onsdag 14 juli 2010

Rosa fröjderRosa blommor hör den romantiska trädgården till - och hos mig är de många. Denna ros är en av de vackraste jag vet. Jag hittade den i David Austins katalog för tio år sedan och föll direkt. Har för mig att plantskolan avrådde mig från att köpa den och växtsättet är ärligt talat inte så snyggt eftersom grenarna blir långa, veka och gärna lägger sig. Men blommorna. Jag älskar dessa charmiga, asymmetriska och lite busiga blommor med krusiga kronblad i milt rosa. Fick slå upp namnet i min gamla Austinkataog: 'Marinette'.Ny hortenisa, 'Twist 'n Shout' som jag inte kunde motstå. Har redan blommat i tre veckor och är lika fin ännu. Kan bli en favorit!Vanliga stjärnflockor har jag ingen tur med, men denna kaukasiska stjärnflocka, Astrantia maxima, trivs bättre. Söt som socker.Äntligen - krolliljor! I fjol åt baggarna upp alla knoppar - grrr - men i år blommar de fint. Så här tycker jag de är finast, vackert bakåtvikta.
Varma hälsningar
Eva

14 kommentarer:

AnnCharlotte sa...

Tur du köpte den trots avrådan...

Katarina sa...

Åh vilka vackra, häftiga och söta blommor!

Marina sa...

Vackra rosa toner!
Jag gillar itne rosa så jättemycket i övrigt, på saker och annat men på blommor gillar jag färgen. Särskilt den ljusrosa tonen.

Min krollilja är helt överblommad nu och står på "flyttlistan". Den är värd ett bättre öde!

Kram!

Maleviks Rosenträdgård sa...

Rosa e fint :)
Hoppas allt e väl
Håkan

Anna sa...

Jag som inte är någon rosfantast blev just lite förälskad... Annars är det oftast enkla rosor och möjligen enstaka pimpineller som tilltalar mig.
Liljebaggarna har inte härjat så hårt hos mina föräldrar heller, så i år finns små enstaka krolliljor här och där på den 5000 kvadratmeter stora tomten. Vita och rosa, alla utom en självsådda. För ca 20 år sen lånade mina föräldrar ut lite plats i ett par rabatter till en granne som skulle flytta. När husköpet var klart hämtade de sina perenner igen, men en krollilja blev kvarglömd i ett skuggigt hörn. Den har inte förökat sig så mycket, men nu har det alltså börjat dyka upp små plantor på andra avlägsna ställen i trädgården. Efterlängtade och älskade. Och eftersom sommarblomningen där mest går i blått, rosa och lila passar de in perfekt, var de än sår sig.

AnnA sa...

Hej Eva!
Jo, kroll-liljor får det bli som tillskott till de andra liljorna, för dem har jag aldrig lyckats få till...(Däremot blommar min madonnalilja för första gången - den har varit kinkig i ett par år.)
Söt ros, Marienette, och är den spretig, kan man alltid drapera med lite brudslöja eller annat...
Annars är jag egentligen ingen Austinfantast, även om det finns en del Austin även hos mig...Jag har köpt en del med intressanta namn och historier, som "Constance Spry, Gertrud Jekyll och Sophy's Rose.
Ha det gott i ditt rosa paradis!
hälsn
AnnA

Susie på Stjärnarve sa...

Underbar "busig" ros och den där kaukasiska stjärnflockan var läcker, genast införd på min önskelista!

Mammasblommor sa...

Vilken ljuvlig ros, och stjärnflockan var jättesöt! Jag gillar mycket rosa i rabatterna!
Ha det gott i sommarvärmen!
//Margot

mammi sa...

Det är inte klokt att det finns så otroligt många växtarter. Köpte en Rapsodi in blue, som visade sig vara en mörkröd ros !!Jag som älskar lila. Får njuta ändå
Må så gott

Britt sa...

krolliljorna blommar härligt nu och de står raka i ryggen efter gårdagens sky fall//Britt

Alen Trädgård sa...

Åh vilka underbart vackra romantiska blommor:) Ha det gott/Monne

Fru C sa...

Twist and shout, jag gillar inte hortensia men den är riktigt läcker.

Inger sa...

Vackert, vackert:) Kanske jag inte borde betrakta mina krolliljor och stjärnflockor som ogräs. De bara finns där i mängder.
Ha det gott!

Systrarna Hjertén sa...

Hej!

Vilka fina bilder! Otroligt söt stjärnflocka!

Mina liljor blommar också i år, ont om baggar kanske? Tyvärr växer de inne i syrenhäcken, så jag ser dem knappt ändå :(

Mycket trevlig blogg!

Mvh
Frida