fredag 8 oktober 2010

Trend: Blommor på alltGillar du blommor? Då är du supertrendig. Just nu ska det nämligen vara blommor på allt: på klänningar, på dukar, på soffor, på kuddar - ja till och med i skorna tydligen. Inför Elmiamässan i veckan som gick hade mässledningen och Blomsterfrämjandet låtit ta fram en hel trendtidning om 2011 års Trädgårdstrender. Jag presenterar min tolkning av dem här.

Ni lyssnar väl på Odla med stadsgrönt i P1? Cityträdgård är nämligen en av de tydligaste trenderna. Naturen flyttar in till stan och det ska vara grönt uppåt väggarna (ni minns väl min vertikalodling på balkongen i somras - före sin tid!) Gerillaodling, "blommor på allt", fiffiga små krukor för kryddorna i köket och Michelle Obamas grönsaksodling är några av nycklarna till denna trend. Att sen "alla" snyltar på naturen tycker vi är helt ok. Pioner på laptopen, blommor på mobilfodralet och blommor på skorna är inte bara ok, det är helt rätt!

Till den trend skulle jag vilja foga vitt-i-vitt. Denna sk franska lantstil eller shabby shic som man också säger flyttar nu in till stan så att det känns som man är på landet även när man är i stan. Växterna ska företrädesvis vara gröna så att det vita verkligen framstår som vitt, blommor är ok, men nedtonade i färgskalan.
Den nya minimalismen heter nästa trend, och den handlar inte så mycket om att ha det superavskalat, utan mer att satsa på naturliga material och hög kvalitet - med tanken på att saker som är håller länge är miljövänliga genom att man inte behöver köpa nytt lika ofta.
Rent, omålat träd - ja till och med furun verkar vara på väg tillbaka. Självklart ska det minimalistiska också vara personligt, och här kommer återbruk och loppisprylar in som en retro-trend i tiden.

Rostiga trenden verkar också hålla i sig enligt mässan där flera montrar nästan enbart hade rostiga saker. Och visst, här har vi det jordiga färgtemat klappat och klart + återbrukstanken förstås, även om mycket är "nyrostat".En minimalistisk spaljé hittade jag hos Nelson Garden. Skulle passa fint på min funkis-balkong nästa sommar. Om man får skruva i fasaden förstås.Ibland känns det som om trenderna är desamma men blir som nya när någon fyndig person hittat ett nytt namn på den. Vardagssurrealism, vad säger ni om det ordet? Det är tredje stora trenden nästa år tycker man från Blomsterfrämjandet och Elmia. Det är svårt att inte bli glad av den här dukningen tycker jag. Mycket färg och gulligt. 30+ goes mormors-stil skulle jag vilja kalla det. Ungt och poppigt men ändå hemtrevligt.


Prickarna kommer igen på det mesta - som på Nelsons handspadar. Jag vågar sätta en peng på att de säljer som smör. Här är det inte kvaliten man går efter, utan mysfaktorn. Vad kännetecknar då vardagssurrealism (det går knappt att stava rätt till förresten)? Jo, glädje och humor, klatchiga färger och ljust trä, gamla bruksprodukter blir dekoration (loppis igen någon?) och trädgården som ett sagoland. 80-talet är inne igen vilket betyder att vulgo är ok. Det behöver alltså inte ens vara vackert. Det fulsnygga är det nya svarta!Till och med trädgårdstomtarna är okej plötsligt. Fast vete katten om inte de här rosa plastfåren slår allt i dekorationsväg. Kitch och "fulsnyggt", grällt och roligt - men inte hos mig tack.I den här vardagstrenden ingår också ett köksland som en omistlig del (liksom i cityträdgården!). Jag tror starkt på frukt och bär som den nya heta köksodlingstrenden. Om min fingertoppskänsla har rätt så kommer "alla" att odla kvitten snart. Päronkvitten, rosenkvitten eller vad ni nu känner för. Vacker blomning, kuliga frukter med möjlighet att laga hemgjort marmelad i kombination med "lättskött" kan väl inte bli fel!
Trevlig helg på er - jag satsar på att få ännu fler tulpanlökar i jorden!
Eva

17 kommentarer:

gittan sa...

Hrm.. blommor på allt, bara tanken ger mig rysningar. Jag är nog allergisk mot blommiga mönster, ska det blomma ska det vara äkta blommor för min del =) Jag är nog ganska tråkig när det gäller att ta till mig trender, men lika glad ändå. Tycker ofta att mycket är fint hos andra men inget som passar mig. Ha en fin helg / gittan

Maleviks Rosenträdgård sa...

Tack snälla.......kul att få se å läsa :)
Håkan

Sussi / Sussinghurst sa...

Mon ikke kvitten er det samme som danske kvæder, frugter der ikke kan spises rå, men som dufter himmelsk.... jeg plejer at stjæle et par stykker fra genboen, for at have dem til at ligge og dufte i stuen (men sig det ikke til nogen, det er en hemmelighed)

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Tack för fin trendgenomgång. Jag tror jag håller mig till den naturliga, den vita och den nyttiga trädgården. Fast lite flärd & färg måste man ju också ha = blommor.
En skön helg önskar Eva Linnea

Lisbeth sa...

Fantastisk indlæg:) Jeg er ret begejstret for den vertikale have til terrassen eller altanen, men ellers synes jeg at det er utroligt hvad der udbydes nu om dage... det er tydeligt at der er kommet mange flere kvinder "ud i haverne". At kvinder skal gå i haven iført specielle arbejdsbukser med små fine blomster på - blomsterde tynde havehandsker, prikkede små haveskovle o.s.v. o.s.v. - det kan da ikke tages seriøst. Personligt er jeg til de funktionelle haveredskaber - må jeg be´om en ordentlig spade og en beskærersaks der kan klippe og så hellere bruge pengene på nogle flere frø eller planter som kan blomstre:)

Hanneles paradis på Hisingen sa...

Läckra skor..

Lenas trädgård sa...

Min son sa just idag att jag nog var en blom-alkohlist! Köper, planterar, inreder med blommor hela min ledig tid. Och faktiskt har jag just fått tag i mina första Garden Girl-kläder! Byxor, softshelljacka och sockar, är så glad i dem! Älskar att de är blommiga!Har sett dina på din blogg och suktat. Nu hittade jag dem på Willab i veckan, då vi såg ut vårt växthus.
Idag har jag invigt dem, vågade knappt ligga på knäna, för de är ju så fina...
Men vad fasiken, det ska väl märkas att man jobbat!
Härliga bilder, men visst, det kan gå till ibland överdrift...
Soliga hälsn Lena

Ingela - Mosters Trädgård sa...

Vad roligt att få läsa om nya trender!
Fast, som du också skriver, så känns en del av dem väl egentligen inte så nya... Rostigt, shabby chic, blommigt, återbruk med loppisprylar mm har väl varit "inne" länge känns det som. Just de gillar jag själv, så det är ju bra att de fortfarande är trendiga :-)
Fast trendigt eller inte, det viktiga är ju att man själv gillar det.
De där rosa fåren får inte komma hem till mig heller och det där med omålad furu känns väl inte så lockande... Har en hel källare full och jag bara längtar tills det blir målat.
Ha det gott. /Ingela

Susie på Stjärnarve sa...

...att tyvärr var det två bilder jag inte kunde se.
Egentligen är det väl kanske inte något av dom här trenderna som passar mig, men bilden på den stående blomhyllan mot den ljust lila väggen var snygg!
OK, lite rostigt har jag ju i trädgården annars är det nog lite mer diskreta svarta detaljer (mot växterna och huset) som gäller döe mig och dessutom inte alltför många dekorationer utan jag försöker låta växterna tala. Men...det här är ju en smaksak och det finns alltid något i ALLA trädgårdar som är snyggt och tilltalande!

Britt sa...

Härliga bilder och gillade det rostiga och det prickiga//Britt

Anonym sa...

Eva:
Är jag alldeles ensam om att känna mig mätt?

billan sa...

Tack för de fina bilderna och trendvisningen, men inte mycket där som går hem hos mig....
Ha en skön söndagskväll!

Mari sa...

Blommor blommor blommor överallt och så prickar och rost förstås. Det gillar jag!
Jag är så glad över din underbara bok. Den tål att njutas med många kvällar i höst och vinter framför brasan!
Må så gott Mari

Sophia Callmer sa...

Kul att se. ja kvitten det är värt att få uppmärksamhet. Jag har äntligen efter att i 10 år tänkt att jag skulle sätta ett kvittenträd satt ett i år! Var hos en god vän i går och skördade kvitten på hennes träd, det är fem år och bågnar av frukt. Så de växer rätt fort.
ha det gott!

Lotta sa...

Tack för trendspaningen. Kul att få ideér och skönt att kunna säga att 'det passar inte mig'. Rent trä, rost och lite kitch gillar jag men vitt, franskt shabby chic börjar bli småtråkigt. Har planterat två päronkvitten så jag är väl trendig ändå. ;-)

Grobar-Karina sa...

Lisbeth:
Då kan jag glädja dig att 'Garden Girl' nästa år kommer med en kollektion som saknar rosor - 'Go Girl' heter den och är arbetskläder för kvinnor. Riktiga arbetskläder, fast anpassade för kvinnorkroppen. Det har jag längtat efter! Bra va?!

MiniZillen sa...

Vilken härlig blogg du har! Hittade just hit!