söndag 29 maj 2011

Mer Garden Show

Gröna former i sval skugga var en av de riktigt fina idéträdgårdarna. Den byggde på svarta trälådor, dels som sittytor och dels som planteringslådor. Stifullt och väl utfört. I sittlådorna finns hål för spaljérade bokar - läckert.

Här syns planteringslådorna mellan sittbänkarna - tätt fyllda med buxbom, ormbunkar och parasollblad samt fantastiska vita fingerborgsblommor. Snyggt, men lite för mycket svart (bland annat svart träflis på marken) gör att det känns lite dystert. Plus dock för de snygga ljusstakarna (av Jonte Schlentz). Trädgården skapad av Vellinge plantskola.

Svart på vitt var temat för Hambert Form och Trädgårds monter. Riktigt snyggt genomförd idé med mycket svart- och nästansvartbladiga växter ihop med en del limefärgat. Även här svarta odlingslådor och svart på marken, dock i form av långa smala tegelstenar (2,5 gånger så långa som en vanlig), något jag gillade skarpt men missade att ta närbild på. Här fanns flera olika designmöbler vilket var bra tänkt, men fyra olika modeller blev lite för mycket av det goda, nästan som en utställning i utställningen. Kan dock tänka mig att detta kan bli jättefint överfört i en vanlig trädgård om än inte särskilt nyskapande.
Denna plantering i samma monter blev min favorit. Det vajande gräset mjukade upp den annars strikta formen. Tror att denna trädgård blev mångas favorit.
Vi tre och trädgård var de enda som satsade på en riktig köksträdgård, vilket de ska ha ett stort plus för. "Poängen" som trädgården heter skulle föra tankarna till en köksträdgård i en fruktlund inramad av en äng, som symboliserades av en rad aklejor. Grönsaker i fyra fält inramade av buxbomshäckar (som hade mått väl av att formklippas för att gå fram tydligare) var en idé som hade hållit lika bra utan att man satt ner mängder av plastvallmo på tomatspiraler i varje fyrkant - här med rabarber. En bra ursprungsidé som blev överutnyttjad. Härligt att de inkorporerade ett av Slottsträdgårdens befintliga äppleträd i sin trädgård.

Soulmate hette trädgården från Sweco som skulle ge associationer till Kina och var uppbygd som en tvådelad kulle. Lite för otydligt kinakoppling (om inte de röda träsidorna skulle föreställa kinesiska muren), även om min älsklingsblomma pionen (ursprungligen från Kina) fanns med i planteringarna. Kullen var uppbyggd i nivåer med gräskanter, en häftig finess om man bortser från eventuella skötselaspekter (jag började genast tänka på gräsklippning vilket nog inte var meningen). Tre tallar på toppen av ena kullen var det allra snyggaste här. Tall borde man kunna använda ännu mer i trädgårdssammanhang - ett svenskt träd som passar både på strandhed och i lunden. Men varför man hade placerat ut tre plasthästar på gångstigen kunde jag aldrig lista ut.
Snygg växtkombination hos Soulmate med vitbrokig funkia, vita aklejor och sparris. Tyvärr svår att genomföra i trädgården då växterna trivs i olika livsmiljöer. Tror inte funkior och sparris är en kombo att rekommendera - men tjusigt är det!
Tirup var den minsta idéträdgården och ganska enkelt genomförd med en gigantisk mansstaty i centrum. "Passion i kubik" var temat, men det kändes inte. Och varför morötter i ampeln? Skojsigt? Nej, åk till Tirup istället, mycket finare hemma hos dem!

Min favorit då? Jo, jag blev mycket förtjust i vinnaren, "Promenaden" som jag visade i förra inlägget. Visst var de andra montrarna också läckra, men jag blev så glad av den blommiga rabatten, den tog mitt hjärta helt enkelt. Innerst inne blir jag aldrig någon minimalist, även om jag kan uppskatta sådana trädgårdar också.
Nu blev detta inlägg väldigt långt, så balkongerna får ni vänta på lite till. Vill däremot passa på att hälsa er välkomna till Nordvästra Skåne nästa helg när det är Trädgårdsrundan här. Bland annat kommer vinnaren av TV8:as Trädgårdstoppen - Gunilla och Rolf Bengtsson i Rögle - att hålla öppen trädgård.
Allt gott,
Eva
(Obs att funderingarna i detta inlägg är mina egna och inte juryns! Fler bilder i tidigare inlägg.)


5 kommentarer:

Helens trädgård sa...

Underbara bilder!
Önskar er alla en härlig och inspirerande trädgårdsrunda!
Må så gott!

gittan sa...

Vilken tur att du delar med dig, jag fastnade i trädgården efter jobbet igår och GLÖMDE att jag skulle köra in till Malmö! Hur kan man glömma när det är trädgårdsdagar??? Jaja, det går väl fler tåg "ler" för idag har jag andra planer (mors dag) Ha det gott / Kram gittan

Katarinas trädgård sa...

Så roligt att se bilder från Malmö, tack för det! Vinnarträdgården ser ju verkligen ut att vara något alldeles extra!
Hälsningar
Katarina

Cilla sa...

Så fina bilder! Känns trist att inte hinna dit och se allt det fina. MEn min tid räcker inte alltid till.

Kram Cilla♥

Knytt sa...

Tack för din reportageserie, perfekt för oss som tyvärr inte kunde åka! =)