söndag 19 februari 2012

Mellan hopp och förtvivlan


Barfrost är vi vana vid i Skåne, men att det är under tio minusgrader i flera veckor utan någon snö - det är inte kul. Nu när det töar ser man resultatet. Mina stora vackra mattor av vintergröna växter ser mest ut som brunt slafs. Till exempel hasselörten, som bara är en gråbrun sörja med några fläckar grönt i. Samma sak hände för några år sedan och jag trodde då det var kört, men det visade sig att när de gamla bladen rensades bort kom det nya och hasselörten var fräschare än på många år. Inget att göra nu, men det finns alltså hopp!


Mandeltöreln är det värre med. Det drabbas lätt av frostskador och när man klipper bort det fula så uteblir blomningen det året. Detta händer ganska ofta och ibland funderar jag på att helt ta bort denna växt från min trädgård. Men å andra sidan är den inte så lätt att utrota då den sprider sig villigt. Vi får se när jag gör om stenpartiet i vår hur jag ska tackla detta. Trots att jag täckte med granris ser det mesta förfärligt trist ut.


Vårlökarna är min tröst. De verkar klarar nästan hur mycket kyla som helst. Se här två krokusar på väg upp.

Och snödropparna bara sträcker sig mot solen som om ingenting hade hänt. Så är det att ha trädgård, ibland så går det ner och ibland så går det upp.
Varma hälsningar Eva
PS. Du som inte besökt mig på några dagar - scrolla ner så hittar du utlottningen av biljetter till Nordiska Trädgårdar i Stockholm i mars.

12 kommentarer:

Blomkärringen sa...

Det är tråkigt när förväntningar grusas av långbarig kyla och barmark. Skönt att många återhämtar sig trots allt. Skönt med krokus och snödroppar, Än är det snö här på "min" del av småländska höglandet och mer ramlar ner.
Ha det gott!

Hannele på Hisingen sa...

Här är det nästan jämnt så på vintern, man vänjer sig..

Trädgårdsdrömmar sa...

Jag vet inte vad som är bäst. Hos oss skrapar rådjuren fram dom under snön och kalasar friskt på dom. Det får dom gärna, dom kommer ju så fint ändå.

Ken

Gunilla sa...

Här är det ingen brist på snö. Minst 70 cm har vi så det tar ett tag innan allt har försvunnit.

Ha en fin forsättning på helgen

Gunilla

Marina sa...

Måste titta till mina krokusar kom jag på. Hade ju två som var så gott som utslagna precis innan kylan kom. Undras tro hur de klarat sig?

Kram

Merja sa...

Härliga vårtecken! Här kom det 5cm nysnö igår...
Ha det gott!

♥Min Eden♥ sa...

Halloj! Jag skulle kunna skicka lite snö på posten, här kom det mera idag, så nu borde vi ha ca 50 cm...
Ha det bra :)
/Nina

Helena sa...

Nä vad det ser vårligt ut hos dig...avundsjuk blir jag ;-)
KRAM från mig!

Acchleja-Carro sa...

Ja, jag har förstått att våren börjar komma lite längre söderut, men här envisas det minsann med att snöa trots att det töar! Hur tänker de då, de där vädergudarna?
Ha det fint! /Caroline

Frasses Hus sa...

Inga vårtecken här ännu. Regn och snö om vartannat, det känns långt till snödroppar och krokus än men dina bilder ger mig hopp om att det blir vår även här snart.

Anna-Karin

Berit sa...

Så trist att ha barfrost!!!Risk för barfrost har vi inte nu med ett snötäcke på 70 cm.Men man blir himla avundsjuk på dina snödroppar:)
Ha en alldeles underbar vecka!

Sophia Callmer sa...

Oj stackars dig med barfrosten, här har varit en del snö så det mesta ser ok ut. Idag kom det ny snö, nu är här helt vitt igen../Sophia