torsdag 2 september 2010

Sommarens höjdare del 2I förra inlägget handlade det om människorna. Idag är platserna i fokus. Här i mitt växthus har jag tillbringat många tidiga morgnar och sena kvällar. Vilken lycka att ha ett växthus med rum för både odling och vila.Tack vare vertikalodlingen som jag testat för Odla med stadsgrönt så har jag inrett min balkong ordentligt för första gången på flera år. Äntligen blev det en mysig hörna för läsning och avkoppling.Nya platser är alltid kul. I början på juni körde jag upp till Norrköping för att hämta hem sonen och då besökte jag bland annat Nyströms trädgård utanför Jönköping efter tips från en bloggare. De hade en jättefin avdelning med medelhavsväxter bland annat.

Semestern på Gotland var en höjdare. Jag älskar verkligen denna ö! Här en bild från Visby botaniska under Medeltidsveckan.Vissa somrar känns det som att jag har klippkort till Österlen. Det kan bli några turer på en säsong, främst i jobbet eftersom det finns så enormt många fina trädgårdar där. I år har det även blivit en privat utflykt och det var härligt att kunna njuta av sådant man kör förbi eller missar när man har jobbet i fokus. Här stranden i Kivik en tidig sommarmorgon.Danmark tycker jag mycket om, men de senaste åren har besöken blivit färre pga den danska kronan är så dyr. I somras var vi i alla fall på dags-charter (med maken som reseledare) i Köpenhamn med goda vänner och fann då bland annat denna spänannde och välklippta labyrint.Borta, men ändå lite hemma. I våras fick jag gjort fint kring min skrivarstuga och nu när sommargästerna åkt hem igen så kan jag komma tillbaka och njuta av lugnet, dahliorna som blommar för fullt och skrivarro.


Mandelmanns på Österlen, lika bohemiskt, vackert och fantastiskt som jag mindes det!
Sofiero finns alltid i mitt hjärta. Här en dahliabukett från Trädgårdsfesten.
I städerna blommar det allt mer och vildare, antingen i form av gerillaplanteringar eller som här i Helsingborg där kommunen upplät stadsparken till olika föreningar. Vilken glädje!
En annan favoritplats är Ulriksdal på Kivik. Genom att delta i ett evenemang eller gå med på en guidad tur får man se hela den fantastiska trädgården, som annars är privat.
Får jag avsluta med att slå ett litet slag för "hemester" eller "hemturism", dvs mitt hemma - Höganäs kommun. Kullabygden, som vi själva säger, är underbart på sommaren. Här en vy från Arild. Här finns nästan lika många smultronställen som på Österlen, nästan lika många B&B, loppisar och matställen och framförallt, varmare badvatten! Välkomna hit!


Givetvis skulle alla vackra trädgårdar jag besökt i sommar också nämnas här, men ni får hålla er till tåls tills reportagen kommer i tidningen.

Eva

PS. Vilket nytt smultronställe har du upptäckt i sommar?

11 kommentarer:

Maleviks Rosenträdgård sa...

H
Ä
R
L
I
G
A

H
Ö
J
D
P
U
N
K
T
E
R

Ha det gott Håkan :)

Gela sa...

Underbara tips på sevärda platser. Hit kommer jag och tittar om jag skall på utflykt.
Ha en fin kväll/Gela

Ruben sa...

Det ser så mysigt ut på din balkong. Tror du fått in en hel trädgård där!! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

NinaVästerplana sa...

Läst o njutit... Själv har jag mest turistat `hemmave´´ .....
Förutom helgens bloggträff hos HelenJ i Örkelljunga.... Hon tog oss till Horsabäcks Perenner. O det var en höjdare ;-)
Ha´t fortsatt gôrgôtt
Nina

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Mitt allra finaste smultronställe är givetvis Nöbbele. Nytt är det dessutom! Bäst i Stockholm är nog Rosendals Trädgård, men Millesgården var inte så illa den heller.
Kram från Eva Linnea

Charlotte sa...

Vilken sommar du haft Eva!!! Har faktiskt mest varit hemma.... så inget nytt smultronställe för mig...

Tror vi kanske har likadana växthus... och lika stora dessutom :-)

Kram Charlotte

Inger sa...

Trevlig läsning och fina bilder:)
Har knappt varit utanför Hälsingland i sommar, två smultronställen för mig är Rosehills i Ljusdal och Gröna Systrar i Hudiksvall.

Birgit sa...

Vad kul att du hittade till Nystöms trädgård.
Ha en bra helg
Birgit

Moa sa...

Underbara höjdare du bjuder på o det roliga är att jag varit på flera av dem, Gotland o medeltidsvecka.. Kivik och Mandelmanns.. alla fina ställen och mycket njutbara minnen.. kram/Moa

Tant Grön sa...

Skåne är en underbar del av Sverige, lycklig kan du vara som har så nära till alla fantastiska platser.
Sommarens nyupptäckta smultronställe för min del är Pilane gravfält på Tjörn, som varje sommar fylls av skulpturer. Natur, historia och konst i skön förening.
Ser fram mot dina reportage!

Alen Trädgård sa...

Jag älskar att köra runt i de underbara landskapen i de nedre delarna av vårt land , Österlen har vi dock tyvärr inte besökt ännu men det kommer;) Danmark är också ett favorit "ställe" Det finns så otroligt många vackra platser i vårt land och så länge man har fina minnen så finns de för alltid i våra hjärtan:)) Ha det gott/Monne