torsdag 22 juli 2010

KlematissommarKlematis är så fint, men jag har haft både haft framgång och lite svårt att lyckas med denna klätterväxt. Det vill säga de småblommiga trivs utmärkt medan de storblommiga kinkar. Nu har jag dock hittat mellanvägen - de mellanstora. En verkligen favorit är den här. 'Arabella' med vackra blå blommor i mellanstorlek.'Hagley Hybrid' är en annan fin sort i samma storleksklass.Heracleifolia-gruppen är en helt annan typ av klematis som mer kastar sig utåt/uppåt än klänger. Kan bli mycket fin som marktäckare i en slänt till exempel, men man kan också hjälpa den uppför en spaljé om man vill. Blommorna är ganska små men vackra och hos vissa sorter doftar de också, om än svagt. Jag tror denna sort som jag har är 'Jouiniana Praecox'.Denna skönhet hittar jag ingen namnlapp på. Men även denna är av mellanstorlek och mycket fin.
Fortsatt skön sommar - just nu regnar det ett ljuvligt regn här utanför.
Eva

14 kommentarer:

Maleviks Rosenträdgård sa...

Jättefina.......
Skönt med lite regn :)
Ha det gott¨
Håkan

Trädgårdsdrömmar sa...

Kan den sista klematisen vara en
Clematis Alionushka ????
Här regnar det också ljuvligt.
Ha det gott
Carina

Britt sa...

Kul med klematisarna jag väntar till mina blommar om de gör det i år jag får vänta och se//Britt

Susie på Stjärnarve sa...

Även mina klematis är fina i år, även dom som frös ner i vintras har växt upp och ska när som helst börja blomma. Dom andra är i full gång så jag hoppas dom håller sig till 8 augusti!

Utblickaren sa...

Vilka vackra klematisbilder och det verkar som om vi delar klematisfavvo, Arabella är en trogen syster som blommar länge, en klar favorit.

Tyvärr har jag en av den andra sorten du nämnde, från Heracleifolia-gruppen, den kräver verkligen sin plats och håller nu på att kväva min stackars Arabella. Men eftersom den har så lovande knoppar har jag inte mage att gräva upp den ännu. Det är en riktig liten gökunge.
/Utblickaren

Anonym sa...

instämmer med trädgårdsdrömmar, ser ut som en alionuskha (osäker på stavningen)har den i rabatten o den har aldrig blommat så mkt som i år! de flesta blommar "mer än vanligt" i år och sniglarna har inte ätit upp dom än...Hälsningar Rita

Inger sa...

Tack snälla Eva för din kommentar hos mig, den värmde gott. Förra veckan besökte jag Ellerth i hans trädgård, där du varit tidigare. Så fint:) Har upptäckt flera trädgårdar i min närhet som jag blivit så imponerad av, passande för dina reportage, välkommen hit:)
Finfina klematis, 'Arabella' trivs bra hos mig, så även 'Aljonushka', den rosa.
Ha det gott!

Fru C sa...

Clematis och rostigt - en perfekt kombination!

Louise sa...

Fina klamatis! Jag har samma problem, en del växer så det knakar medan andra inte vill alls. Tycker att jag sköter dem på samma sätt. Lyckas de bara etablera sig verkar allt gå bra, de som inte vill har gett upp tidigt.

kram louise

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

I år växer allting så underbart tycker jag. Fina bilder!
P.s. har nu sett reportaget om mina trumpeter i Drömhem ;O)
Blev så glad ;O)
Trevlig helg, Petra B.

Mammasblommor sa...

Härliga klematisbilder! Hos mig är Arabella också en stor favorit, den är så vacker och blommar otroligt mycket!
Ha det gott!
//Margot

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Clematis är en växt som jag också har lite svårt för, eller rättare sagt, de tar sig inte så bra här i trädgården. Antagligen kombinationen torrt & näringsfattigt. Jag får bli flitigare med både dyngan & kannan för clematisen är ju så tacksam när den väl trivs.
Må väl i värmen,
Lydia

Livsnjutaren sa...

vilka underbara bilder.

Systrarna Hjertén sa...

Hej,

Är det svårt med Clematis? Jag vet tyvärr inget men hade en för några år sedan som aldrig blommade, sedan dog den tvärt.

Förra året fick jag 3st, en verkar trivas, växer så det knakar, men jag har bara fått 1 blomma i år!!

Vackra bilder!!

Mvh
Frida