lördag 3 november 2012

Sommarminnen

 Den här veckan har jag suttit en del och gått igenom årets bilder. Upptäckte att jag haft en fantastisk rosensommar. Lite i min egen trädgård, men också genom besök i rosenträdgårdarna på Fredriksdal i Helsingborg och Trädgårdsföreningen i Göteborg. Dessutom hade många av de trädgårdar jag besökte i Hälsingland underbara rosor. Detta är en gul Austin-ros från min trädgård vid skrivarstugan.

 Detta är 'Ghislaine de Féligonde', en fantastisk ros som också växer ute vid skrivarstugan (har många gula rosor där eftersom de passar så bra till det gula huset). Knopparna är guldgula med de utslagna rosorna bleknar till crèmevitt.
 Mossrosorna tillhör mina favoriter eftersom de doftar så ljuvligt, särskilt då "kådan" på baksidan av rosen. Det här är 'Glorie des Mosseux', en gammal sort som jag fotat på Fredriksdal.
 'Pink Leda'. Kan det bli sötare?
Denna växer också vid skrivarstugan och om jag minns rätt så har jag fått den som 'Tuscany Superb', men jag är inte helt säker. Den doftar fantastiskt i alla fall och blommar relativt tidigt. Är det någon som kan hjälpa mig att bekräfta namnet, eller har ett bättre förslag så tar jag gärna emot tips!
Varma novemberhälsningar
Eva

7 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Underbart att få se så många vackra rosor i andras trädgårdar och bloggar, har inte själv så många och de jag har är inte riktigt kompis med mig:) Ha det gott/Monne

Helena sa...

Vad fina o vilka enorma mängder knoppar o blommar på den första bilden!
KRAM från mig!

The Rosegarden in Malevik sa...

Hej Bästa Eva
skulle tro de är en Graham Thomas...fin doft :)
kramkram
Håkan

Emille sa...

Roses are my favorite flowers and had 8 bushes when we had a yard:)

HAVEplaner og planteBEGEJSTRING sa...

Farver og overflader kan være meget svære at se på fotos, men jeg synes ikke din rose ligner en Tuscany Superb!
Jeg har et par af sorten i haven og her er væksten kraftig og tæt, mens blomsterne er mørke og som velour (velvet). Din rose ser - på min skærm - lysere ud i farven og bladene lidt transparente.
Men hvilken rose det i stedet kunne være, tør jeg ikke give bud på.

Har selv nogle roser i haven, som har været med forkert label – blandt andet en Duchesse de Montebello (eller det er ikke denne!), som er alt for pink i sin farve til at kunne være den det skulle have været. Men smuk er den og jeg skatter den - desværre ved jeg ikke hvad jeg har med at gøre og hvor meget den vil vokse – en udfordring til haven, som vi altså
også oplever her i Danmark.

Mange hilsner fra Katinka

Inger sa...

Rosor hör sommaren till, och så trevligt att du gillade rosorna i Hälsingland! Den sista rosen ser väldigt ljus ut för att vara en Tuscany Superb', men samtidigt kan den röda färgen vara väldigt svår att återge på bild.
Kram

renate sa...

Härliga rosbilder jag känner nästan doften av sommar.Jag får sätter igång med sortering av sommarens rosbilder.Bra tid till detta.Jag tror inte att rosen längs ner är en Tuscany Superb,den är mycket mörkare åt det brunröda.Jag har flera st.Vilken ros det är på bilden vet jag däremot inte.