torsdag 12 maj 2011

Trädgårdfredag växer framPå fredag sänds det sjätte avsnittet av säsongens Trädgårdsfredag i SVT2. Trädgården växer nu fram steg för steg och det börjar verkligen bli skillnad! Den här gången är det dags att plantera kring trädäcket. Tareq gör en örttrappa och Pernilla gör i ordning en mossig naturstig i utkanten av trädgården.

SVT:s hemsida ligger nu min skiss över trädgården (den som ni ser här) och du som vill kan förhandstitta på en liten bit av avsnittet samt läsa "receptet" på Pernillas och Johns skuggrabatt.

Varje program tar två och en halv dag att spela in. Nästan alltid spelar man in en scen flera gånger ur olika vinklar för att sedan kunna klippa ihop det så att det både blir snyggt och informativt att titta på. Det gör inspelningen mer tidsödande än man kanske kan tro, men det viktiga är ju att resultatet blir bra. Utöver detta är fotograferna ute och filmar trädgården och omgivningen för att få mysiga miljöbilder när vi andra inte är där!

Programmen spelas in ungefär tre veckor i förväg, för er som undrar. När inspelningen är klar återstår klippning, att läsa in speakertexter (Pernillas "prat") och att lägga på musik.

Mitt jobb som redaktör innebär att jag är med och planerar vad som ska göras i varje program, att jag tillsammans med de andra bestämmer vilka växter som ska lyftas fram eller planteras och att jag ser till att alla kallar växterna vid sitt rätta namn, till exempel. Dessutom ska växter och rekvistita beställas, köpas och hämtas. Jag ansvarar också för text och bild till webben där det finns mer att läsa om varje program. Tareqs urgoda recept finns också på webben såklart. Självklart kan man också hitta säsongens gamla avsnitt via SVT play om man missta ett avsnitt eller vill se något inslag igen.

Hoppas ni tittar!
Allt gott,

Eva

27 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

Jag är verkligen ingen TV-tittare men ert program vill jag inte missa då det har en sådan skön känsla...

Kram Anna Vattenkanna

Inger sa...

Jag tittar!

Ha det bra!

Anonym sa...

Klart man tittar! Spännande att höra att programmen spelas in under flera dagar. Är det inte jättesvårt att få de olika delarna att hänga ihop med tanke på att vädret och ljuset förändras hela tiden?

Malin Fasth sa...

Trädgårdsfredag – det är ju veckans TV-höjdpunkt!Önskar att det var en timma långt bara!

Helena sa...

Det tittat vi på såklart jag o sambon.Tycker det är trevligt o inspirerande!Så mysig miljö.Känns som om trädgården bara väntat på att detta ska hända:-)
Kul att du berättade hur det går till att spela in det funderar man på ibland!
KRAM från mig!

Thérèse sa...

Oh, tack för lite bakom-kulisserna-info, jag och maken har funderat just på hur långt i förväg ni spelar in. Vi följer er självklart med stor glädje - och uppskattar mycket att SVT-play finns :o)

godastunder-tokigaidéer sa...

Klart man tittar, dock inte helt bra sändnings tid men bor man i sandby så är det ett måste och jag har varit där på en IRL titt.

Anna

stallnilsen sa...

Virker som om du har en inntresang jobb, trædgården virker veldig fin :)
Ha en fin dag, Lisbeth :)

Helén sa...

Åh, vilket härligt jobb du har, och speciellt när man vet att det finns sånt intresse för just trädgård numer. Sitter spikad på fredagskvällarna:)...och nu är det bara ett dygn kvar...hihi. Ha det gott! Mvh Helén

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

Jajamensan.... visst tittar jag.... (såklart.... :-)) Vad kul att få veta lite kring hur det går till att spela in programmen och din roll som redaktör... Gissar att det är ett ganska trevligt jobb :-)

Trädgårdsfredag är en urmysig produktion... Gillar allt, själva innehållet med trädgård varvat med mat, musiken, tonen, känslan och hur det är filmat.

Kram
Charlotte

Alen Trädgård sa...

Tittar alltid, gillar alla tre för att de är jordnära, naturliga och goa människor;)) att du är redaktör gör ju inte saken sämre:)) Ha det gott/Monne

Marina sa...

Jag är kräsen när det gäller både trädgårdstidningar och trädgårdsprogram men trädgårdsfredag gillar jag verkligen jättemycket. Brukar se det på svt play på söndagar.

Kram!

Carolina sa...

Kul och få höra lite vad du gör :) Komplettera gärna ritningen med en norrpil.

Ha det gott!

Romantiska Hem sa...

Vill bara önska en trevlig helg!

Anonym sa...

Klart vi tittar!

Trädgårdsmakare Hillevissan sa...

Det låter som ett toppenroligt jobb! Ett som jag med vill ha ibland! Jag saknar att ha arbetskamrater, man utvecklas av varandra och det missar jag i mitt jobb tycker jag:-)
Jag kikade på gårdagens program, och man ser att ni har det väldigt trevligt tillsammans.
kramkram H.

♥ E L ♥ sa...

Jag tittar!!! Missar jag ett avsnitt finns ju det välsignade svtplay.
Ibland är det lite väl "pluttinuttigt" i programmet, men i det stora hela tycker jag att det är ett mycket sevärt program. Lagom "nivå" för mig.
Kram från Eva Linnea

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Tittar gör jag absolut!!! Älskar det programmet, alla säsongerna.
Det är en så mysig och rofylld stämning på något sätt. Sen verkar de (Pernilla o Taylor x 2) ha så roligt!
Kul att läsa lite om arbetet bakom kulisserna.
Ha det gott. /Ingela

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Glömde ju:
Min sambo som inte alls är intresserad av trädgård egentligen, gillar också programmet. Ett gott betyg!!!
/Ingela

Spirande grönt - sa...

Låter som ett himla skoj uppdrag du har!

Ha en fortsatt finfin helg,
Rebecca

Hanna C sa...

Fredagens program var kanon! Härlig mix av inslag.

Millan sa...

Vad kul att läsa lite om vad som händer bakom kulisserna! Tack för att du delar med dig.

Gunilla sa...

Bästa måbra-programmet som sänts på länge! Veckans höjdpunkt i tv-soffan!:)

Lotta sa...

Vilket roligt jobb! ...och ni gör ett bra program. Tack!

Kristina Bonander sa...

Roligt att få lite bakgrund. Allt ser så lekande lätt ut men man förstår att det är mycket jobb bakom.
Hursom är det ett väldigt trevligt och mysigt program. Lagom avvägt mellan informativt och opretentiöst.
Och tempot är avspänt. Det gillar jag.
Hälsningar
Kristina

Annica sa...

*flinar* Jag pratade med en arbetskompis idag och sa att jag saknade en översikt av eran trädgård... Kanske borde det gå att få till en bra översikt i tv:n också. Man får liksom inte ihop det riktigt. Helt klart veckans må bra program!

Anonym sa...

Jag älskar "Trädgårdsfredag" !!! :D Och längtar efter nästa säsong. För det kommer väl en ny ? :O

Mvh Amanda