måndag 13 september 2010

Perenn vinnareGrattis Mari med bloggen Maris Trädgård. Du har vunnit boken Perenna Rabatter!
Mari skrev i sin kommentar att hon gärna ville läsa mer om Echinacea, rudbeckia. Och det kommer hon att kunna göra eftersom det i boken finns ett specialkapitel om just Echinacea. De senaste åren har odlarna närmast spottat ut en massa sorter och vilka som är härdiga och långlivade återstår att se. En av de vackraste nya sorterna i mina ögon är 'Harvest Moon' som syns på Görgen Perssons bild här ovan. Han har tagit alla bilderna till boken - och även till vår bok Pioner som kom för några år sedan.Många har i kommenterna frågat efter planeringsförslag, rabattidéer och förslag på bra kombinationer. Inför boken besökte jag 10 utvalda duktiga trädgårdsmänniskor i Sverige för att kunna porträttera deras rabatter och inspirera till olika typer av perennrabatter. Varje rabatt ingår i ett större tema, t ex modern mormorsrabatt, rabatt på norrländska, enfärgad rabatt, rabatt på berget och rabatt i skugga.
I varje kapitel finns också en rabattskiss på samma tema, men som bygger på andra förutsättningar eller växter - för att i boken bjuda på så mycket mångfald som möjligt. Den här skissen, som ingår i norrlandskapitlet, visar en maffig sluttningsrabatt på ca 22 kvadratmeter för ett ljust och soligt läge i väldränerad näringsrik jord. Växterna är utvalda för att klara ett kallt klimat, men också för att de är vackra tillsammans färgmässigt.

Skisserna i boken hoppas jag ska inspirera läsarna att börja rita själva. Hösten är en bra tid att plantera, men också att fundera på. Vilka perenner i sommar har funkat riktigt bra? Vilka nya har jag sett som jag vill prova? Använd gärna gamla pålitliga perenner som stomme och plantera in några nya för att se hur de fungerar i sammanhanget. Mycket kan man läsa sig till i böcker, men att prova själv, i den livsmiljö som ens egen trädgård bjuder på, ger de allra bästa erfarenheterna.

Lycka med era rabatter!
Och Mari - mejla din adress så kommer boken med posten.
Varma hälsningar
Eva
PS. Tack till hantverkaren som är här och flytspacklar badrummet (han fick dra vinnaren).

12 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Grattis Mari till vinsten:) Echinacea är en växt som jag börjat att samla på (också) och just 'Harvest Moon' tycker jag också jätte mycket om:) Ha det gott/Monne

gittan sa...

Här är ännu en ny "samlare" av Enchinaseaor. Mitt första köp av sådana för ganska många år sen resulterade i ett par 'Magnus' men jisses vilken hemsk färg de hade! Sen dess har jag varit försiktig men nu har det kommit så många nya fina att jag var tvungen att skaffa mig några. 'Harvest Moon' var en av dem jag planterade i våras och den gillade jag verligen färgen på.
Grattis till vinnaren av boken / gittan

AnnA sa...

GRATTIS till vinnaren!
Jaha, Eva håller på att få ett nytt badrum...Härligt!
Echineor är en ny förälskelse hos mig, trots att de jag köpte förra året inte ville överleva den kalla vintern...
Just nu har jag fyra nyplanterade i rabatten, och två Magnus, som står på kö( i lådan på min trädgårdscykel) En av dem i rabatten är en ljusgrön sort, och jag kommer inte i håg vilken.
Ha en skön vecka!
Kram!
AnnA

Christina sa...

Grattis Mari till vinsten!
Jag har också börjat gilla Echinacea. Jag planterade 4 sorter i en ny rabatt häromdagen. Hoppas att dom överlever vintern.
Boken får jag väl köpa, den låter intressant.
Ha det riktigt bra!
Christina

Gela sa...

Grattis till vinnaren. Perenner är livsnödvändiga i min trädgård. Gör också en trädgård intressant genom att den ändrar skepnad beroende på vilken årstid det är. Ha en fin fin kväll/Gela

Linda Lunda sa...

STORT GRATTIS!!!!!
Buhuhuu.. jag vinner aldrig!
Ville du inte skriva om dig själv????
SYND!

Maleviks Rosenträdgård sa...

G
R
A
T
T
I
S

till vinnaren :)
Echiancea e fint :)
Ha det gott
Håkan

Lotta sa...

Grattis till vinnaren! Det verkar vara en användbar bok. Måste införskaffas så jag kan läsa på om bl.a. echinaceor som är så vackra.

Mari sa...

Tack Tack TAck
Jag är så glad över vinsten!
Må så gott!
Mari

Anonym sa...

Det låter som en inspirerande bok. Det där med att hitta bästa komboväxterna är så svårt, färgmatcha och få blomning från vår till höst. Tar ett helt liv att lära sig...
/Kolonistan

http://kolonistan.wordpress.com

Susie på Stjärnarve sa...

Grattis till vinsten - måste nog skaffa mig boken själv för Echinacea har jag blivit heltokig i. Hade sen tidigare en Magnus och så satte jag 4 stycken förra hösten som blivit så fina att jag köpte 8 stycken för en månad sen. Alla är olika namnsorter. Ska bli jättespännande att se vad som händer med dom!
Men var hittar man boken!?

Med fingrarna i (j)orden sa...

Ni som vill köpa boken - kolla näthandlarna för bästa pris, t ex Bokus eller Adlibris.
Eva