måndag 2 maj 2011

Små o stora nellorIgår första maj firade vi Nässlans Dag traditionsenligt (för sjätte året!) i Hässlebo utanför Jonstorp. I Kristinas och Rolfs vackra trädgård (som även medverkar i Trädgårdsrundan första helgen i juni) kunde man inta sitt nässelte och titta på den här underbara ogräsmobilen av nässelpapper, nässelstjälkar och torkade maskrosor. Underbar tycker jag!I kaféeet serverades det även nässelkakor av olika slag, till exempel dessa goda nässelmuffins. Recept? Nej, det har jag inte - men experimentera gärna med både färska och torkade nässlor i dina vanliga kakrecept. De blir bara nyttigare!Är man snäll mot nällorna och pratar vackert med dem så bränns de inte påstår Mette som med bara händer band en vacker nässelstandar som välkomnade besökarna.

Barbro satt vid spinnrocken och visade hur man tillverkar nässeltråd. Tidsödande, men väldigt vackert resultat!
Här en bild på ullgarn som är färgat med nässlor i olika stadier (t ex skördade vår eller höst) och olika delar (t ex blad el rot), de är också förbetade på olika sätt.

Nässlans - en kulturväxt värd att vårda!
Allt gott,

Eva10 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Tänk så många duktiga och kunniga människor det finns:) Sådana saker är ju så väl värda att sparas till framtida generationer;) Ha det gott/Monne

Madam Bæk sa...

Fine Billeder Eva. Men jeg har endnu ikke forstået det. Hvad er Nässlans Dag?? Jeg vil rigtig gerne vide det, da vi kommer meget i Sverige :-)

Ha' en dejlig dag :-)

Anja sa...

Verkar vara en rolig och kulturarvsbevarande förening!/Anja

Anja sa...

Verkar vara en rolig och kulturarvsbevarande förening!/Anja

Helena sa...

Tänk vad mycke man kan använda nässlan till!Det visste jag inget om.
Jag brukar rensa bort nässlor tidigt på säsongen för då bränns dom oftast inte.Men aldrig att jag använt dom till nått...än!
KRAM från mig!

Helens trädgård sa...

Vad mycket man kan göra av Nässlor, kul att få se och lära av dom som kan.
Härliga bilder!
Önskar dig en fin vecka!

Maarit sa...

Prov på nässel-plättar också! Mina barn älskar dom, men använd bara unga och plockade från ett rent ställe. Jätte goda med hemlagad äppelsylt:)

karina sa...

Hejsan!
den mobilen var läcker och hade jag haft min gamla trädgård så hade jag lugnt kunna göra mig en. Här har jag bara tusenskönor i massor och de gör sig bäst i mattan bland all mossa. Gjorde mig maskroslikör och njöt av och nässlor ska plockas till gödning, och en lunchsoppa. Ha det gott och jag hade sån tur att inte alla knoppar på tulpanerna gick rakt i rådjursmagarna "ler", så jag går runt och njuter nu och glömmer aldrig bort att sätta på skrämman vid grindrana, Karina.

♥ E L ♥ sa...

Jag har nässlor i en hörna av tomten i Nöbbele. De hade jag nog "förbannat" om jag inte visste vad mycket fint man kan göra av nässlor, förutom att äta dem förstås. I år ska jag göra nässelvatten till mina grönsaker. Tack för all nässelinspiration!
Kram från Eva Linnea

Blomkärringen sa...

Har läst om dem i någon tidning, det låter väldigt spännande. Måste försöka hitta dit något år!
Fantastiskt hur mycket som går att göra av nässlorna!

Tack för titten!