lördag 18 februari 2012

Fröerna står som spön i backen


Oj vad kul det har varit med alla roliga fröutbyten denna vinter. Jag som var skeptisk mot Facebook och länge vägrade gå med har hittat världens mysigaste grupp där man byter fröer med varandra. Och på det sättet har jag fått både vanliga och ovanliga frön från olika delar av landet - ja till och med från Norge och Finland! (Några har jag bytt med via bloggen och twitter också!) Här är en liten del av årets "fröskörd" inkl mina egna amaryllisfröer. Alla är inte med på bilden eftersom jag tvingats så i omgångar, dels för att de ska sås vid olika tillfällen dels för att dessa "presenter" trillar ner i brevlådan med ojämna mellanrum. Det är nästan som julafton varje dag man kollar posten.

 Detta är en limefärgad tobak som jag tog egna frön på i fjol. Dessa sådder märker jag med EF (eget frö). Att ta frön från egna växter är inte så svårt. Det man ska tänka på är att låta fröna mogna och att man tar dem innan frosten om det är ettåriga växter. Sen är det bara att prova sig fram. En del frön sås tidigt på året, andra lite senare. Några gror bäst i temperaturer kring 20 grader, andra vill ha en köldperiod eller två (ofta buskar, träd och vissa perenner). Då får man bära dem ut och in alternativt ha dem i kylskåpet. Några sätter ut sina sådder i snön. Flertalet frö täcker man med några mm såjord, andra är ljusgroende. Det gäller helt enkelt att efterlikna naturen så mycket som möjligt. Har man många frön av något kan man testa olika sätt och lära sig på det sättet, annars får man läsa frökataloger och på nätet - eller fråga någon.
Detta är luftlök som jag också fått via fröutbytet. Jättekul eftersom mina egna gått bort.
Ha en fortsatt skön helg,
Eva
PS: Glöm inte delta i utlottningen av biljetter till Trädgårdsmässan i förra inläget.

9 kommentarer:

Helén sa...

Visst är det underbart att kunna byta fröer med varann, det kommer jag då aldrig att sluta med. Jag kommer också att så den limefärgade Tobaken iår, ska nog ha den på framsidan där det bara är betongplattor + en liten rabatt. //Helen

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej SuperEva
Guuuuuuuuuud vad du e duktig :)
men här e full fart med :)
å missa nu inte......

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

redan 70fina bloggar med :)
VÄLKOMMEN
Håkan

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Hihi.. ja, visst är det kul med fröutbyten. :) Massa spännande du har på gång.
Kram,
Anna-Karin

Alen Trädgård sa...

Ibland kan det nästan vara enda sättet att få tag i en viss sort genom att få/byta med andra:)) Att man då kan använda sig av en sådan bra grupp som på facebook är guld värt:) Lycka till med dina sådder. Ha det gott/Monne

Elin sa...

Så spännande det låter, hur gör man för att hitta sådana roliga grupper? (frågar en som ännu inte fattat nyttan av facebook)

Trevlig helg!

Helens trädgård sa...

Jaaa, det är superkul med frön och fröbyte :=)

Är du sugen på fler frösorter kan du kolla in min frölista ifall det finns något som ser spännande att pröva.
http://www.helens-tradgard.se/sida3.html

Trevlig helg!

Randi sa...

Vilken LYCKA! Så smart att byta fröer. Det här är första året jag inte har några frön. Sitter med katalogerna och bläddrar och bläddrar. Men så svårt det är att välja.
Önskar dig en skön helg!/Randi

Berit sa...

ja alla dess fröbyten både på forum , blogg och Fb är guld värda:)jag har ju en frölista men jag byter inte bara utan delar gärna ut av mitt överflöd...så många har fått ta del av det . Jag gillar att få glädja andra med detta.
Ha en alldeles underbar helg!!

Fagras trädgård och tankar sa...

Ja det är svårt att få nog av alla möjligheter internet ger.
Ha en bra söndag
Johanna