måndag 19 juli 2010

Lavendelfrossa


Lavandula angustifolia. Lavendel. Behöver jag säga mer?
Trots, eller kanske tack vare, den tunga lerjorden ute vid min skrivarlya stormtrivs lavendeln där. En solig och varm sommar som den här doftar det i varenda vrå.


Skördade ett rejält fång för att ta hem och torka. Till doftpåsar, skorpor och kanske en lavendelolja.


En liten krans blev det också.Och så provade jag att göra doftkvastar för första gången.Och ett par buketter att hänga och torka. Perfekt att lägga i garderoben sen.Gamla virkade och knypplade spetsar som farmor gjort har jag mycket kvar av. Ibland köper jag också på loppis för nästa inga pengar alls. Då kan man slösa på denna fantastiska kvinnokraft.Inspiration till allt lavendelpyssel fick jag av den här nya boken, Lavendel på Österlen, som är skriven av Eva Olsson som driver Österlenkryddor. Där kan man vandra bland lavendelfälten. Ett besök som verkligen rekommenderas! Dessutom finns en liten butik med försäljning av diverse lavendelprodukter och annat härligt med örter. Ett extra plus för att Eva även gör ett nässelsalt!
Hoppas ni kände doften i detta inlägget för mina händer luktar fortfarande underbart efter pysslandet! Nästa vecka, när lavendeln är torr, ska jag ta mig an alla goda recept som finns i boken.
Eva

21 kommentarer:

NinaH sa...

Lavendel- ljuvligt!! Drömemr om att en gång besöka Provence fält! Men Österlenkryddors går verkligen inte av för hackor det heller!!;-) Den boken ska jag kika efter!

Maleviks Rosenträdgård sa...

OJ,,,,,,,,,riktigt fina saker du gjort :)
Ha det gott
Håkan

Anonym sa...

Underbart! Måste plantera i höst!!

Blomsterverkstad sa...

Mmmm, kan känna doften ända hit! Vilken händi-kvinna du är :) Sommarkramar, Minna :)

Alen Trädgård sa...

Älskar också lavendel:) men det blir nästan aldrig av att jag gör något av den. Får nog skärpa till mig och i alla fall göra några buketter till torkning;) Ha det gott/Monne

Louise sa...

Har lärt mig att älska lavendel och man kan ju verkligen ha den till mycket! Fina bilder!

kram louise

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Doftkvastarna verkar spännande! Den eteriska oljan av lavendel är drottningen bland eteriska oljor. Kan användas till "allt". Jag har alltid lavendel i mina massageoljor.
Kram

Inger sa...

Så pysslig du är, jättefina saker du gjort:) Jag älskar lavendel, min har precis börjat blomma.

Spirande grönt - sa...

Doftkvastarna var väldigt fina( och kransen, och buketterna och ...)! Kanske man ska ge sig ut och skörda lite lila väldoft:)?!

Ha det fint,

Rebecca

AnnA sa...

Lavendelskorpor med choklad, tror jag jag har sett ngt recept på...
I vår trädgård finns rätt så mycket vitrosa lavendel, eftersom det verkar som om den är lättare att föröka än den blålila...Jag tar alltså sticklingar varje vår vid beskärningen, men tycker nog den höga lila är den bästa ändå...
Ha det gott!
hälsn
Anna

Charlotte sa...

Älskar lavendel. Men ruggen som övervintar hos mig är ganska liten....men mycket uppskattad... Såå mycket fint du gjort av din lavendel - riktigt tjusigt... Här har de inte slagit ut ännu....

Boken är beställd och jag bara väntar på att få läsa i den......

Ha det skönt!
kram Charlotte

Sjöormen sa...

Lavendel och rosor... kan knappast bli vackrare än så :-)

♥Min Eden♥ sa...

Hej hej...jag ska också försöka testa doftkvastarna...

Sussi / Sussinghurst sa...

Uhm, dejligt. Jeg er lidt i tvivl om hvornår man skal "høste" sine lavendel for at få mest duft ud af dem - skal det være før de rigtig blomstrer?

Caroline sa...

Lavendel är så underbart, hemma hos mamma har de blivit enormt stora i år trots att jag var där och grävde upp i början av sommaren till min balkong, Det är bara lavendeln och rosmarinen som inte behöver vatten dagligen i det stekande söderläget. Riktigt tålig helt enkelt! kram

mysiga heestrand sa...

Nu är lavendeln som finast. Jag älskar lavendeln. Tyvärr har en del dött i den kalla vintern, men jag har satt en del nya. Att gå ut på kvällskvisten och känna doften är underbart.
Kram Marita i Heestrand

Merja sa...

Härliga bilder! Lavendel kvastar har jag aldrig tidigare sett. Kul!
Tycker att mina lavendel ser lite glesa ut, men jag kan nog knippsa lite här och där:)

Sophia Callmer sa...

Jag tror jag ska köra en vända och njuta av lavendelfälten! Fina lavendelkvastar, ska försöka även om jag inte är så pysslig av mig.

Fägring och mylla sa...

Oj så fina saker du gjort! Måste ha varit härligt att sitta i all lavendeldoft och pyssla med dem.

Ha det så gott!

/Cecilia

Théa & Linnéa sa...

Hej!
Så fina, vill gärna försöka ha en lavendelhäck a´la Provence/Österlen men min jord är inte den bästa tror jag...
Appropå liljebaggar och krolliljor i ett tidigare inlägg- jag strödde Myrr under mina i våras och det har faktiskt hjälpt, inte alls lika många röda "monster" men kanske är det andra orsaker- bara ett tips.
Må så gott
&Karin

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Sö söt lavendelkrans!
Må gott, Petra B.