onsdag 31 oktober 2012

Inspiration utifrån

 Det här med moderna smarttelefoner är väl smart - om man vet hur de funkar. Det har tagit mig flera veckor och ett antal försök innan jag fick över bilderna från telefonen till datorn. Men NU ska ni få se några bilder från Elmia Garden samt från gårdagens utflykt. En av de fiffigaste sakerna på mässan var den här Potliftern, en rem/sele för att lyfta tunga krukor. Visserligen är det en fördel om man är två och krukorna ska helst inte vara raka, men om den funkar på mina agapanthuskrukor ska jag definitivt ha en! Från Potlifter.se

 Ljus över frösådderna gör stor skillnad när man sår tidigt på våren. Själv brukar jag köra med vanliga lysrör men de här minlamporna är ju toppen om man inte har så många sådder. Dessutom är ljuset behagligt jämfört med många av de andra växtlampor som säljs (kanske är de bättre men de går inte att ha i en vanlig bostad). Värmematta under sålådan har jag redan. Denna modellen är från Nelson Garden men även Hasselfors hade en modell, som dock inte var lika praktisk enligt min mening.
 Däremot blev jag väldigt förtjust i Hasselfors snygga blomsterbord. Stilren och med precis lagom lutning och avstånd mellan hyllorna. Om inte priset springer iväg alltför mycket ska jag skaffa en sådan att ha vid mitt stora fönsterparti!
 En säker trend är gröna väggar. Här en enkel modell i det lilla, också den från Hasselfors. Tänk dock på att platsen precis bredvid fönstret ofta är den mörkaste platsen i rummet. Rätt placering gäller alltså om växterna ska överleva. Men på den inglasade balkongen - wow! (Om jag hade en.)
 På växtfronten en del nytt och kul, främst föll jag för de här fyra perennerna som tagits fram av POM - programmet för odlad mångfald. De "upptäcktes" vid inventeringen av gamla perenner och har nu förökats upp så mycket att de kan säljas till våren. Fyra perenner blir det i första kollektionen av Grönt kulturarv: två höstflox, en strandbinka och en prästkrage. Jag fick alla fyra i en presskasse och har självklart planterat dem vid  min skrivarstuga där jag skapar en mormorsträdgård. Vill du läsa mer om dessa växter så finns det här: http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/gront-kulturarv-perenner/
 Så till höstlovsutflykten med man och dotter, som gick till Köpenhamn. Vi ägnade mesta tiden åt kultur (underbara Glyptoteket), sightseeing (Amalienborg) och shopping (Ströget mm) men på vägen passerade vi en del grönt. Som den här nyplanterade rabatten med penséer. Kändes lite mysko så här på tröskeln till november men varför inte, Köpenhamn är ju en stad med milt vinterklimat. Själv väntar jag nog till våren trots allt.
 En trafikerad gata med smutsgråa hus och så dyker det upp en grön balkong som får mitt hjärta att slå!

 Vi besökte också den nya Saluhallen (eg två) Torvehallerne på Israels Plads som var två mycket vackra glashus fyllda med läckerheter. Färska kryddor är ju aldrig fel!
Eller vad sägs om en stor bukett krysantemum för 25 pix?
Sen är det kul att se hur de "nya" kakorna helst ska se ut som blommor. Vackrare än de är goda om jag får säga vad jag tycker. Torvehallerne rymmer också flera fikaställen och restauranger. Testa nästa gång ni besöker Byen! http://torvehallernekbh.dk/
Varmaste,
Eva

3 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Vilken trevlig höstutflykt! Att "bara" strosa runt och se sig omkring utan bestämda mål är oftast hur trevligt som helst:) Ha det gott/Monne

mammi sa...

Trevlig utflykt, tackar för att man fick ta del av den. Kakorna ser ju väldigt goda ut, men skenet kan ju bedra, jag skulle i alla fall testad de flesta.
Ha det gott

Inger sa...

Så kul med POM växterna! Lyckliga du som har så nära till Köpenhamn.
Kram