måndag 30 maj 2011

Hemma hos mig

Välkommen hem till mig! Egentligen hade jag tänkt vara med i Trädgårdsrundan och öppna min trädgård nästa helg, men när jag fick jobb som innebar pendlande till Lund/Malmö flera dagar i veckan insåg jag att tiden inte skulle räcka till.
Nu ångrar jag mig nästan för så fin som trädgården är nu har den inte varit på länge. Men eftersom vi också får släktbesök från USA så är det nog rätt bra ändå. Ni får följa med här istället och så hoppas jag kunna bjuda på öppna grindar nån annan gång.
Bilden ovan visar den lååånga gången från gatan och in förbi huset. Vi har entrén på baksidan. Längs med hela skuggången blommar engelsk vallmo, Meconopsis cambrica samt en och annan kirgislök.
 På andra sidan planket (som ni ser på förra bilden) har vi en liten sittplats under körsbärsträdet. Vi sitter egentligen här bara när det är för varmt på alla andra platser i trädgården, men vi borde använda platsen oftare eftersom här är kvällssol. Dörren är ett vindsfynd som jag är så glad för och i zinkbaljan har funkiorna övervintrat utan problem.
Mittemot sittplatsen ligger sensommarrabatten som är pampigast från juli och framåt, men snart blommar jättedaggkåpan, Alchemilla mollis, längs hela kanten. Huset är grannens, vårt är likadant fast vitt.
När jag tog bilden tyckte jag färgerna på sopkvasten och pipörten matchade, men jag vetekatten. Både pipörten och den lilla pensén i högerkanten har självsått sig.

Växthuset ligger på lite avstånd från huset vilket gör det till en miniutflykt varje gång jag promenerar dit. I rabatten nära huset har irisarna börjat blomma och doftpionerna står i full knopp. Borde blomma som bäst i helgen (ni förstår varför man vill visa dem för hela världen!).
Sommarblommorna börjar komma ut nu. Här en fylld form av stjärnöga, Osteospermum, i tre olika nyanser av rosa/lia/vitt. I mitten en svartbladig batat. Ska bli kul att se hur de utvecklas - lovande ser det ut i alla fall.
Utanför växthuset har jag en ganska ny rabatt (andra säsongen) som blommar i milda nyanser, mycket vitt och blått. Just nu är det vita löjtnantshjärtat som finast medan de vita tulpanerna hänger på sista versen. Sen kommer kantnepeta och vita doftpioner.
Och så nya projektet - en av anledningarna till varför det är stängda grindar i helgen. Detta är den gamla "fulgången" där rabatten till höger varit fylld med murgröna och gulplister. Murgrönan på väggen ska nu tuktas hårt till en snygg kvadrat är det tänkt och rabatten har krympts. Här är ändå torrt och relativt svårodlat under takskägget eftersom det är skugga nästan jämt. Rabatten till höger är ett surjordsparti som har varit jättefint men för smalt. Nu har jag byggt ut den rejält och fyllt på med torv. Växterna får komma efter hand. Och sen ska jag lägga en ny gång (jag vet att det är fel ordning, men annars hade det aldrig blivit av!) fram till kaninburarna.
Jaha, nu är vi på väg ut igen. Även här i skuggan har den gula vallmon frösått sig. Till vänster blommar snöbollsbusken, Viburnum opulus, och i kullerstenen intill huset frodas självsådda aklejor och fingerborgsblommor. I like!
Ja, det var i alla fall små glimtar hemifrån mig. Ni är alltid välkomna att titta in på bloggen. Jag gissar att det inte dröjer länge förrän alla pionbilderna (som jag ska ta) ligger ute.
Ha en skön vecka, för mig är det full jobbrulle ända fram till fredag.
Eva
Och glöm för all del inte att boka in ett besök här i NV Skåne fredag-söndag. Min kompis Ann Richardsson i Höganäs är en av alla som håller öppet (hon var med i Trädgård & Blommor med sin tulpanträdgård i våras). Rekommenderas varmt! För att nämna en av många fina trädgårdar!

24 kommentarer:

annika sa...

Enormt vackert. Ser helt bedårande ut. Tack för titten.

annika

gunsan sa...

Tack för att jag fick komma på besök.Trädgården var så vacker.

Sivs hus sa...

Hei, Så vakre bilder fra din hage:-) klem Siv

Britt sa...

Man får tacka för titten och hoppas att fler av trädgårdarna i skåne visar sina trädgårdar så här för jag kommer inte dit i år heller :(. Håller tummarna för nästa år//Britt

Alen Trädgård sa...

Tack för rundvandringen:) Åh så fint du har det! Sittplatsen under körsbärsträdet ser väldigt mysig ut:) Ha det gott/Monne

cat sa...

Tack för en helt underbar trädgårdsvandring.
Ha de gott. CAtarina

Katarinas trädgård sa...

Så mysigt det ser ut! Den engelska vallmon hade jag gärna haft, passar perfekt i en gång som din. Kanske du har "öppet" någon annan gång? /Katarina

Sussi / Sussinghurst sa...

oh så fint, tak for den dejlige havevandring.

mammi sa...

Vilken tripp du bjöd på, underbar
Kram

gittan sa...

Skoj att få ta titta in hos dig lite mer. Nej, det blir ingen trädgårderunda i år heller för min del. Jag bor nog för nära "skrattar" Det lyckas komma något emellan varje år... i år tar yngsta dottern studenten så tiden räcker inte till men vem vet kanske nästa år... Ha det gott / gittan

Trädgården på höjden... sa...

Tack för titten! Det ser härligt ut i din trädgård.

Tycker Åsa

Marie-Louise Veber Paustian sa...

Skønne, skønne billeder. Din have er meget smuk :)

Linda sa...

Takk for hagevandringen, hagen din ser utrolig flott ut:) Og det høres herlig ut å begi seg ut på en minivandring her gang man skal i drivhuset:) Som jeg ønsker meg mer plass, sukk:)

Carina Bergius sa...

Tack för titten!! Ljuvligt!

Anonym sa...

Tack för att du också visar din fina trädgård också, kul! De självsådda vallmoblommorna är så charmiga, även om de är gula:) Ser fram mot vallmobilderna, mina favvisar!

Ha det bra.
Kram Eva-Mari

Anonym sa...

Det blev den mest förvirrade kommentar jag skrivit! Favvisarna är naturligtvis pionerna...

essemia sa...

Din trädgård hade jag gärna sett i verkligheten.
Hoppas du har en bra dag.
Kram Elzie

Knytt sa...

Tack för en liten rundvandring =) Jag blir så nyfiken på hur surjordsplanteringen ser ut andra tider på året!

stallnilsen sa...

Kjempeflott hage du har, masse fine sitteplasser , blomster og busker, ha en fortsatt fin dag, hilsen Lisbeth :O)

Gunilla sa...

Jag skulle ha tagit med mig fikakorgen och satt mig på bänken vid planket och fikat.
Du bjuder ju på en sådan fin rundvandring , synd att du bor så långt bort.

Ha det gott
Gunilla

Helén sa...

Så fint du har och vackra bilder du visar!//Helén

Zinnia sa...

Åh! Så vackert du har! Kul att titta in om än i cyber- format! Önskar dig en skön helg! Zinnia

M/S Design sa...

Trevligt att få en bild vandring i din fina trädgård/Mariana

Rosor och ruiner sa...

Tack för rundturen - vilken underbar trädgård du har! Där skulle man gärna titta in för en trädgårdsvandring!