lördag 3 juli 2010

Bär på köpet


Vår gräsklippare mår lite krassligt så när jag hittade en lapp med "handjagare 150 kr" så var det givet att slå till. Maken blev lite sur, menar att vi gott kan köpa en helt ny men jag tyckte det var värt en titt i alla fall. Det visade sig att jag kom till en mycket trädgårdsintresserad man med fantastisk trädgård, höns och allt och vi snackade växter i 20 minuter. Sen säger han plötsligt: "Vill du ha ett gojibär?"
Det är ju de där svindyra torkade röda bären som blivit så inne, något slags superfood, så det är klart jag vill.
Det blev en gräsklippare också. Utan prutning.
Gojibär heter egentligen bocktörne på svenska enligt min favoritsida SKUD, som jag konsulterar när jag kommer hem. Lycium barbarum är inte alls så exotisk som jag trodde. Efter att ha kollat i Den nya Nordiska Floran (Bo Mossberg mfl - underbar bok) noterar jag att växten till potatisfamiljen, Solanum, och finns förvildad i kusttrakterna även om den ursprungligen är från Kina. Den anges som giftig (???) på nätets nordiska flora men inte i min bokflora. Får nog undersöka detta lite närmare innan jag börjar käka gojibären. Spännande vad oväntade möten kan ge är det i alla fall.Ni får också en bild på min "monsterros" som blommar just nu. Den japanska klätterrosen, Rosa multiflora, har självsått sig och rankorna växer 3-4 meter per säsong! Maken vill gärna att den klipps ner, men han får snällt vänta tills efter blomningen. Då tar jag fram häcksaxen.
Ha en fortsatt skön helg,
Eva

10 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Så roligt att du träffade den mannen. Jag håller med din man att köpa helt nytt, men efter att ha gjord flera oväntade super bra klipp på nätet och blocket har jag ändrad min uppfattning.
Din billiga nya klippare är säkert ett riktigt fynd.
Goji bär blev väl poppis här när det pubicerades med det kinesiska namnet? Min farfar i Österrike hade en sådan buske/träd när jag var liten, och han påståd att det var ett skydd mot influensa.
Tro´n kan flytta berg.
Ha en underbar helg.
Petra B.

Maleviks Rosenträdgård sa...

Spännande möte...och ta du å kolla upp lite först :)
Ha en fin varm dag :)
Håkan

Charlotte sa...

Sådana där oväntade möten blir man så glad över. Kul med plantan! Men att klippa gräset med en handjagare Eva.....?! :-) Du kan inte ha mycket gräs då som måste klippas....

Ha en fin helg!
Sommarkramar Charlotte

Alen Trädgård sa...

Kul med nya möten:) Skulle däremot ALDRIG använda en "handjagare":) fy fabian vad jobbigt. Men tack vare den så fick du ju en rolig växt:)) Ha det gott/Monne

mammi sa...

Vilket "klipp" du gjorde.
Själv är jag så bekväm att jag bara klipper runt kanter o.s.v. Sen tar gubben resten med åkklipparen. (har c:a 9.000 kv.meter) Men jag lyxade till det för några år sen och köpte en batteriladdad. Verkligen toppen.
Ha det så gott i sommar

Millan sa...

Min japanska är med överfull av blommor i år, helt underbart.
Spännande med möten som slutar oväntat man blir så glad efteråt.
Ha det gott i värmen!

Möllebacken sa...

Vilka guldgruvor det finns i det fördolda. Hittade också en liten man när vi skulle köpa hö en gång, och han blev grunden till våra höns som får jobba febrilt nu för att rensa bort sniglar.
Gojibär är mycket intressant och kan man ha dem hemma och äta utan oro så är det ju perfekt.
Ha det gott!
Pella

AnnCharlotte sa...

Det var väl bättre än att pruta ;)

Sophia Callmer sa...

Vad kul med Gojibären-bocktörnet, fick veta samma sak nyligen när jag gjorde ett fotojobb, ska visst finnas på vissa ställen i Skåne.
ha det gott/Sophia

Hannele på Hisingen sa...

Tja, giftighet på bär har överdrivits, torkade goijibär säljs ju varje ica och konsum, bredvid russin.. Inger Igmansons bok Kan man äta sånt? är bra, men goiji är inte med i min gamla upplaga.