onsdag 24 oktober 2012

Tulpandrömmar


Just nu går jag i väntans tider - nåja, jorden måste ju "befruktas" först innan det blir något resultat. Tulpanlöken blommar ju bara en gång därför är det ofta som de försvinner från rabatten. Visst ska de bilda en ny lök efter blomningen, men även om förhållandena är bra kan det ta tre år innan den nya löken blommar. Dessutom kan lökutvecklingen utebli pga för lite sol, för mycket fukt eller andra omständigheter. Att vissa tulpaner återkommer flitigt och även förökar sig beror helt enkelt på att de har lättare för att producera nya lökar. Men om man vill vara säker på en fantastisk tulpanshow måste man alltså sätta nytt.
I min vita rabatt vid växthuset frossade jag i våras i den klassiska vita 'Purissima' med stora nästan lite blaffiga blommor. Den är ganska låg, stadig och blommar länge samt har ett snyggt fröhus. Tillsammans med den nästan svarta 'Back Hero' som är lite högre och helt fylld, nästan som en pion, och det vita löjtnantshjärtat, blev det riktig fest!

 Liljetulpanen 'Long Lady' blev en av mina favoriter förra året. Stjälkarna var 70-80 cm höga och blommorna elegant smala och vackra. Aprikosgult och rosa var också en förvånansvärt snygg färgkombo.
Innanför buxbomshäcken hade jag frossa i olika lila och vita tulpaner samt en och annan rosa. Jag planterar inte alls efter avstånden på påsen utan tätt, tätt, bara så att lökarna inte rör vid varandra.
Fjolårets absoluta favorit blev ändå den här vackra 'Flaming Spring Green' som påminner om den vitgröna 'Spring Green' fast med röda flammor. I år sätter jag hundra lökar av den. Kan bli fint, eller vad säger ni? I höst planterar jag också på en snittrabatt där jag kan skörda mina egna buketter utan att behöva plocka i de vanliga rabatterna.
Det kommer att bli härligt!
Varmaste hälsningar
Eva

10 kommentarer:

Merja sa...

En snittrabatt låter som en god ide! Gillar tulpanerna med grönt i. Kan nästan se dina hundra...kommer att bli en vacker syn!!
Ha en bra dag!

Alen Trädgård sa...

Kommer att se underbart ut:) Ha det gott/Monne

Anna-Maria sa...

Håller med om snittrabatt. En super idé!

AnnCharlotte sa...

Det gör allt lite ont att plocka tulpanerna i rabatten så det där med en snittrabatt låter som en utmärkt idé.
Ha det bra :)

Spirande grönt - sa...

Så många härligheter:)

Ha det gott i höstrusket,
Rebecca

Törnrosa sa...

Kändes så härligt lustfyllt att se dina underbart vackra tulpanbilder. Våren finns!
Hej hopp!

Lone sa...

hvor godt jeg lige kom forbi dig - skønt at blive mindet om den hvide løjtnantshjerte, der er så fin med de hvide tulipaner!
Tak :-)

ANKAN sa...

Härligt med knirrknarriga tulpaner till våren! Finns det något bättre egentligen...?!

Må så gott!

Kram ANKAN

Lenas Trädgårdsrum sa...

Tack för denna underbara Tulpanfrossa och vårkänsla du bjuder på! Trevlig Helg!

Unknown sa...

'Flaming Spring Green' måste jag lägga på minnet. Så läcker.