lördag 24 juli 2010

Doftens drottningDet finns en sommarblomma jag inte kan vara utan - luktärt, Lathyrus odoratus. Doften är obetalbar, absolut himmelsk.


En vår sådde jag enbart vita, men buketterna blev lite trista då så numera går jag in för mångfald.
Ur en mix-påse väller det ut luktärter i alla möjliga färger, alla lika underbara.Vita är också ok - tillsammans med andra som framhäver vitheten!Se på elegansen.
Till och med klängena är vackra.Glöm inte att plocka buketter, ofta. Då stimulerar du till ny knoppbildning och kan ha glädje av dina luktärter ända fram till frosten.
Varma hälsningar
Eva

23 kommentarer:

Lenas trädgård sa...

Håller med! har två krukor med blandade sorters luktärt. I går såg jag den första utslagen, en himmelsblå fin.
Idag blir det nog inga fler utslagna, vädret är uruselt, hällande regn och svår blåst, 13 grader! Ni kanske har det likadant?
Deppar redan över taskigt semesterväder, jag är väldigt väderpåverkad, blir rastlös o otålig, när jag inte kan vara utomhus i gott väder nu...
Lena

Louise sa...

Åh jag måst prova luktärter nästa år igen! Sådde förra året men de blev inte bra så jag vågade inte riktigt i år men de är ju underbara!

kram louise

Rose Garden Malevik sa...

Jo dom doftar verkligen fint.... :)
Fina bilder :)
Håkan

cat sa...

Ljuvligt! Så härligt med färg. Tror jag ska satsa på luktärtor nästa år till mina torn.
Ha de gott. Catarina

Mia sa...

har inga luktärter själv men det duger så bra med att titta och njuta av dina fina bilder...men kan nästan känna doften genom skärmen!!!

Alen Trädgård sa...

Håller med dig de är sagolikt vackra:) I år är första gången som jag sått luktärtor och de blommar så fint tillsammans med Clematis 'Princess Diana' Ha det gott /Monne

Unknown sa...

Så ljuvliga, Eva! Tack för att du påminde, ska genast ut och plocka en bukett. Vill gärna ha många fler blommor än vad det är nu:)
Ha det gott,
Charlotta

Sussi / Sussinghurst sa...

Mine Lathyrus er også flotte i øjeblikket, og det er dejligt at det er OK at plukke lige så mange man vil, der kommer bare nogen flere :-)

Inger sa...

Åh, så fint:)
Önskar att jag hade lite mera plats i min trädgård.
Ha det gott!

Marina sa...

Håller med! Jag kan inte heller vara utan luktärten, den är SÅ underbar.

Kram!

Sandra sa...

Dom e underbara!
jag ångrar starkt att jag inte sådde luktärter i år men har iaf lärt mig att jag aldrig ska göra om det misstaget, jag saknar blomrikedoimen och doften så oerhört mytcket!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Luktärtor är det svårt att klara sig utan en sommar... Sådde min sent i år tyvärr, så de flesta har inte börjat blomma ännu...... Längtar...

Urfina bilder du tagit av dem...... fina porträtt av de olika färgerna!

Ha det gott!
Kram Charlotte

Karin sa...

Älskar också blandningen, många färger, så som mormor hade.
Karin

Sophia Callmer sa...

kan bara hålla med, de är så sirliga och ljuset i blommorna är värt att studera länge..
ha det fint i sommaren!
Sophia

Susie på Stjärnarve... sa...

Luktärtor är underbara, men jag är tyvärr ingen hejare på frösådder. Förra året hade jag 70 fröplantor som växte upp och var på gång att bli fina, men......helt plötsligt dog alla utom två (2!. I år har jag en planta jag fått och den har inte börjat blomma ännu!

Mamma Mimmi sa...

Tack för tipset med plockandet - jag har varit dumsnål och låtit bli. Nu känner jag mig stärkt i all gå ut och plocka in en fin bukett (från regnet och 12b (!) grader - islutet av juli.... Mystiskt efter all värme!

Eva Linnea sa...

Åh, vad mycket luktärt och klematis jag ska sätta nästa sommar i Nöbbele! Jag tror att mina kapade cypresser och "granar" ska få bli klätterställningar nästa år.
Kram

Inreda Ute sa...

Jag kan inte heller vara utan luktärter. I år verkar det vara ett ovanligt bra år för dem. Mina växer så det knakar och speciellt på kvällarna doftar de undebart.

/Inreda Ute

Merja sa...

Så fint!! Inga luktärter blev det satt hos mig i år.Ångrar mig så när jag tittar på dina bilder och nästan känner doften.

Livsnjutaren sa...

Ja visst är dom underbara,jag ska samla på mig baljor av ärtor nu när jag flyttar. Har mitt hus till salu,men hinner ta av en del som jag kan ta med mig till nästa näste.

Fru C sa...

Mina luktärter blommar inte ännu, men jag kan knappt vänta på att få dofta.....denna underbara doft ;)

Sylvia sa...

Håller absolut med, ingen sommar utan luktärter. Särskilt de gammaldags, underbart doftande sorterna, typ Matucana och Spencer-hybrider, de måste jag bara ha!!

Jord under naglarna sa...

Luktärter är mina favoriter bland ettåringarna!
I år tog de tid på sig innan de ville ta sig ordentligt, men nu blommar de fint och jag plockar in flera buketter i veckan!