söndag 26 september 2010

Trädgårdens hattifnattarVisst ser de ut som Hattifnattar från Mumindalen, de vita tidlösorna, Colchium autumnale?Jag tror de rosa är vanligast men jag har mängder av vitblommande, och de förökar sig för varje år. De har en lustig egenhet att lägga sig ner efter en tid, men skjuter länge upp nya blommor så att det ser ut som om det står en massa gubbar i rabatten, med liggande figurer runt omkring sig.De rosa är också vidunderligt vackra. Men oj så giftiga! Ska man hantera knölarna bör man faktiskt ha handskar för att inte riskera kontaktexem. Att äta dem kan vara dödligt!Även de rosa lägger sig ner efter en stund. Här har man det nya fräscha på samma gång som det nästan vissna. Fräckt!
Sorter 'Waterlily' har fyllda blommor. Urläckert tycker jag!
Tidlösa, som också kallas nakna jungfrun eftersom de inte har några blad nu när de blommar, planteras på hösten, typ nu. Till våren kommer en rejäl bladrosett som vissnar ner under försommaren och i september - trolleri - kommer blommorna.
Allt gott önskar
Eva

14 kommentarer:

Sandra sa...

Helt magiska!
de är på min-vill-ha-lista-när-rasmus-växt-upp. vågar inte ha dem medans han e så liten pga. giftigheten. Får nöja mig med att se på dina underbara bilder tills dess!

Kram
Sandra

Alen Trädgård sa...

Läckert, läckert. Tycker bara att mina lägger sig och ser skräpiga ut så fort. Jag har bara de rosa dock. Får se om jag skaffar några fler. Ha det gott/Monne

cat sa...

Woaw, ett stort ha-begär är väckt :o
De vita lyser verkligen upp som små ljus, Waterlily är verkligen läcker!
Har fullt av de rosa/lila enkla, de sprider sig som ogräs. Välkommet ogräs.
Ha de gott. Catarina

Frøken Solhat sa...

Det er en meget spøjs blomst denne høsttidsløs.... eller Nøgen Jomfru som den kaldes i Danmark :0)

Jeg har endnu ikke indført den i haven p.g.a børnene da den ganske rigtig er MEGET giftig. Jeg har altid fået at vide at jeg skulle holde mig langt væk fra denne blomst da man hvis man uforvarende skulle komme til at indtage noget af planten dør inden 3 dage.

Knus Dorthe

Sussi / Sussinghurst sa...

Uhhhh, det lyder uhyggeligt, jeg tror nu aldrig at jeg har hørt om nogen der er døde af den, den frister nok ikke til at man spiser den. Men jeg vil da tænke på at passe lidt på, når jeg næste for-sommer rykker de visne blade op

Linda sa...

Jeg har også unngått den pga at den er så giftig, men nå er ungene såpass at de forstår å ikke putte planter i munnen... Og den er jo vakker, nesten så våren kommer på en liten snarvisitt på høsten:))

Lenas trädgård sa...

Visste inte att de fanns i vitt, vill också ha! finns de att köpa som lökar,tror du? Eller är det nåt du kommit över från hand till hand...Nån korsning?
Vackra är de i alla fall båda färgerna!
Lena

karina sa...

Hejsan!

Så vackra så och den dubbla vita har börjat blomma här. Trodde inte det fanns den enkla vita så nu har jag fler, vill ha växter att söka efter. Ha det gott, Karina

haspet sa...

Den vita är ju supersnygg, har aldrig sett den tidigare. Stod i går och njöt av en massa Tidlösa i en av planteringarna här i Eskilstuna, tänkte då att det är lite vågat att ha så giftiga växter i offentliga rabatter. Men otroligt vackra är dom ju.// Peter

Lotta sa...

De vita var underbara. Ska hålla utkik efter dom.

Britt sa...

Mycket läckra och en snygg färg//Britt

Anja sa...

De är verkligen ljuvliga!/Anja

karina sa...

Hej igen!
Tror du inte jag förträngt en beställning från Botanicos som damp ner i lådan idag. Inte bara den enkla vita tidlösan utan 6 skönheter till, varav en oansenlig lök för 250 kronor. Men den ser ut att komma fint och en gul tidlösa i min rundel kommer att få mig att stanna upp och bara förundras flera höstrar. Ha det gott, Karina.

Charlotte sa...

Vackra! Har inga, men skulle gärna vilja ha..... även om dom är dödligt giftiga ;-)

Kram Charlotte