onsdag 1 december 2010

Ett underbart trädgårdslivJag måste bara få tipsa om den senaste boken i mitt trädgårdsbibliotek: Mit Haveliv av Claus Dalby. Claus är en fantastisk person med en underbar känsla för trädgård, färg och form. Han har på få år skapat en trädgård som är något alldeles särskilt: personlig, vackert och med en stor kärlek till växter, inte minst perenner och rosor, men också lökväxter, dahlior, julrosor och mycket mera. Jag har sett den i verkligheten och kan intyga att den ger ett bestående intryck, dels för att den är väldesignad men särskilt för hans känsla för växtkomposition, som är enastående!
Att hans trädgårdsintresse inte väcktes förrän en bit in på 1990-talet är svårt att förstå, men i sin nya bok Mit Haveliv berättar han om sin passionerade gröna resa - från det första mötet med vännen och blomstermålaren Anne Just till idag. Och om man nu inte behärskar danska så bra (det är lättare att läsa än att lyssna till om man är ovan) så går det nästan att skaffa boken bara för alla de härliga bilderna. De är inte tagna enbart i hans egen trädgård, utan också hos dem som inspirerat honom, inte minst engelska trädgårdsskapare.
Om man ska önska sig ett riktigt tungt och hårt paket i jul (350 sidor!) är detta är bra tips!
Säkert har ni redan besökt Claus på hans blogg www.clausdalby.dk, annars är det hög tid! Minst en gång om dagen lägger han ut ett nytt inlägg, och ibland små filmsnuttar. En sann inspiratör!
Själv längtar jag till att svensk tv ska börja sända Claus sprudlande trädgårdsprogram som vi skåningar kunnat följa via dansk tv.
Extra värmande hälsningar i denna kalla tid!
Eva
Omslagsbild: Klematis förlag.

12 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Tack för tipset Eva, brukade se på TV Anne Just trädgård när det gick för några år sedan ofta var hon då och hälsade på hos Claus Dalby:) Kanske skulle man försöka sig på en resa till honom till sommaren.Ha det gott/Monne

billan sa...

Tack för tipset! Skriver genast upp den på önskelistan, fast jag misstänker att det blir jag själv som köper klappen....kan nog inte hålla mig till julafton:)
Massor med värme tillbaks till dig, om 21 dagar vänder det...då kommer ljuset åter:)....

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Det hade ju varit fantastiskt om svensk tv kunde sända hans trädgårdsprogram!
Såg honom i Anne Just´s trädgårdsprogram som gick i svensk tv för ett antal år sedan och jag satt hänförd både inför hans och Annes trädgård. Spelade faktiskt in programmen och plockar fram dem ibland för att njuta och inspireras. Det är nog dags nu i vinter igen :-)
Ha det gott. /Ingela

♥ Eva Linnea ♥ sa...

En man av den kalibern skulle jag vilja släppa lös i min trädgård i Småland. Då skulle det hända grejer! Ägnar mig åt "slow gardening" så länge och det är skönt det också. Kram

Katarinas trädgård sa...

Hans böcker är så härliga! Har precis fått denna, men den verkar bli perfekt läsning på jullovet! Jag har många av hans andra böcker också, bilderna och kollagen är ju något helt extra! Hans blogg inspirerade mig till att börja blogga. /Katarina

Trädgårdsdrömmar sa...

Vi har hans böcker och har haft förmånen att fått träffa honom personligen. En underbar person som besökte våran trädgård i somras. Hoppas att vi kommer att få tillfälle att besöka hans skapelse i Danmark.
Ken

lisa sa...

Hans böcker är underbara, jag har flera av dem och tar fram dem ofta och tittar i, fin inspiration. Ja det vore en höjdare att få se hans trädgårdsprogram på TV. Har också spelat in serien med Annes trädgård och tittar på ibland.

Claus Dalby sa...

Kære Eva - tak for din flotte omtale af min bog. Også en tak til alle dine kommentatorer for rosende ord.

mammi sa...

Får dåligt samvete när jag läser eller tittar på trädgårdsprogram. Ofta enkla grejor (som man själv borde tänkt på) som kan förändra mycket.Får nog skaffa den boken du skrev om.
Ha det gott

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Jaaa, hans blogg är helt otrolig...kan bara föreställa mig hur fantastisk hans trädgård måste vara.
Ha en fortsatt fin kväll,
Lydia

Fru C sa...

Mera Claus Dalby på TV.....Tack ;)

Sophia Callmer sa...

Claus är en "dejlig havemand"! Hans böcker är inspirerande och hela han är full av ideer och gåpåmod.
ha en skön helg/Sophia