måndag 16 maj 2011

Vintern tar och vintern ger



Vintern har gått hårt åt fjärilsbuskar i hela stan verkar det som. Förmodligen lång period med barmark och kyla som var problemet. Hos mig stendog den gula fjärilsbusken, som visserligen inte borde vara härdig här men som klarat minst 8 vintrar innan. Rötterna var kraftiga men ytliga, så det blev nog dess fall. Även en benved dog, sannolikt flyttade jag den för sent på hösten, men den var också lite klen sedan tidigare.



Som synes dog också spaden när jag skulle gräva upp de döda buskarna. Karlstad redskap trodde man ju var kvalitet, men den är max 2 år gammal och jag bröt den rakt av!



Som tur är finns det nytt liv på gång. Min sticklingsnoja som jag haft ett par säsonger ger god utdelning. Nu har jag bland annat Håkans schersminbuske, Jörgens hortensia, en nerium från Kreta, gräsklipparmannens gojibär, Annikas äppleträd (ok ett rotskott men ändå) samt brokbladig fläder och dvärgsyren Palibin, brokbladig liguster, japanskt olvon och vanlig liguster (mina egna).
Men helst vill jag ju köpa något nytt att sätta där fjärilsbusken stod. En blomsterkornell står just nu högt upp på önskelistan.
Vilka sticklingar lyckas ni bäst med?
Eva
Ps. I vår har jag även sticklingsförökat petunia med gott resultat.

10 kommentarer:

Helén sa...

Tråkigt att fjärilsbusken dog...och att spaden gick sönder....men men....du får hitta nån snygg ersättare istället. Petunia är enkla blommor att sticklingföröka. Jag rotar dem helst i vatten medan andra sätter dem direkt i jord:) Ha det gott! //Helén

billan sa...

Trist med din fjärilsbuske och irriterande med redskap som inte håller måttet!
Klassikern pelargon är den som mest sticklingsförökas här, men tack vare din inspiration så har jag även lyckats med citronverbena och fläder.
Må så gott!

Leif sa...

Min fjärilsbuske på Österlen stendog också i vinter

Helena sa...

Ja det är nog pelargoner som jag förökar mest o blomsterlönn samt fuschior o det är ju lätta växter att lyckas med!
KRAM från mig!

Alen Trädgård sa...

Så trist det är när växter dör:( men som Göran (maken) brukar säga man får ju en plats ledig:) Men det är ibland en klen tröst. Har nog lyckats bäst att ta sticklingar på Ulmus x hollandica 'Jacqueline Hillier' förutom fuchsior och pelargoner då:)Ha det gott/Monne

Gunilla sa...

Våra fjärilsbuskar i Ingelsträde lever men skjuter bara skott underifrån så hård beskäring väntar. Önskar verkligen att jag kunde låta bli att ta sticklingar - vet inte var jag ska ha allt...

Jord under naglarna sa...

Så trist när växter dör och irriterande med redskap som inte håller.

Jag har aldrig riktigt försökt mig på sticklingar, men nu har jag ett försök med rosor på gång och hoppas på det bästa!

Sylvia sa...

Du får nog höra av dig till spadertillverkaren! Mer än 2 år ska den hålla!!

Här dog också fjärilsbusken och sumpcypressen! Men annars verkar det mesta ha klarat sig, däremot ställde frosten för ett par veckor sedan till det ordentligt!!

Anonym sa...

Oj nu blev jag sugen på busksticklingar!!Tack för inspirationen:))..och om man får göra en tidig lista till tomten så står det: Längre programtid för Trädgårdsfredag..:)

Bitte B sa...

Ute i Nyhamnsläge klarade fjärilsbusken sig.
Att ta sticklingar är roligt och spännande. Vi har kört pinnar, från de flesta av trädgårdens buskar, i jorden. Vi fick ihop en ny häck av korallkornell t.ex.
Lavendel, rosmarin och buxbom står ständigt och växer till sig i sticklingshörnan. Jag tar dem med klack, toppar dem rejält och kör ner två delar under jord och har en del över jord. Stoltast är jag över blåregnet som jag lyckades få barn av!
Bitte B