söndag 12 december 2010

Har alla blivit snöblinda?


Egentligen ville jag göra ett trevligt lucia-inlägg, men vad ska man ta sig till när den ena bra företeelsen efter den andra hotas?
Tidigare i vinter har jag och många andra flaggat för att våra grönsaksfröer är hotade av nya regler, och nu verkar även SKUD, Svensk kulturväxtdatabas, vara i farozonen. Lexikonet, som finns på www.skud.se är det allra bästa stället när man vill kolla växtnamn, både svenska och vetenskapliga, men nu finns inga pengar kvar. Händer inget kan det läggas ner redan från årsskiftet. Det vore katastrof för alla oss som är intresserade av en korrekt och enhetlig namnordning. Någon måste rycka ut och rädda SKUD!Trädgårdsrundan i NV Skåne har efter några knaggliga startår etablerat sig som en mycket trevlig och givande tradition. Varje sommar (första helgen i juni) bjuder ett stort antal privata och offentliga trädgårdar in allmänheten till öppen trädgård. Detta generösa arbete som främst många privatpersoner ställt upp med helt ideellt och dragit en massa turister till området (för att inte tala om den viktiga närturismen) får inte längre något ekonomiskt stöd från och med 2011. Tack och lov har trädgårdsägarna själva sagt sig vilja fortsätta arrangemanget, så det ser ut att bli trädgårdsrunda även 2011 - men eftersom man saknar pengar till marknadsföring blir det till exempel ingen karta att hämta på turistbyrån, utan man får hålla till godo med information på nätet. Jag lovar dock att länka så mycket jag kan när det börjar närma sig. Redan nu kan ni i alla fall boka in den rätta helgen: 3-5 juni!
Till slut undrar jag är trädgårdar och kulturväxter (om det så gäller fröer eller namn) ska ses som en tillgång i detta land. Är politikerna snöblinda eller? Vi trädgårdsälskare måste bli lite argare av oss och protestera högre!
Er gröna riddare/Eva

18 kommentarer:

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Föredömligt rutet Eva!

Såhär är det ju med allt som inte är av sport-typ.... det behandlas som om det vore ointressant för ALLA.

Glädjekällan sa...

Tror det är riktigt många som lider av snöblindhet, tyvärr!
Ha det gott
Birgitta

Maleviks Rosenträdgård sa...

Oj,,,,,,Jo Snöblindhet e lurigt :)

Men de e rätt kallt oxå..brrrrrr
Håkan

haspet sa...

Jag är absolut på. Detta verkar ju helt galet. Bara detta med trädgårdsrundan som måste vara jättebra PR för kommunerna och som säkert drar in en hel del intäkter. Dessutom snackar vi ju struntsummor som kommunerna skulle bidra med. Varför satsar dom inte istället lite extra på det undrar jag? Vackra trädgårdar kan ju locka människor långväga ifrån. Och nu SKUD också, det är väl (om jag förstått saken rätt) till viss del bekostat av statliga medel (Jordbruksverket??)? Varför ska man inte fortsätta? Bra att du tar upp detta Eva. Nu måste man börja reagera och agera.// Peter

Britt sa...

Vad glad jag blir att trädgårdshelgen blir av i år också. Vi ska nämligen dit och har pratat om det i ett par år. Hur kan man dra ner på kartor mm dåligt//Britt

Sylvia sa...

Jag är verkligen bekymrad - till sport finns det hur mycket pengar som helst men inte till trädgårdar!

Det vore verkligen katastrof om SKUD läggs ner - var ska man sedan kunna kolla upp de befintliga och få hum om alla nya namn?

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Vi kommer nog att få vänja oss vid att få stå för alla kostnader själva i fortsättningen (om du förstår vad jag menar!?). Man kan ju undra i sitt stilla sinne hur mycket man kan dra ner på innan det blir kaos & katastrof? Vart går alla pengarna vi betalar i skatt egentligen?
Kram från Eva Linnea

Christina sa...

Så bra att du gör din röst hörd!
Trädgårdsrundan har jag besökt en gång för några år sedan. Som väl är blir den tydligen av nästa år också, nu är både jag och gubben pensionärer så nu borde en tur kunna bli av igen.
Ha det riktigt bra!
Christina

Alen Trädgård sa...

Vi trädgårdstokar är tydligen inte lika mycket "värda" som tex. sportfånar. Hoppas att det blir ändring på det. Bra att du ryter till:) Ha det gott/Monne

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Sverige är ett u-land när det gäller trädgård..

Spirande grönt - sa...

Kände inte till att SKUD är utrotningshotat. Det vore ju en absolut katastrof om databasen inte ska få finnas kvar! Vart ska man då vända sig om inte allvetande SKUD finns att rådfråga!?

Adventshälsningar Rebecca

Susie på Stjärnarve sa...

Det är helt enkel fruktansvärt hur allt runt vår hobby blir behandlat. Nu, när det har verkat som om åtminstone tidningar, TV & Radio har fattat är vi är MÅNGA som ägnar sig åt den, då ska myndigheterna dra åt tyglarna. Vansinnigt!

Fru C sa...

Jag visste om det här med trädgårdsrundan....ingen karta m m till nästa år. Det är såå himla tråkigt!!

Kanske kan vi trädgårdsälskare 'avarga' oss någonstans...men frågan är var det gör mest nytta ;)

lisa sa...

Bra att någon ryter till, vi borde bli mer som fransmännen...där sitter de minsann inte still och tiger.
Det blir lite mycket nu...med hotade fröer, SKUD, besprutade julblommor dessutom och det var ju trist med trädgårdsrundan oxå.
Ha i allafall en varm o go lussedag !
Lisa/Lisas trädgård

Anja sa...

Ja Eva! vad skall vi ta oss till?! Om så sker är det en ren katastrof. Jag för min del vill alltid veta vad växten heter på svenska!/Anja

Bianca sa...

Men NEJ, Skud får bara inte läggas ned! Vårt enda rättesnöre i en annars så vimsig växtnamnsvärld är alltså hotad?

Vad kan vi göra för att förhindra nedläggningen?

/Bianca

NinaH sa...

Beklämmande! Men bra någon säger ifrån!!

Cecilia - Vi tre o trädgård sa...

Bra Eva! Vart ska vi skriva?