fredag 20 maj 2011

Udda fåglarJag älskar det vackra - särskilt om det är lite udda, som det här fänrikshjärtat, Dicentra 'Burning Heart' som vi planterat massor av på Trädgårdsfredags-gården. Till skillnad från övriga Dicentra som jag känner till och Lamprocapnos spectabilis (dvs löjtnantshjärta) så blommar fänrikshjärta i flera månader. Visst är det snyggt med det grå bladverket och de röda blommorna!En riktigt ljuvlig liten sak som dök upp i massor på gården är den här violdoftande lökväxten. Det är en italiensk blåstjärna, Hyacintoides italica. Släkt med klockhyacint, men också nära släkt till scilla, dvs blåstjärna.Buxbom, Buxus sempervirens, är perfekt till häckar och klot, men när den får växa fritt så händer det att den blommar så här: Blygsamt, men vackert.Taggigare än taggigast, men läcker på sitt eget vis (och vilken perfekt häckväxt om man vill hålla rådjur och annat borta) är långbladig berberis, Berberis julianae. Den blommar med små gula blommar under försommaren. Taggarna är cirka 2 centimeter och sylvassa!
En av mina favoriter för skuggigt läge är svart nysrot, Veratrum nigrum, som jag har på norrsidan. Bladen är tjusigast, men den får också en läcker blomma senare på säsongen.

Det är verkligen ett äventyr att kolla vilka växter som dyker upp på gården. Lite som hemma, även om jag här minns åtminstone en del av vad jag stoppade ner förra året ;)

En förhandstitt på kvällens program går att se i på svt:s hemsida. Hela programmet också, efter ordinarie sändningstid kl 21.30.

Allt gott,
Eva

13 kommentarer:

Knytt sa...

Fantastisk färg på det fänrikshjärtat, och nysroten var ett kul tips!

Madam Bæk sa...

Endnu engang dejlige billeder.

Ha' en fin aften.

Alen Trädgård sa...

Om du visste vad lycklig jag blev när jag upptäckte att min nysrot som jag planterade förra året kommer;)) Har försökt i flera år men de har aldrig kommit upp året efter, men nu så;)) Berberisen vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om, gillar inte taggar men som du säger läcker på sitt eget vis:)) Ha en trevlig helg/Monne

Anita sa...

Fänrikshjärtat 'Burning Heart' har jag också investerat i i år. Fantastiskt vacker färg. Och bladen är så friskt gröna. Och den italienska blåstjärnan är jättesöt. Och om några timmar ska jag titta på trädgårdsfredag.

En riktigt skön helg önskar jag dig!
Anita

Helena sa...

Fänrikshjärta är så fint håller bra som snittblomma oxå!
Den italienska blåstjärnan var ursöt.
KRAM från mig!

Maleviks Rosenträdgård sa...

Hej Eva
du kan verkligen fånga det vackra :)
fina bilder...
Hoppas din helg blir bra
å missa inte

S
A
T
U
R
D
A
Y

S
H
O
W

O
F
F

VÄLKOMMEN :)
Håkan

Skumpa och Spaljé sa...

Hej ville bara skicka en liten hälsning...

Kram helena.

Carolina sa...

Håller med om att nysroten har otroligt fräcka blad :) Jag har en under plommonträdet och i år verkar den ha förökat sig lite där kommer sidoskott

Helén sa...

Åh, vilken underbart fin Fänrikshjärta!!! Den vill jag ha....jag bara SKA ha den! Ska googla lite på den o se om den finns att köpa i närheten. Undebara bidler! Mvh Helén

färgtrappan/m-l sa...

Hej,
Det var ett riktigt fint fänrikshjärta, ska jag försöka hitta.
Väldigt vackra bilder :)

Ha det gott
/maja

Monica sa...

JA Fänrikshjärta det ska jag med försöka få tag i . Måste bara tacka för ditt härliga trädgårdsfredag så mysigt och intressant!
Ha en go helg kram Monica

Merja sa...

underbar fändrikshjärta!!
Och muren i förra inlägget:)
Ha det gott!

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Ska se programmat på play i dag. Spännande! Burning heart är fin!! Håller just nu på att jag rätt på vit löjtnantshjärta. Verkar inte finnas där jag bor... Konstigt.

Ha en skön söndag!
Kram
Charlotte