onsdag 21 mars 2012

Pelargonsäsong del 1

 Pelargonsäsongen börjar med de engelska pelargonerna, som tillsammans med pensé- och änglapelargoner säljs så här tidigt på säsongen. Tyvärr har mina blommor inga namn men denna är just misstänkt lik 'Lord Bute'.
 Dessa pelargoner sätter knopp vid lägre temperaturer (under 10 plusgrader) och det är väl därför de är lätta att driva i blom så här tidigt.
Det betyder att när de blommat över så bildar de få eller inga nya knoppar där de står i fönsterkarmen.Men knipsar man bort fröställningarna och flyttar ut växterna så brukar de komma med flera nya flor under säsongen. Jag brukar däremot inte lyckas med övervintringen. De får så lätt bladsjukdomar tycker jag. Men det är så lätt att köpa nya nästa vår... och allt kan man ju inte ha för evigt.
Fortsatt skön vecka!
Eva

8 kommentarer:

sbobet sa...

thanks ysboou for arsbochive

♥ Hannele på Hisingen sa...

till pelargoner har jag inte kommit än..

Gela sa...

Har också märkt att de engelska pellisarna är lite kinkiga när det gäller övervintring. Men vackra är de. ha en fin fin dag/Gela

Ruben sa...

Vad många otroligt vackra pelargoner det finns!!!

Jag passar på att fråga dig om beskärning av lavendel, eftersom jag tror att du har kläm på det mesta.
I Trädgårdstoppen pratade man om att lämna en kvist obeskuren för att det skulle gynna nya skott. Men jag är inte säker på, om denna metod innebar att man kunde klippa ner övriga grena ner på gammal ved, eller inte. Normalt skall man ju inte det. Vet du?

Ha det gott!
/Ruben

Alen Trädgård sa...

Förr när jag hade en pelargonsamling hade jag en del engelska pelargoner men de var inte lika långlivade som de övriga så kanske är de känsligare än andra. Men fina är de:)) Ha det gott/Monne

NataljaOblonskaja sa...

NÄe, dem är det ingen idé att spara på tycker jag.
En del tycker ju att dessa "engelskor" är lite vulgära men inte jag, så här på våren passar de alldeles utmärkt att lysa upp ett köksfönster med.

Ha det bra!
Camilla

Tant Grön sa...

Nej, man kan inte ha allt för evigt, men man kan försöka....därför har jag dessvärre noll plats i mina fönster för nyinköpta skönheter som pelargonerna som du visar. Får nöja mig med att sniffa i blomsterhandlen och titta runt på bloggar. Tack för titten!

Glädjekällan sa...

Snygga även om de är namnlösa :-)
Ha det gott
Birgitta