onsdag 8 september 2010

Höstens pionerTack för alla kommentarer i förra inlägget. Jag blir så varm i hjärtat av alla glada tillrop. Och om någon undrar varför rosorna lyser med sin frånvaro är det för att de inte tycker lika mycket om mig som jag om dem. Men jag ger inte upp!
Fortsätt gärna ha synpunkter på vad jag ska blogga om. Alla som skriver en kommentar till inlägget är med i utlottningen om boken.
Idag blir det dahlior.Ingen blomma kan man slösa så rikligt med i buketter som de underbara dahliorna. Och säg inte att det är mycket jobb. Sedan jag planterade mina knölar i våras har jag varken vattnat dem eller gjort något annat, utom att plocka till buketter. Självklart är de värda några timmar när de ska grävas upp och tas in senare i höst!
Små vaser, stora, mitemellan. Allt passar till dahlior.En liten ny sak till min samling, 'Bihop of Llandaff' som jag köpte krukodlad på Soferio. Röda blommor och nästan svarta blad. Mmums.
Eva

21 kommentarer:

Ruben sa...

Bishop of LLandaff är väl en enkel pion! Antingen har förädlarna lyckats få fram en dubbel, eller så har du ett unikum. Inte illa, isåfall!
Ha det gott!
/Ruben

Ruben sa...

Hej igen.
Googlade litet, det finns tydligen halvdubbla. Att jag inte såg ögat gjorde mig extra förvirrad!
/R

Ruben sa...

PS igen!
Glömde skriva: Underbara bilder. De skulle man ha till vintern, när sommaren är långt borta, och man behöver litet uppmuntran!!!
/R

Susie på Stjärnarve... sa...

Håller med Ruben, dom blommorna och/eller bilderna skulle man vilja ha under vintern!
Underbara bilder på riktigt färgstarka blommor i min smak. Förstår inte hur jag kunde missa att sätta dahlior i år!?
Jag brukar alltid köpa på mig ett gäng och slå ner redan innan risken finns för nattfrost och det har alltid gått bra. Sen glömmer jag att gräva upp dom på hösten, alltså får jag köpa nya varje år. Det är både negativt och positivt. Man vill ju gärna ha kvar dom finaste, men å andra sidan kan man byta stil och färg varje år!

Ruben sa...

"DAHLIA" hrkelhrkel/R

Rose Garden Malevik sa...

hmmm,,,,,,,varför gillar inte rosorna dig??
Kanske för att du äter upp dom?? :)
Ha det gott
Håkan

Anonym sa...

Vidunderlige dahlia:o)

Mange dahlia-hilsner,
TANTE GRØN

Annica Vi tre & trädgård sa...

Vilka härliga, färgstarka bilder! Tack!
//Annica

Alen Trädgård sa...

Håller med dig Dahlior är ljuvliga;) Sedan jag alltid har mina i krukor nergrävda i rabatten är det VÄLDIGT enkelt med dem. När frosten tagit dem lyfter jag bara upp krukorna ur jorden klipper av blasten och sätter dem mörkt och frostfritt Klart;))

Inger sa...

Eva, jag är säker på att rosorna gillar dig, tror du haft otur...
Fina höstfärger på dahliorna:)

Anonym sa...

Från en nybörjare: hur är det egentligen med dahlior? Ska man köpa knölar/lökar att sätta nu på hösten eller köper man en planta att sätta ut på våren? Och var hittar jag dessa i så fall?

Almbacken sa...

Underbara färger och fina fotografier som man blir glad av.

Ha en skön kväll,
Maria

Margot sa...

Underbart vackra dahlior med härliga färger!
Ha det gott!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Älskar dahlior.... tror jag har den där Bishop.... köpte den namnlös förra sommaren (i kruka).... den är ljuvligt dramatiskt i färgerna.......

Kram Charlotte

Glädjekällans Trädgårdsblogg sa...

Sophie, en god vän och jag besökte Göteborgs Botan idag och där fanns massor med dalior i full blom. Vackra, ja visst, men på något vis tar de allt och lämnar inget kvar. Kanske beror det på själva planteringarna - bara dalior?
Ha det gott
Birgitta

Sylvia sa...

Samma Botan var jag i måndags och jag kan tänka mig att Evas dubbla 'Llandahl' kunde vara en 'Contessa'. Fast de halvdubbla har jag också sett.
Och det finns ju lite kantblommor i dahliarabatten, annars bara dahlior. Tidigare år har de haft mer sällskap till dem.

Sussi / Sussinghurst sa...

I år er jeg blevet mere og mere forelsket i dahliaer efterhånden som jeg har set alle de smukke og så forskellige planter, jeg må nok forsøge mig med en krukke eller to til foråret, jeg glæder mig allerede.

syren sa...

så underbara dalior! o jag såg din chokladblomma längre ner...har du lyckats övervintra den?? min ville inte veta av en vinter i förrådet o dog ifrån mig tyvärr.


ha d så bra

Anita sa...

Jag har inte några dahlior men nyss hemkommen från en fantastisk trädgårdsresa i Normandie så inser jag att jag bara måste ha dahlior till nästa år. Och när jag ser ditt inlägg så blir jag ännu mer övertygad. Dahlior är ett måste! Och visst är det höstens pioner. Och jag som har pioner måste ju naturligtvis ha dahlior. Kanske kan jag plantera dom bland just pionerna. Det finns luckor där. Hmm ... det tål att tänka på.

Cilla sa...

Vilka underbara bilder. Mina dahlior verkar inte vilja blomma i år. Men jag fortsätter vänta. Hösten är ju inte slut än.

Cilla♥

Maria Berg sa...

Dalia blomman var den första blomman jag målade i akvarell - den är härlig och målningen hade jag stor glädje av vintertid. MB