onsdag 3 oktober 2012

Gör dina egna russin

 När man sätter sin vindruvsplanta i jorden drömmer man om att kunna sitta under vinrankan och äta druvor som hänger i stora klasar från taket. Visst är det lycka när detta blir verklighet!!! Men de sista åren har vi fått så mycket druvor att vi varken hinner eller orkar äta upp alla, trots att vi delar med oss till familj och vänner.
 Och eftersom jag inte betror min kunskap vad gäller vintillverkning, så har jag gjort russin istället. Jag plockar dem, sköljer av dem och sprider sedan ut dem på brickorna till den här fina torkapparaten (Excalibur heter den här värstingmodellen, men det finns billigare) som jag lånar av en god vän. (Tack Mette!)
 Torken får gå i fyra, fem dagar på cirka 50 grader. Sedan tar jag ut dem, vänder runt dem och låter dem eftertorka i maskinen en eller två dagar till. Det är mycket "saft" som ska gå upp i ånga... Kanske kan man torka dem i en varmluftsugn också, men det är ju vanskligt att låta ugnen stå på så länge. Att höja temperaturen är inte bra för då blir vindruvorna tillagade istället för torkade.
En hel apparat fylld med vindruvor blev en rejäl skål med russin. De är enormt goda och söta, och är garanterat obesprutade vilket kanske är den största vinsten. Nackdelen är att de har kärnor kvar, men i min nötmüsli som jag brukar använda dem i, märks det inte så stor skillnad om det är en mandelbit eller en vindruvskärna jag tuggar på. Lite försiktig med tänderna får man ändå vara!
Allt gott!
Eva

14 kommentarer:

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Å jag önskar jag hade fått så mycket druvor så att jag kunde göra russin! Kanske om några år?! *hoppas*

Torprosen sa...

Åhh.. vilken lycka, egna russin!
Får nog sätta en planta..
Ha det gott!/Torprosen

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Den maskinen känner man allt igen... ;) Lyxigt med egna russin!
Kramar!

LINDA sa...

Perfekt! Var just ute och blängde på mina druvor – underbart med många klasar, men hinner inte äta allt. Förra året glömde vi en hög i groventren. De låg huller om buller i ett tråg. När jag upptäckte dem och skulle slänga dem, hade jag plötsligt massor av russin. Vet inte om jag vågar lita på att det fungerar en gång till, så jag får nog ta fram torkmaskinen och göra som du :)

Solsken
//Linda

AnnCharlotte sa...

Så härligt med egna russin....
Ugnen skulle jag inte heller låta stå på så länge.
Ha det bra :)

Alen Trädgård sa...

Ser väldigt gott ut:) Men då jag äter ytterst lite frukt (typ ett halvt päron per år) är det ingen idé att jag skaffar en vinranka:) Kul ändå att se hur det blev russin:) Ha det gott/Monne

mammi sa...

Bra tips, men i år har vi inte fått så många som året innan. Hoppas på fler klasar nästa år.
Ha det så gott

Anna-Maria sa...

Vad kul med egna russin! Väntar fortfarande på att få Ngr druvor över huvudtaget...

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Hihi, det har jag gjort många gånger när jag glömt...

Tusenfröjd sa...

Mmm, det låter himlans gott med alldeles egna russin!
Kanske skulle passa in i vår fruktutställning vi ska ha till helgen...
Ha det bäst /Liv

Inger sa...

Kommer aldrig att hända mig, egna russin, men kul att veta hur man gör!
Kram

Marie Lithén sa...

herregud som jag vill ha en tork:)))) vad tror du om att dela dem i hälften, lättare att göra kärnfria och torkar fortare. Eller finns det en nackdel i att öppna dem så tro? Saknar mina druvor så, men om några år så har jag nog.....

Med fingrarna i (j)orden sa...

Går säkert bra att dela dem Marie, fast kladdigt...
Eva

Monica sa...

oh så mumsigt, kanske går det medgröna med,,äter massor med kravodlade russin tänk om man kunde göra egna ,,tack för tipset ha en go helg kram Monica