onsdag 29 september 2010

Höst i täppanSå härligt det var att i helgen tömma krukorna från vissna sommarblommor och ersätta dem med nya fräscha höstväxter. Det behövs inte så mycket för att det ska kännas fint igen. Och faktiskt, när jag tittar på bilden, så är de flesta växterna ju sådana som varit med hela sommaren, minst. Men den där nya lilla färgklicken gör allt tycker jag.


Dahlian köpte jag på Sofieros trädgårdsfest och den har blommat mer och mer för varje vecka.


Plättar i luften är en gång köpt som inne-krukväxt, men sedan många år står den utomhus där den trivs mycket bättre. Ibland har den frusit ner på vintern, men kommit tillbaka. För säkerhets skull kan man ju övervintra den frostfritt.


Av ljungen som säljs nu på hösten föredrar jag perenn ljung, Calluna vulgaris, som är mildare i färgerna än de olika typerna av Erica och har längre hållbarhet. Dessutom kan man plantera ut den i rabatten om man vill att den ska återkomma nästa år.Cyklamen är den perfekta höstblomman, åtminstone här i södra Sverige där frosten kan dröja in i november, ibland blir det inte frost förrän framåt lucia. Då står cyklamen fin lika länge! Den håller fint i kylan men gillar inte när det går under nollan, även om den efter en enstaka frostknäpp kan komma igen med nya blommar. Minisorterna är finast, och jag blandar gärna färgerna för det blir mer liv i planteringen då. Det gröna är en sorts veronika, Hebe.
Ha det gott!
Eva
PS Nu har Trädgårdskalendern 2011 anlänt. Jag har ett 20-tal till salu för 150 kr st (inkl porto).

14 kommentarer:

Merja sa...

Så fint du har det! Ser verkligen inbjudande ut. Kul att dina "plättar" klarat sig så bra ute. Behöver också skaffa nytt vid trappen. Bollkrysset ser ut att ha gjort sitt för i år. Blir inspirerad av dina bilder. Ha en bra dag!

Lenas trädgård sa...

Väldigt vackert med dessa färgerna nu, tycker jag också! Känns inte så höstigt, kan ana lite sommar fortfarande med lila/cerise i krukorna...
Ha en trevlig dag, i dag har väl du också underbart klart soligt väder...?
Lena

Godastunder-tokigaidéer sa...

Underbart härligt...vackra färger allt ser så fint ut.

Ha det gott
Anna

Mia sa...

Hösten är på många sätt den kanske vackraste årstiden med alla fina färger.

mia

Susie på Stjärnarve... sa...

Jättesnygg kruka med cyklamen och hebe! Måste in till Hemse i morgon och se vad dom kan bjuda på - förmodligen enbart ljung hos ICA eller Konsum, inte så inspirerande.

Att plättar-i-luften kunde övervintra lät kul, det måste jag bara testa här!

Unknown sa...

Ja, det ser härligt höstigt ut! Underbar plantering med cyklamen och hebe i grillen:)
Ha det gott,
Charlotta

Lotta sa...

Så fina höstkrukor. Visste inte att plättarna kunde klara en vinter ute, det måste jag bara testa.

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Känns alltid bra att göra höstfint och städa upp lite bland de yvigare sommarblommorna..... Ser väldigt fint ut.... Mycket snyggt fat med cyklamen och heben....

kram Charlotte

Claramaja sa...

Ja hösten är härlig, fina bilder och tips du delar med dig av. Är lite sugen på en trädgårdsalmanacka. Mailar och kollar om du har kvar!!

Alen Trädgård sa...

Konstigt det här men jag kommenterade ditt inlägg förut idag, men det försvann tydligen? Jaja, hoppas att detta fastnar nu då;) Ville bara säga att det ser fint ut på din trappa och även jag ÄLSKAR calluna vulgaris:) Är föresten intresserad av trädgårdskalendern 2011. Hur ska jag betala? Ha det gott/Monne

Eva Linnea sa...

Fin rosa höststämning! Kram

Annica Vi tre & trädgård sa...

Är riktigt såld på plättar i luften att ha i kruka utomhus.
Har haft mindre tur med övervintring ute, men ska försöka ställa krukorna lite mer skyddat så kanske det går!
Försöka duger!

Inger sa...

Cyklamen är alltid fina, känns som att det inte längre är nån idé att pynta ute hos oss.
Trevlig helg!

Sophia Callmer sa...

Fina höstplanteringar du har gjort Eva, jag är nog hemsk jag tycker ofta de blir rätt fula, men dessa tyckte jag om!