onsdag 6 oktober 2010

Nattsvart nyhet



Jag är alldeles nyss hemkommen från branschmässan Elmia Garden i Jönköping och tänkte dela med mig av lite nyheter jag snappade upp. En alldeles svart petunia, vad säger ni om det? I odlarens, Hörnhems, monter uppstod en diskussion om någon skulle vilja ha den här? Vad säger ni bloggläsare?


Jord, eld och vatten. Jag tror på naturens element. Ull är väl jordnära nog att använda i trädgården, eller vad tror ni? Jag gillar skarpt "ulltrådarna" i olika färger från Eld Garden. Floristerna gjorde läckra arrangemang med dessa, och jag kan mycket väl tänka mig att använda dem som knytband för att binda upp växter. Vissa snören har en kärna av ståltråd, andra av jute som gör dem hållbara.


Alla som har för många sniglar i sin trädgård - vem har inte det? - kan glädjas åt uppfinningsrikedomen när det gäller att hitta på olika fällor. Berglund Garden presenterar nu en snigelplockare, som med ett enkelt handgrepp både lyfter upp, dödar (med hjälp av en vass kniv) och samlar upp sniglarna. Nominerad till årets trädgårdsprodukt.



En annan pryl som nominerats till titeln är de här pionstöden från Eld Garden. Fiffiga och snygga!



Hasselfors följer upp sin succé med växthuset Trädgårdslider med den här odlingsvitrinen. Perfekt för den med liten trädgård, terrass eller stadig balkong. Rejäl och snygg!


Kanske mer kitch än funktionell är den "mina" i återvunnen plast, men vad vet jag. Detta är en sk Ecomposter, alltså en kompost som sägs förvandla avfall till mull på sex veckor. Den kan rullas omkring i trädgården. Hrmm, jag är inte övertygad.


Nya trädgårdsstövlar skulle jag verkligen behöva och mycket lutar åt att nästa par blir ett par Muckboots, de verkar både sköna och praktiska. Vissa modeller är dessutom väldigt snygga, Greta heter modellen på bilden.



Jag har 3 par garden girl byxor och två av dem är nu så välanvända (=går ej att tvätta rena längre) att de börjar bli dags för ett par nya "till fint". Tror jag väntar till våren då de kommer med de här bruna modellen med rosor på. Blir också lite sugen på den snygga kappan, eller kanske en skön fleecetröja?



Många försäljare riktar in sig på dem med sommarstuga eller balkong - personer som kan tänkas bära med sig sin trädgård till landet eller så. Flera försäljare hade denna typ av pilekorgar med tillhörande odlingsbag. Man odlar allstå i en säck med handtag och fäller ut en sarg av pil för att dölja och stödja säcken. Mja, kan nog funka. Denna från Bröderna Nelson.


Kakaoflis lanseras som nyhet och är också nominerad till årets trädgårdsprodukt, men jag minns när det var en nyhet för sådär tio år sen. Luktar kakao som passar i köket, men i rabatten? Sägs i alla fall vara ett bra täckmaterial om man vill hålla skadedjur borta från rabatten.



Så kommer den en gång till, den svarta petunian. Denna sort heter Mystical Phantom och har gula streck i mitten.



Det finns också en helsvart sort, Mystical Black Velvet. Jag tror jag vill ha båda och kombinera med något cerise, eller kanske svavelgult eller orange.
Det var allt för idag. Återkommer med en trendrapport från mässan.
Eva

28 kommentarer:

Lotta sa...

Den svarta petunian skulle jag köpa direkt! Även odlingsvitrinen och muckbootsen hade fått följa med hem. Kompostbollen hade däremot fått stanna kvar.

cat sa...

Åhhhh, svart som synden och ack så lockande. Hoppas verligen på att hitta dem i handeln.
Ha de gott. Catarina

Almbacken sa...

Såna petunior vill vi ha!!!! Urläckra!!

Dom där Muckbootsen ser både sköna och snygga ut. Hamnar på önskelistan..

Varma hälsningar,
Maria

Anna-Karin, Landet Krokus sa...

Skulle absolut köpa svarta petunior. Är inte mycket för petunior annars men de här var läckra. Även vitrinodlingsskåpet skulle jag vilja ha. Skulle passa perfekt på vår altan. :)

//Anna-Karin

Godastunder-tokigaidéer sa...

Jisses så mycker roligt du har fått se. Petunian jag kan bara asäga "me like" och stövlanran och snigelplockar/dödaren får flytta hem till mig närsom.

Allt super fint
Ha det gott
Anna

HelenJ sa...

Du såg visst samma saker som jag idag. =) Kul att ses även om det blev väldigt snabbt.
Ett par kommentarer - muckboots har jag i både den höga och låga varianten, dock ej den du visar på bild. Den låga (skomodell) använder jag jämt när jag är i trädgården, de är helt oumbärliga numera. Suverän passform!
Och kakaoflisen har jag också bara goda erfarenheter av, både provat och på jobb. Perfekt som täckmaterial till bland annat rosor eftersom varken kaniner eller rådjur gillar doften. =)
Själv är jag alldeles nyss hemkommen från mässan och väntar nog tills imorgon med att summera mina intryck...
Ha det bra
/Helen

Trädgårdstoken sa...

Oh, dom svarta petuniorna skulle jag gärna ha i min trädgård! Småkillarna skulle gilla kompostbollen som ser ut som en jätte-Bakugan. ;-)

/Mia

Tant Grön sa...

Oj, så svart! Annars brukar växter som sägs vara svarta visa sig mest som mörkt mörkblå eller mörkvioletta.
Den här skulle jag gära plantera ihop med rosa grusnejlika, det tror jag skulle bli fint i stora krukor nästa sommar!

Alen Trädgård sa...

Om petunian säger jag bara WOW, skulle köpt den direkt:) Kul men mässor men en del saker är väl tveksamt om det är så funktionellt som det sägs:) Tack för att du delade med dig av mässbilder till oss som inte har möjlighet att vara där:) Ha det gott/Monne

Tigris Predikantan sa...

Är så inn på svamp så på första bilden trodde jag det var svart trumpetsvamp! *ler*

Rose Garden Malevik sa...

FRÄCK :)
Verkar varit kul :)
Kram Håkan

Trädgårdsflow/Garden Flow sa...

WOW Eva!!! Tack snälla för bilderna på alla nyheter från mässan....... Petunia är inte en favoritblomma, MEN... den i svart skulle jag köpa direkt.... SÅÅÅ snygg!!!

Kram Charlotte

Fru C sa...

Jag var oxå på Elmia idag. Gillade Hasselfors vitrinskåp ;) När vi var på Hörnhem för att se nyheterna var det många som gillade svarta petunia. I rätt sammanhang så.......Eftersom jag just varit i Frankrike blev jag mest sugen på kastanjestaket....väldigt sugen faktiskt!

Monica sa...

OH den Petunian, var läcker....och de stövlarna,,tack för du delar med dej av nyheterna!
Ha en go torsdag kram Monica

Unknown sa...

Tack för titten, då vi inte kunde åka dit mitt i veckan:( Underbara petunior. Känner på mig att det där snart är en riktig inneblomma - och svart, urläckert!
Ha det gott,
Charlotta

Cecilia - Vi tre & trädgård sa...

Den svarta perunian verkar göra succé i kommentatorsfältet :-) Ja, jag sällar mig, jag är med. Sammetssvart...

Anonym sa...

Jag vill verkligen inte ha en svart petunia hos mig!! Men å andra sidan tycker jag inte om mörkblå heller... nej, mörka blommor gillar jag inte. Men pionstöden, gardengirlbyxorna och lilla växthuset skulle jag inte säga nej till:)

Tur att smaken är olika...
Må så gott.
Kram Eva-Mari

gittan sa...

Det fanns mycket intressant för trädgården på mässan även om jag fick koncentrera mig på sånt som kan tänkas passa in i butiken här istället för växter =) Jag passerade dig vid ett par tillfällen däruppe men var lite osäker på om det var du... nu är jag säkrare på att du verkligen var där och till nästa gång lovar jag att säga hej! Ska bli kul att läsa din trendrapport / gittan

Merja sa...

Nog kan jag tänka mig att ha en svart blomma. Fast vitrinskåpet lockade mer:)

TYRA Hallsénius Lindhe sa...

Tack för ett fint inlägg om mässan. Det där Kakaofliet var jag imponerad av när jag såg det på Älvsjömässan i våras, verkar vara superbra men dyrt! Ecompost har jag inte sett tidigare, en sådan skulle jag vilja ha, den är ju både snygg och verkar fiffig.

Ha det gott/ Tyra

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Tusen tack för rapport, den där snigelplockaren får nog testas...låter kanonbra!
De ulliga banden bara måste jag ha och den svarta petunian ska jag definitivt försöka få fatt på till våren.
Ha en riktigt fin helg,
Lydia

Mia sa...

Vilken skönhet den svarta är!

Mvh mia

Grobar-Karina sa...

Jag var också där igår. De svarta petuniorna fastnade även på min lins. De är så sammetssvarta och liksom suuuuuuger in dig som svarta hål! De kommer bli en hit!!!
Jag blev även helsåld på de oemotståndliga cyklamen i CASAs monter. Hoppas våra plantskolister köper in dem.

Ruben sa...

Svart petunia, nja - jag vet inte. Men kokosflis verkar bra!!
Ha det gott!
/Ruben

haspet sa...

Jag hoppar nog över den svarta Petunian men tackar gärna ja till pionstödet och odlingsvitrinen. Kul att du visar upp lite nyheter. En kompis till mig har köpt ett par Muckboots och är så nöjd. Ha en trevlig helg. // Peter

Inger sa...

Eva, du kan inte tro så glad jag blev när jag fick se odlingsvitrinen. Har nu insett att ett växthus inte får plats hos mig, men nåt i den här stilen borde bli jättebra, tack! Svarta petunior faller jag inte för, måste verkligen växa i rätt sällskap, svårt att uppfatta den svarta färgen, mörk violett är bättre. Kakaoflis såg jag första gången i Frejaparken i Oslo, kanske idén kommer därifrån?
Ha det gott!

Anonym sa...

Den svarta petunian kommer alla att vilja ha när de ser den!
Tror jag.
Skoj att se vad som kommer nästa säsong!

Ingmarie We sa...

Ja, jag bara älskar svarta blommor så jag kommer att åka land och rike runt för att hitta de svarta petuniorna. Pionstöden från Eld Garden är jättefina.