Jag fick mängder av önskemål på saker att skriva om på bloggen och jag tänker försöka uppfylla de flesta efter hand (men ni får ha tålamod). Roligaste önskemålet kom från Anjas hill som tyckte att jag skulle skriva om otrender. Hoppas jag tolkar dig rätt när jag då skriver om växter som inte finns att köpa överallt, inte ingår i begreppet "mormorsväxter" och inte heller kan anses "lättskötta". Däremot är de underbara, vackra och värda all möda. Och väldigt otrendiga (tror jag i alla fall).
Först ut: Fingertandrot, Cardamine pentaphyllos. Blommar 2-3 veckor i maj-juni. Blir ca 30 cm hög och trivs i halvskugga, i humusrik fuktighetshållande jord. Växer tuvartat, förökar sig långsamt.
Nästa är mossbräcka, Saxifraga hypnoides. Marktäckande perenn med krypande växtsätt och ett bladverk som faktiskt ser ut som mossa. Blommar relativt kortvarigt i juni. Tål både halvfuktig och torr jord, och trivs bäst i halvskuggigt till skuggigt läge. Breder ut sig relativt kraftigt men är lätt att begränsa om det blir för mycket.
Kaukasiskt ormöga, Omphalodes cappadocica 'Starry Eyes'. Marktäckande, men betydligt beskedligare än vanligt ormöga, O. verna. Föredrar mullrik fuktighetshållande jord och halvskugga. Blommar i maj-juni med dessa små ljusblå propellrar.
Haberlea, Haberlea rhodopensis 'Ferdinandi-Coburgi', är en stenpartiväxt för skuggigt läge. Den vill helst växa i bergsskrevor mot norr, där den slipper sol men får mycket ljus. Bildar små rosetter som förökar sig extremt långsamt. Jorden får inte torka ut för hårt. Blommar i maj.
Gulsippa, Anemone ranuncoloides 'Semiplena'. En vårblommande sippa med halvfyllda blommor. Trivs där sippor trivs, dvs skogsmylla - halvskuggigt och inte för torrt. Blommar också i maj.
Gul bergingefära, Roscoea cautleyoides, är en typiskt stenpartiväxt som vill bli planterad djupt i varm och lucker jord. Den är bara kortvarig ovan jord, och tillbringar mest tid i underjorden så man får vara försiktig vad man planterar runtomkring tidig vår och höst. Blir cirka 30 cm hög och blommar med svavelgula blommor. Sprider sig inte nämnvärt. Lite lätt skugga ökar hållbarheten, men den vill ha sol ändå.
Bronsrodgerisa, Rodgersia podophylla, är läckrast när den tittar upp ur jorden på våren. Sedan bleknar bladen något i färg. Klarar både soligt och skuggigt läge, men tvekar att blomma om det är för mörkt. Blir ca 80 cm hög hos mig, men ska kunna bli högre har jag läst. När den väl etablerat sig förökar den sig ganska rejält och kan därför behöva delas efter några år om man inte vill att den ska ta över för mycket.
Blodört, Sanguinaria canadensis 'Plena', har jag kämpat med länge, men nu har jag (peppar, peppar) lyckats få den att trivas och återkomma flera år på raken. Den sticker upp sina bladomlindade stjälkar i april och blommar mycket kort, vissa år bara några dagar, med de ljuvligaste vita blommor. Ungefär samtidigt som bladen rullar ut sig vissnar blommorna, men bladverket är mcyket fint en bra bit in på sommaren. Föredrar mullrik, fuktighetshållande jord och halvskugga. Den här fyllda sorten är vanligast, men den enkla är extremt vacker, fast ännu mer kortvarig i blomningen (!).
Dessa växter hittar man inte i alla plantskolor, utan får söka på nästet och i postorderkataloger samt förstås hos andra trädgårdsnördar. Ett bra tips är att gå med i Trädgårdsamatörerna och besöka någon av deras växtmarknader, eller öppen trädgård då man brukar kunna fynda lite udda arter och sorter. En av tjusningarna med de här otrendiga växterna är att man får leta och vänta på att få tag på dem, och sen kämpa lite för att de ska trivas. Då är lyckan desto större när de trivs!
Ha det gott!
Eva
Eva
24 kommentarer:
Mycket godis visar du! Mycket att längta till infrö våren!
Omphalodes cappadocica 'Starry Eyes' har jag försökt flera gånger med den klarar sig inte här tyvärr.
åh vilka underbara växter! Nu startar du nog en vill-ha trend med ditt inlägg:)
Ha det gott!
Otrendigt värre. Men så vackert! Jag köpte min fyllda Blodört i somras och hoppas att jag satt den på rätt ställe. Just nu syns ingenting mer än en tjock rotstam, men det kanske ska vara så. Fortsätt gärna.
Dejligt at se noget sjældent viste planter - ellers er det jo tit de samme planter vi allesammen synes om, og viser igen og igen
oh mycket spännande inlägg,,jag blir lite salig ,,och vill ha,,jag gillar ju både de där vanliga växterna,,men även dessa du visade här..sedan ibland när de inte vill växa hos mej intalar jag mej själv att inte gilla dem,,en favorit är Bronsrodgesian fast hos mej har den varit bronsröd hela sommaren. Så den där vita är Canadas nationalväxt blodört med sina vita blommor den är underbar fast den tycker inte om min trädgård,,har ägt den två gånger..Ska nu studera de andra du skrivit om för detta är så spännande.
Tackar tackar kram Monica
Den enda jag har av dina otrendiga är blodörten, den enkla sorten som sprider sig bra, till min stora glädje. En tillgång att ha kontakt med trädgårdsföreningar, tänk om man skulle köpa allt i plantskolan.
Kul med otrendigt också, tycker jag.
Ha det gott!
Å, tack för dessa nya bekantskaper! Bronsrodgersia och gulsippa finns i min trädgård, fast gulsippan är av den enkla varianten. Och jag blir så glad varje år när jag upptäcker den bland ris och sly i "vildhörnet".
Håller just nu på och förvandlar ett stycke gräsmatta till en ny perennrabatt, och jag hade nog tänkt mig att plantera in lite otrendiga växter där också.
Underbart, spännande och vackert, ett fint inlägg och det är befriande att en del kan vara alldeles otrendigt!
Wow.... vad kul att få läsa om de otrendiga växterna....
Förstår jag det rätt att du har dessa i din trädgård?!
Härligt inlägg!
Kram Charlotte
Roscoea var en intressant nyhet för mig. Står nu på 'leta efter'-listan. Haberlea var också en liten goding. Jätteroligt att få läsa om lite ovanligare växter.
Ha en fin vecka. /Lotta
Vilken härlig "lektion" om otrendiga växter. Otrendig kan väl också betyda trendokänslig kanske? De finns alltid/aldrig oavsett den trend som gäller.
Ha en bar dag!
Kram
Måste bara konstatera att jag är visst mycket otrendig, då jag har nästan allihopa... :-(
Hej Eva!
Vilka härliga växter du visar! Kanske kan vi tillsammans få det ortrendiga bli till en riktig trend;))!Det personliga och uttrycksfulla borde egentligen alltid vara det högsta modet i trädgården.
Du förstod mig på pricken Eva!/Anja
Oj, så mycket vackra växter!!!! De flesta verkar dock ha en kort blomningstid (otrendigt så det förslår!!). ;-) Jag hade en Rodgersia en gång, men jag lyckades gräva bort den. Väldigt otrendigt av mig!!!
Ha det gott!
/Ruben
Hihi, nu tror jag att jag anar en hel del trend ändå i dessa godingar:-)
Kram H. (nu nere på jorden igen;-)
Vilken jättekul idé! Vi måste vara vansinnigt otrendiga, för vi prickar av åtminstone 75 % på listan! (Och resten var superkul tips som vi gärna skaffar ;-) )
Vilka härliga växter, så skira och vackra... Du bekräftar nog min uppfattning att de finaste trädgårdarna är sådana som inte har något med trender att göra!
Spännande att läsa om dessa växter! Har själv bara en enda av dem.
Fingertandroten blir den första jag kommer att leta efter, gillar både blom- och bladfärg.
Ha det gott. /Ingela
Tandrot är en av mina favoriter..helt fantastisk!
Me dina bilder börjar jag längta till nästa vår. Fast jag måste medge att det ska bli rätt skönt med några månaders vila.
//Ken
Skönt med "otrendiga" växter.
Trender är ju bara så kortvariga.
Ha en fin höstdag, Petra B.
Jag är ingen samlare men några av de växter du visar har jag i min trädgård. Blodörten sprider sig i min trädgård men blommar ju egentligen bara över dagen så det gäller att fånga det ögonblicket.
Hejsan!
Brukar gå länge och väl på Zeta`s handelsträdgård i Huddinge tidigt på våren och de har mycket udda växter. Men de tar ju inte hem så mycket så man får inte tveka med sina inköp "ler". Har en blodört som är så vacker men jag klippte ner bladen, så jag hoppas den kommer igen nästa vår iallafall. Roligt att du visar det lite udda växterna och Ha det gott, Karina.
Kul att få se en del av de växter som annars inte visas så ofta. Rodgersian tycker jag är fin nu med, den har höstfärg hos mig men blommat har den aldrig gjort. Det tar kanske någa år innan den gör det?
Vilket intressant inlägg. Roligt att se att du har 'Starry Eyes'. Den köpte jag på en trädgårdsresa i England men tyvärr ville den inte här. Tycker den är så vacker med sina blåvita blommor.
Och blodörten ... den är ju helt underbar!
Skicka en kommentar