligt när man tar loss krukan, som vita prickar i jorden. Tittar man nära (exempelvis med förstoringsglas) ser man benen också. På jordytan brukar det bli klumpar som av finmalen jord, de påminner om lera. På fatet kan man ibland också se denna finmalda leraktiga jord. De är mycket svåra att bekämpa, så vill man vara säker på att bli av med dem ska man slänga växterna. Tur att man ändå kan rädda dem med sticklingar.
Är ni också pelargonfreaks?
Eva

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jopp,här har du en pelargontok! Fick pellisbacillen för nått år sedan och jag hade runt 200 pelargoner. Och då kom rotlössen. Så jag har bara ett 20tal sorter nu,enklast om man håller det lite lagom sådär.Du ser verkligen ut att ha lyckats med övervintringen på dina Eva! Stort tack till en underbar blogg! Varma vårhälsningar Rebecca

Alen Trädgård sa...

Gillar också pelaragoner men fick tyvärr någon slags röta på de flesta av mina för några år sedan:( från att ha haft ca 300 st har jag ca 20 kvar. Var sak har sin tid så jag "lider" inte av det och maken blev ju glad att han fick ett eget rhododendronrum när mina pellisar försvann:)) Ha det gott/Monne

Vivishagerom sa...

Jeg klippet også ned min pelliser og fikk mange stiklinger! Jeg klarer ikke å kaste noen, så nå har jeg mange småbarn som jeg håper slår rot!

Ønsker deg en fin mandag.

Hannele på Hisingen sa...

Min mor klipper inte ner, hennes pelargon (i en vanlig varm lägenhet) är nästan 2 meter och blommar så fint hela sommaren.

Frøken Solhat sa...

Et dejligt forårstegn ;0)

Knus Dorthe

Helén sa...

Faktiskt inte! Tycker de är jättefina hos andra, men köper sällan någon Pelargon själv. //helen

Eva och Sören (evab) sa...

Har gjort några tappra försök att börja samla men det har alltid kommit av sig. Tack för beskrivningen av rotlössen, det hade jag inte riktigt koll på, men nu vet jag
/evab

Tant Grön sa...

Tack, så bra att få veta hur rotlössen ser ut och beter sig! Jag har sett det där finmalda dammet på krukfatet tidigare, men hade ingen aning om att det var rotlöss. Dags för ordentlig disk av krukor, alltså, det har jag slarvat med.
Mina otrevligaste gäster är en sorts platta svarta millimeterstora djur som sätter sig på stjälkarna på mina amerikanska krokodilpelargoner. Troligen direktimporterade från Kalifornien. Jag borde nog få någon sorts straff för det...

Ninne sa...

Jag har ngr som överlevt även denna vinter så jag får väl ge mig ikast med dem.?? Men jag vill ha sol så jag kan stå utomhus o "slabba" med jord o vatten. HAr inget växthus att krypa in i.. MEEN jag blir såå sugen när jag ser andras godingar-- Visst är de fina
Kram Ninne

Inger sa...

Jodå, pelargonbeståndet utökas för varje år. Har nästan övergett fuchsiorna till förmån för pelargonerna.
Kram

Mari sa...

Jag blev "tant" för ett par år sedan... =) Varje år ökar samlingen med 10-15 st. I går var jag och gotta mig på en pelargonodling, och hitta några juveler. (Skrev ett inlägg om det i min blogg i dag)
Tack för beskrivningen om rotlöss säger jag med, jag tror jag sett det du beskriver om smulad jord... Började omplateringen av mina pellisar i dag, nu vet jag vad jag ska hålla utkik efter.
Ha det gott/ Mari

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tjae...lite av en pelargonfreak är man väl! ;o)
Här ska vi i år också bekämpa rotlössen på bred front, många sticklingar blir det. De moderplantor som jag inte kan slänga krukar jag om i frysta rengjorda lerkrukor (rotlössen tål ju inte frost) vi skakar och sköljer av all jord, ny jord o vattnar med pyrsol (fick tips från en expert)...hoppas det gör susen.
Ha det fortsatt gott i denna goevärme, Lydia