fredag 30 juli 2010

Underbara älskade(Obs tävling sist i detta inlägg!)
Ingen är ljummen inför pelargoner tror jag. Antingen älskar man dem som jag eller så har man inga alls. Jag tycker om alla pelargoner, men håller mig till dem som är lättskötta och blomvilliga. I fjol fick nästan alla mina pelargoner rotlöss vilket gjort att jag fått börja om med min samling från sticklingar och nyinköp. Detta är en mårbackasort, 'Prinsessan'.En annan mårbackapelargon är den danskfödda 'Dronning Ingrid'.
'Bev Foster' är otroligt blomvillig och skiftar i nyans på ett snyggt sätt.


'Dalimore' med mörkt gröna blad är en annan favvis.

De engelska kan vara lite knepiga eftersom de vill ha en sval period för att sätta nya knoppar, men denna har blommat sen tidigt i somras.


'Mrs Pollok' med vackra blad.


Rosenknopparna är oemotståndliga, detta är 'Noel Gordon'.


Årets pelargon 2010 - äggskalspelargon. Tyvärr såld utan sortnamn. Blommar väldigt rikligt!Muskotpelargon är liten och söt, här är det bladen som doftar.'Lavender Lad' påminner om muskotpelargonen i bladverk men blommorna har en delikat färg.


Knutpelargonen fick jag i present och den blommade då direkt med gula banandoftande blommor - superläckert. I år har den växt på bra men ännu inte satt knopp. Men här har jag faktiskt gott om tålamod!Pepparmyntspelargonen trivs bäst i halvskugga och är en törstig en, men bladen är ju bara så underbara!


Och nu till tävlingen. Jag har ju namnet på den här, men hittar den inte just nu. Så den som först hjälper mig att hitta korrekt namn på ovan avbildade pelargon får välja en stickling (rotad om jag har) från någon av ovanstående pelargoner, vilken som. Kanske är jag på humör och skickar flera priser om ni är många som är med och hjälper till med namnandet.

Självfallet har jag också en massa nya spännande sorter på g... Jag kan inte sluta sätta nya sticklingar! Pelaronfeber går i blodet tror jag. Och då räknar jag mig ändå absolut inte till samlarna, jag är bara en lagom förälskad pelargonnörd!
Ha det gott - och lycka till!
Eva

22 kommentarer:

Sylvia sa...

Pelargonium laxum skulle den kunna vara...

Louise sa...

Vilken pelargonrikedom! Finfina!

kram louise

Britt sa...

Nu kände jag att det stack till i pelargon utrymmet alla mina pelargoner dog i vintras utom en och det är den ända jag har i år. Vad dumt känner jag nu//Britt

mammi sa...

Älskar pelargoner, men de flesta tar jag livet av tyvärr. Köper i princip nya varje år.Dina är ju så läckra, är avundsjuk
Ha det så bra

Fagras trädgård och tankar sa...

Det skulle kunna vara P. Polycephalum eller P. Carnosum. Det är bra du lyckas hålla dig på pelargonnörd nivån, eftersom man lätt blir betagen. Jag själv sådde 15 sorter vildpelargoner igår. OM alla gror så...

AnnCharlotte sa...

Jag brukade ha typ inga alls...men förra sommaren införskaffade jag tre...varav två överlevde vintern i källaren och av dessa tog jag en del sticklingar...och har även köpt ett par nya i år...så jag undrar hur det blir nästa år... ;))

Lotta sa...

Den där banandoftande har verkligen fångat mitt intresse. Står på inköpslistan sen tidigare, och nu fylldes listan på med Lavender Lad. Så söt!!

Merja sa...

Man blir lätt en pelargon nörd:) Har lyckats smitta flera i min bekanskapskrets...trots att de absolut inte tyckt om dom;)
Har tyvärr inget namn på din pellis.

Inger sa...

Jag har nog ett lite småvarmt förhållande till pelargoner, har några stycken, tenderar att bli fler. Gillar nog mest vildpelargonerna. Tycker din muskotpelargon ser ut som en fragrans, kanske har den flera namn, eller är förvillande lika.
Ha det gott!

Alen Trädgård sa...

Gillar också pelargoner, men jag tror att jag haft min pelargonfeber;) De flesta av mina fick någon form av röta så de dog. Kanske flammar febern upp igen någon dag men just nu är det så mycket annat:) Kanske är din pelargon en radens? Ha det gott/Monne

Charlotte sa...

Är ingen pelargonfantast... fast jag tycker de är jättefina. Kanske drabbas jag en dag av 'pelargonsjukan' - vem vet? Brukar ändå skaffa någon varje sommar - de hör på något sätt sommaren till. Men övervintrar och pysslar gör jag inte.

Vilken urläcker kruka och pelargon du har på översta bilden. Det är nog en av de snyggaste kombinationerna jag sett, ever......

Ha en skön helg!
Kram Charlotte

Monicas Hage sa...

Kan ikke hjelpe deg med navnet dessvere, men for et herlig utvalg:) Pelargonium er en av mine favoritter...

Susie på Stjärnarve sa...

Mmmm....vilka fina pelargoner, den flerfärgade gillar jag bäst!
Varje år säger jag att i år ska jag inte ha några pelargoner ute på altanen - och varje år köper jag på mig ett antal. Tyvärr har jag ingen bra plats att övervintra dom på, så det blir nya plantor varje år. I år är det också dom vanliga hederliga pelargonerna som har varit vackrast av alla!

Karin - Mina Rum sa...

Jag har verkligen inte den blekaste aning om vad pelargonen kan heta. Tyvärr. Jag skulle gärna skaffa mig mer pelargoner men jag vill gärna veta vad de heter. Dessvärre tycker jag att plantskolorna är helt usla på att skriva ut namnen. Det gäller förresten inte bara pelargoner. Nästan alla växter man köper på plantskolor saknar namn. Jag tycker att det är mycket roligare om man vet att pelargonen heter "Kronprinsessan Mary" eller fuchian "Wedding Day". Sån är jag...
Ha en bra helg. Kram!

Rosor och ruiner sa...

Jag gillar pelargoner, men jag är ingen "nörd", nej jag gillar de vanliga sorterna, speciellt mårbacka eftersom jag är svag för rosa blommor. Men din 'Dronning Ingrid' var ju underbar måste jag säga fast hon inte såg vanlig ut! Jag är rätt dålig på övervintring (platsbrist) så jag köper lite nya varje år och övervintrar ett par stycken bara. Ha det gott!

Edgar sa...

Ja her var det mange godbiter!
Må si meg enig at kombinasjonen krukke og plante øverst var lekker!
Vil også tro det er P. carnosum du har.

Ruben sa...

Oj, så många olika det finns! Alla vackra på sitt sätt.
Ha det gott!
/Ruben

Lena/isis sa...

Orange fizz , kan det vara den. Du har riktigt vackra sorrte. Lena/isis

Madame C sa...

Pelargonnörd - ja. Pelargonkunnig - nej. Men himla fina var dina:)
Ha det gott,
Charlotta

♥Min Eden♥ sa...

Kanske en doftpelargon av något slag????

Anonym sa...

Jag skulle gissa att det kan vara en P. dasyphyllum. Titta i "Pelargoniums" av Diana Miller. Från sektion Otidia. Hur ser blomman ut? Har varit nörd för 10 år sen men tröttnade när alla fick rotröta. Varma hälsningar Aina.

MasterPutte sa...

Eva!
Som budbärare för Årets Pelargon för 2010 ber jag att få berätta att den heter ´Avenida Mosaik Red´ för dig som gillar rosa toner finns en identisk som heter ´Avenida Mosaik Purple´