söndag 18 mars 2012

Rosor värda en festival


Måste berätta om min utflykt igår. Jag var på julrosfestival i Danmark. Kan ni fatta hur mycket julrosor det var? Detta foto är taget från mittgången på ett av tre stora växthus! 
Den ena skönheten är vackrare än den andra. De prickiga kallas Picotée.Prickigheten varierar men alla är lika söta. 

 En mörk fylld skönhet. Smyckar vilken rabatt som helst...
 Eller vill du hellre ha något vitt som lyser upp? Denna är svår att motstå.
 Nytt för mig var de sorter som kallas "Praestekravar" eller prästkragar. De har en extra "krage" av blad utanför ståndare och pistiller. Den som vet hur en dansk prästkrage ser ut fattar precis. Det fanns både vita och röda (jag kunde inte hålla mig utan köpte en av var).
 På plats var också en florist med de underbaraste arrangemang. Vad sägs om snöklockor, snödroppar och julrosor på ett fat?!!! Man sålde förresten också snöklockor och udda sorters lökar, bland annat namnsorter av snödroppar. Mums för en samlare - men när det kom till snödropparna höll jag händerna på ryggen.
 Utanför växthusen blommade det redan så smått. En hel kulle full med julrosor hade Marianne Rostén som driver Gartneriet Spiren i Skaelskör i sin trädgård. Och allt detta bara 1,5 timmar från brofästet.
En av höjdpunkterna under årets julrosfestival (som avslutas idag, söndag) var ett föredrag av Sören Ryge Petersen - slå ihop Bertil Svensson och Gunnel Carlsons popularitet så förstår ni hur stor han är i Danmark. Han kommer med nya trädgårdsprogram i DR1 kl 20.30 på onsdagar under våren. Bara att knappa över när Trädgårdsonsdag tonar ut - om man har kanalen vill säga. Annars skulle jag tro att man hittar programmet på DR play.

Härmed är också utlottningen av min Perennbok på finska avgjord. Vinsten tillfaller Hannele med bloggen Hanneles paradis på Hisingen. Mejla mig din adress. Grattis! Och stor tack till alla som bloggat om boken.
Fortsatt skön söndag
Eva
PS Missa inte Ulla Molins trädgård som får besök av Trädgårdstoppen på TV8 ikväll. Om inte den vinner årets vackraste trädgård så vet jag inte...

17 kommentarer:

Zinnia sa...

Underbara bilder på julrosor. tack för att du bjöd på en tur! Gillar blomsterarrangemanget. jag önskar dig en härlig dag! Zinnia

Hanneles paradis på Hisingen sa...

en fin kulle, fick en idé

Susie på Stjärnarve sa...

Köpte en massa tjusiga julrosor förra året från Dix i Holland - inte en enda tog sig! Så nu har man en massa pengar innestående som jag kan satsa på något annat. Det blir nog fler narcisser tror jag...eller allium...eller tulpaner...eller

Alen Trädgård sa...

Farligt för en julrosfantast att åka till sådana platser:) Tur att jag inte har blivit beroende av dem (ännu) Men det måste ju ha varit helt underbart att se så många skönheter samtidigt:) Grattis till Hannele! Ha det gott/Monne

Frøken Solhat sa...

Ja man mister jo helt vejret med alle de juleroser Eva..........det er helt fantastisk :0)

Sabelhagens Olivlund - Maria sa...

Vilken fantastisk festival, hur mycket fint som helst!!!
Oj, oj tänk om man kunde åkt dit:)).
Ha det gott.
Kram Maria

Trädgårdsdrömmar sa...

Där skulle det inte vara dumt att vara. Får du mersmak av oss på Trädgårdstoppen finns ett extra inslag på våran blogg i högerkolumen.
mvh Ken

♥ Hannele på Hisingen sa...

WoW!!!!
Hihi, läste lite slarvigt, kul!!

Merja sa...

Låter som en fantastisk resa!! Jätte fina bilder...skulle ha haft svårt att välja:)
Grattis till Hannele som vann boken!
Ha det gott!

Märit i Mariehem sa...

Tack för de fina bilderna och rundturen!

Monica sa...

härliga julrosor,där skulle man varit med mycket stor börs,och jag som har varit besviken på mina,,har nu lärt mig att ge dem lite benmjöl så blommar de bättre. Är inte samlare men skulle lätt råka kunna bli. Grattis till vinsten Hannele.
Köpte två av dina böcker härom veckan pionbok och den där med varjemånad i ,,gillar dem båda.
ha en go vecka kram Monica

Marie Lithén sa...

oj vilken upplevelse! Själv ska jag plantera julrosor i zon 8 i sommar, blir spännande nästa vår;)

♥ Hannele på Hisingen sa...

P.S.
jättefin artikel om din trädgård i Drömhem.

krepsemor sa...

Juleroser er fantastisk vakre, og de blomstrer aller først her hos meg i alle fall! I år har jeg også sådd tre varianter av denne planten!
Så heldig du var som fikk se så mange......

TrädgårdsPrinsessan - Annika sa...

Helt magiskt med så mycket julrosor på samma ställe! Så vackra :-)

Ha det gott!
Annika

sbobet sa...

thanks ysboou for arsbochive

Anonym sa...

Hejsan

Tak for de mange dejlige billeder af juleroser så smukke, så det næsten tager pusten fra mig.
Jeg ser, i også i Sverige er glade for Søren Rye P. Jeg holder også meget af ham, men når i nu får ham at se i en række haveudsendelser, kan vi så ikke bytte for svenske haveudsendelser med Pernille Månson Colt og Tareq. Det er for mig haveudsendelser med ro, fordybelse og kvalitet - ikke som wupti at lave en have på 3 timer,
Det er der jo ingen glæde ved - vel? Vi ved jo alle, at haveudfoldelse tager tid . hvilket er det skønne ved det.
Kærligste hilsener fra Bibi i Danmark.