lördag 4 september 2010

Sommarens höjdare del 3Framme vid sista och tredje delen av sommarens höjdpunkter. Denna gången kommer växterna i fokus. Lavendel, helt vanlig Lavandula angustifolia, tog ett ännu starkare grepp om mitt hjärta i sommar. Bara så underbar! Måste nog satsa på ett lavendelfält efter att ha varit på Österlenkryddor i sommar.Annars började juni perfekt med mängder av underbara buskpioner som blommade.Chokladblomman är en reprisbild, men den bara blommar och blommar. Satsar på att övervintra den i växthuset.I sommar fick jag faktiskt tummarna loss och gjorde fläderblomsaft. Otroligt gott!Luktärterna har varit snälla och producerat mängder av väldoftande buketter. Aldrig mer en sommar utan luktärter!Detta är första bilden tagen med min nya mobil och motivet är en fylld margerit.Ett nytt träd "hittade" jag i sommar på Ensamma trädets plantskola på Österlen (ständigt detta Österlen!). Där kallas det portugisiskt päronkvitten, Cydonia oblonga, får päronformade, ludna frukter som är otroligt dekorativa. "Alla" kommer att vilja ha detta när tidningarna börjar skriva om det, jag lovar!


Är ni några som minns hur jag tvingades lägga penséer på komposten i våras för att få tomma krukor till ett fotojobb (det var många som blev upprörda)? Hur som helst, denna lilla terrakottafärgade krabat har klarat sig genom både kasttvång och torka hela sommaren och blommar fortfarande. Tala om att få mycket för pengarna...Och ja - Agapanthus igen! Ingen sommar har de blommat så frikostigt och stått så länge som i år. Nu ska jag gå ut och plantera om några av dem.
Ha en fortsatt skön helg,
Eva
PS Det skulle vara kul om du ville nämna någon växt som gjort dig extra glad i sommar.

18 kommentarer:

Maleviks Rosenträdgård sa...

Tja kanske :)

R
O
S
O
R

Håkan :)
Hoppas du har det gott i solen :)

gittan sa...

Jag få ju säga som Håkan Rosor. Någon rosälskare är jag inte när det gäller att ha dem i trädgården, snarare tvärtom. Men det finns trots det två krukodlade rosor i min trädgård och båda har glatt mig någon enormt i sommar. 'Rhapsody in Blue' som blommat med drygt 200 blommor i år jämfört med förra årets blomsterprakt som gick att räkna på ena handens fingrar och 'Iceberg' som remonterar och fortfarande är översållad med både blommor och knoppar!

Susie på Stjärnarve sa...

Som ovanstående "talare" så är det naturligtvios rosor (som jag inte gillade förr), men sen är det nog framförallt solhattar som jag börjat vurma för. Och så blommar dom ju nu!

Inreda Ute sa...

Mina luktärter har gjort mig glad hela sommaren och fortfarande blommar de för fullt. Varje vecka plockar jag stora buketter som sprider sin härliga doft inomhus. Och blir det ingen frost ser de ut att fortsätta blomma ett bra tag till.

jakt,skor,barn,inredning sa...

Blir lika glad varje gång jag tittar på blommor, men jag tror min clematis gjort mig gladast i sommar. Nilla

Trädgårdstoken sa...

Min luktärt "Phantom of the Opera" har glatt mig mest(och gläder mig fortfarande) i sommar. Härligt doftande mörkröda och vita blommor på långa skaft.

Vilken jättefin margerit!

/Mia

Mia sa...

Efter att ha fått flera olika tips i handelsträdgården idag på buskar till en låg häck så kom jag hem med 40 st lavendelplantor...en lavendelhäck...måste väl bli vackert eller??

Mia

Inger sa...

Min klematis 'Huldine', har gjort mig gladast i sommar, har aldrig varit så fin tidigare, har tagit lång tid att etablera sig ordentligt.
Ha en fin söndag!

cat sa...

Chokladblomman går bra att övervintra - åtminstone ett par år. Tredje året orkade itne mina knölar längre.
Favoriten i år är inte en utan två; vanlig enkelblommande hibiskus har två gigantiska exemplar som åker ut och in - blommar dessutom året runt.
bounganvilea helt makalös - skulle vilja ha en vitblommande, men de lyckas jag aldrig övervintra.
Ha de gott. atarina

Britt sa...

Jag har samlat på mig flera Funkia i sommar de gillar jag även Klematisarna har kommit till och självklart min gula rudbeckia som blommar nu när jag inte har så mycket annat//Britt

AnnA sa...

Hej Eva!
Och jag ska INTE svara som Håkan, för jag tycker att det varit en konstig rosensommar i år, med sen blomning som bara kom POFF, och sen efterblomning...Och nu är det kallt, så frågan är hur det blir med efterblomningen egentligen...
Och nu har jag gnällt färdigt!
Jag har tagit chokladblomman till mitt hjärta, för det är första gången som den blommar så rikligt som i år. Övervintring har jag aldrig lyckats med, så vi får se vad för medtod som prövas denna gång...
Ha en skön söndag!
Kram!
anna

Trädgårdsdrömmar sa...

Hej!
PIONER gör mig överlycklig!!!
Vår blogg har blivt kapad så om du vill lägga in oss på nytt så har vi ny adress.
Istället för tradgardsdrommar.com har vi nu trädgårdsdrömmar.com
Kram Carina

Frøken Solhat sa...

Kæmpe Verbena og dens fantastiske tiltrækningskræft på sommerfuglene.....den gør mig stadig glad for den bliver ved og ved og ved :0)

Dorthe

Ruben sa...

Jättefint foto på chokladblomman! Den måste du absolut spara till nästa år!! De flesta växter har väl uppträtt enligt förväntningarna, men cosmean 'Rubenza', som såg så fin ut i frökatalogen, var en besvikelse. Den vackra färgen bleknade snabbt bort. Däremot blommar den dubbla vita för fullt nu (lite sent kanske).
Ha det gott!
/Ruben

Anonym sa...

Så mycket vackert du visar! Svårt att säga... alla ger mig glädje, men ska jag välja någon av dem så blir det mina vårplanterade fådda Höstanemoner! Har aldrig haft såna förr! Jag bara älskar dem!!!

Ha en fin vecka.
Kram Eva-Mari

Trädgårdsdrömmar sa...

Hej igen!
Om du kollar igen så har jag gjort ett nytt inlägg. Där jag beskriver hur man kan logga in vår blogg på nytt.
Ha det gott
Carina

Carolina sa...

Grattis till alla besökare, jättekul. Jag skriver min kommentar här för att inte ta upp en lott för någon annan ;)

Karina sa...

Mina myntor! Speciellt den Marockanska vars blad blev stora som lammöron. Så det blev en del mojjitos, och säg den som inte blir glad av det...