söndag 19 december 2010

FågelvännerÅh vad jag är lycklig att domherrarna hittat hit i vinter. Annars har vi mest talgoxar och blåmesar i trädgården på vintern. Och koltrastar förstås. Gulfinkarna brukar vara många men syns inte till i år. Men domherrarna med sina röda bröst är ju som julkulor i forsythian utanför köksfönstret. För att fånga dem på bild måste man dock fota genom fönstret, men det får duga.Koltrastarna blir nästan som kompisar, de brukar skutta efter mig när jag är ute och gräver. Alltid kan det väl komma upp en och annan mask antar jag att de tänker. Nu äter de gärna nypon och äpplen när de inte sitter och burrar upp sig i oxelhäcken.En liten rödhake har vi också. Han/hon ser alltid så ensam ut eftersom den aldrig har sällskap av någon av samma art till skillnad från de andra fåglarna som bor här. Liten och söt är den i alla fall.
Jag lägger både frön och äpplen på marken till fåglarna. Det är inte alla som vill äta direkt från fågelmatarna. Har också funderat på vad man ska kalla fru domherre, domfru eller?
Ha en skön vecka i väntan på julen!
Eva

20 kommentarer:

Katarinas trädgård sa...

Fru domherre, fniss! Nää det blir ju lite konstigt, men domfru är inte mycket bättre! Hursomhelst är jag väldigt avundsjuk på dig som har domherrar (och fruar), de är ju så söta! Och juliga! Jaså ska man lägga maten direkt på marken, jag trodde inte de vågade äta där pga katterna. Jag brukar också ha trevligt sällskap av koltrastar när jag gräver, de är helt orädda! Ha det bra! /Katarina

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Det är så mysigt med fågelbesök! Och det gäller ju att hålla sig väl med dem på vintern så de kanske även kommer tillbaka till sommaren. Jag börjar matar dem redan i oktober och håller på tills insekterna börjar flyga omkring på våren.
Jättefin bilder! Mycket snyggare än vad jag lyckades med! :)
Kram,
Anna-Karin

gunsan sa...

Vi har också lyckan av besök av domherrar med fru.Och i förrgår såg jag till min stora glädje en Stenknäck vid fågelbordet.Sånt fint besök har vi bara haft en gång tidigare.Det har varit stor blandning i år på fågelarterna.Och maten har en strykande åtgång.

Lotta 8`) sa...

Domherrar och fruar är så fina! Jag lyckas aldrig se dem här hos mig, tror jag bor för nära staden.

Äpplen blir ju koltraste så glad över men jag måste hänga upp all mat då vi har katter, de blir ju sååååå intresserade av fåglarna om de sätter sig på marken.

Ha det gott :)

Marina sa...

Du får gärna skicka hit några domherrar om du vill. Vi har bara talgoxar och blåmesar nämligen. KAnske matar med fel mat? Får nog kolla hur vi ska locka hit dem.

Kram!

Iréne JB sa...

Även till mej har domherren hittat i år. Annars är det precis som hos dej, mest talgoxar och blåmesar. Koltrasten mumsar i sej alla äpplen jag hänger upp. Det är kul att mata fåglar. Lite smånördigt :)

Alen Trädgård sa...

Åh vad du kan vara lycklig som har både domherre o domfru hos dig;)) Här trivs de tydligen inte fast jag lägger ut både frö och äpplen på marken till dem. Vi har däremot en hackspett som kommer varje dag:) Ha det gott/Monne

IET sa...

UNDERBARA bilder! Så ljuvligt att ha domherrar (och deras fruar) så nära! Vi har många nötväckor i år. Och talltitor. Lustigt att det skiftar så från år till år vilka som hittar fram till matplatsen.
/iet

♥ Eva Linnea ♥ sa...

En skön & rofylld julvecka önskar Eva Linnea

Britt sa...

Domherrar är något jag skulle vilja ha i trädgården. Hade det för några år sedan men nu är de väck//Britt

Madame C sa...

Åh, vad kul att ha domfruar med bihang i trädgården;) Det har vi inte sett några ännu, eller har jag bara inte tittat efter ordentlig. Fåglar har vi i alla fall, så mycket vet jag;)
Ha det fint,
Charlotta

Fagras trädgård och tankar sa...

Jag vill också bli Domherrevän. De dyker upp när det blir svårt med mat i skogen... och det är det nog i år. Tycker du lyckades bra med att ta bilder på fåglarna. De sitter ju inte stilla så länge.

Dagliljan sa...

Mysigt med fåglarna. Rödhaken är en trevlig trädgårdsfägel, alltid sällskaplig.
Tur du inte kom till Helsingborg, jag började hosta efter 10 min, höll på att förstöra hela kvällen.

Spirande grönt - sa...

Många fina matgäster, särskilt söta lilla rödhaken.

Ha en fin adventskväll,
Rebecca

Inger sa...

Domherrarna är så vackra:) Ser att din forsythia är lika tät som min, blommar den bra? Vet inte vad jag ska göra med min, beskära och glesa ut den, så kanske blomningen kommer igång igen. Inte aktuellt nu precis, den ska ju blomma först...
Ha en skön julvecka!

Fru C sa...

Du får gärna skicka över några domherrar till mig ;)

Karin - Mina Rum sa...

Visst är det trevligt med lite fågelbesök utanför fönstret? Själv har jag haft besök av domherren och domhonan (som ett av mammas gamla dagbarn kallade henne)tidigare i vinter. Idag var det ett helt gäng matglada steglitsar här. De är nästan lite exotiska i sitt utseende, tycker jag.
Ha en fin vecka. Kram!

NinaH sa...

Småfågelbesök är så trevligt! Men visst är det extra underbart att få domherre-besök?!
Ja... Man får verkligen glädje tillbaka för sin "mat-insats"!;-)

Anonym sa...

småpjåddarna livar verkligen upp trädgården så här års och oj, med frön det går åt!
ha en fin julvecka,
kram lydia

Lotta sa...

Rödhaken är min favorit - så söt! Domherrarna hade vi här i massor tidigare i vintras. Vid ett tillfälle uppskattade jag de till 30-40 stycken. Men sen 1 månad tillbaka är de puts väck. Lite trist för jag håller med dig, de är riktigt juliga.
Kram