tisdag 29 januari 2013

Rosfrossa

 Idag har det varit grått och tungt med dis, regn och en gnutta huvudvärk som jag skyller på lågtrycket. Men så får man ett besked om att en väninna och hennes man fått en bebis och blir på gott humör igen. Och nyss kom ett mejl från Rosens Dag om de tio nominerade rosorna till Årets Ros 2013. Några var klassiker andra nya för mig. Det här är 'Jacques Cartier' som jag tror många odlar och tycker om. Fin blomma, härlig doft och remonterande om jag inte har fel.
 Det här är 'Aprikola', floribundaros från Kordes som introducerades 2000. Används som rabattros och ska vara härdig till zon 4. Okänd för mig men ser vacker ut och fin om man vill ha något aprikos tycker jag.

 Den här marktäckande 'Diamant' är också ny för mig. Blommar kontinuerligt och går till zon 3 (4). Någon som provat?
 'Ole' är årets joker. Den är inte döpt efter Helsingborgs stadsträdgårdsmästare Ole Andersson utan kommer från Minnesota i USA. 70 cm hög buskros som blommar kontinuerligt med de här magnifika klasarna. Sägs vara härdig till zon 5. Även denna var okänd för mig och precis i min smak så jag hoppas den finns i handeln.
 Den här blir man ju nästan rädd för så mycket som den blommar. 'Orange Triumph' är en polyantharos med stora klasar av orangeröda blommor. Det blir faktiskt för mycket för mig, även om bilden är läcker. Härdighet zon 4 och oavbruten blomning hela säsongen.

En som jag däremot kan tänka mig att odla är klassiska 'Wrams Gunnarstorp' som är döpt efter ett slott här i närheten, utanför Bjuv i Skåne ligger godset. Den blommar "bara" en gång men med denna maffighet blir man ju glad och nöjd för det, zon 4.
Alla bilderna tillhör Rosens Dag, tack för lånet! Tre utvalda rosor kommer att presenteras på mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm och vinnaren utses på Rosens Dag i juli.
Vilka är era favoritrosor?
Eva

10 kommentarer:

Veronica sa...

Oj! Flera som skriver om rosor idag!?

Den aprikosa gillade jag jättemycket!
Ha en skön kväll i grårusket

//Veronica

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Fina nomineringar.

Fru C sa...

Cartier är min stora favorit...och visst remonterar den.

Luna Ek sa...

Min favorit är helt klart Aprikola. Jag har Ghislane de Feligonde,men denna ser ännu vackrare ut./ Luna

Alen Trädgård sa...

Är själv ingen rosmänniska, jag tycker de är jättevackra men de gillar inte mig riktigt:( Härligt att kunna njuta av andras:) Ha det gott/Monne

Frasses Hus sa...

Det är alltid kul att se vilka rosor som blir nominerade. Jaques Cartier är en favorit hos mig. Förra året frös den ner till fotknölarna men tog sig upp igen och blommade med stora fina blommor i slutet av sommaren.

Anna-Karin

Monica sa...

'Jacques Cartier' är för mig en klar favorit , har bara upplevt den i verkligheten Vrams gunnarstorp var med fin. Blir ju glad av detta inlägg för idag har jag haft sådan vårlängtan ,,gick i min snöiga trädgård och längtade efter rosklippning då är vi liksom mer på väg..ha en go torsdag kram Monica

Märit i Mariehem sa...

'Jacques Cartier' har jag, men den har verkligen inte utvecklats till någon praktros än.

Detsamma får jag säga om 'Wrams Gunnarstorp', som nu fått flytta fram från ett uselt läge. Önskar verkligen att den tar sig och blir åtminstone en bråkdel så vacker som på den där bilden!

Kram!

Anna-Maria sa...

Snygga men doftar de? Jag har flera favoritrosor!

AnnA sa...

Hej! Wrams G kan ibland blomma om en gång till, oftast om man glitter klippa bort över blommat. Men eftersom den brukar blomma så pass överdådigt brukar jag nöja mig med den blomningen. En av mina favorit rosor med enorm växtkraft. Trevlig Helg! Hälsn AnnA