måndag 25 oktober 2010

I skydd för frosten


I helgen har jag satt upp stommen till mitt övervintringshus, "lillebror växthus", inne i det stora växthuset. Det är ett pyssel som heter duga, men nu är det gjort. Jag har flyttat in så många växter jag fick plats med och hängt över fiberduk. Det finns ett bubbelplasttält som hör till, men det får vänta tills kylan kommer på riktigt. Sätter man upp det för tidigt blir det bara kondens och ruttna växter som följd.
Nästan allt som jag sätter in i lillebror överlever en frostknäpp eller två.


Störst utrymme, utan konkurrens, tar alla mina agapanthusar. De förökar sig varje säsong genom att jag får nya plantor, frösår och delar de jag redan har. Det viktigaste är att få in de bredbladiga vintergröna sorterna som inte gillar minusgrader. Eftersom de måste ha ljus ställer jag dem på pallar och liknande så att de kommer upp lite grand. De smalbladiga som vissnar ner ställer jag undertill, i "skuggan" på golvet, eftersom de inte måste ha ljus till varje pris. Det är ett kånkade med alla stora krukor, men det är de värda!De flesta pelargoner flyttar jag inomhus, till fönsterkarmarna. Dels för att de inte är så förtjusta i temperaturer under 5+ men också för att det helt enkelt inte finns plats. Bara pelargonerna skulle fylla ett helt övervintringshus. 'Dr Westerlund' blommar bäst efter en sval övervintring och får därför stå ute. Plantan har redan fått en nätt kyss av frosten, men verkar ha klarar sig med några vita blad.Lagerträdet har inget emot minusgrader ovan jord, men eftersom det är vintergrönt tycker det inte om tjäle. Jag känner dock några som lyckats övervintra det utomhus. Jag har klippt ner mitt träd ordentligt och tagit in lagerbladen i köket. Smaksätter många goa rätter i vinter.


Myrten är en annan växt som klarar kyla, men som inte får totalfrysa. De brukar älska övervintringen här, men ett år vattnade jag för mycket och då var de nära att stryka med. Trots att de hatar att torka ut får de inte vattnas för mycket under vintern.De automatiska fönsteröppnarna är guld värda hela sommaren så att man slipper springa ut och vädra hela tiden, men de måste tas in på vintern eftersom oljan i kolven inte tål att frysa. Också detta moment är ett tidsödande pyssel (man undrar om de som konstruerar övervintringshus och öppnare själva har något växthus med tanke på hur krångligt det är att få ihop grejorna). Jag har fyra takfönster och en automatisk lucköppnare får sitta kvar lite till, om det skulle bli för varmt i växthuset någon solig eftermiddag så luftar det sig själv. Det viktiga är att sätta på de vanliga öppnarna/stängarna så att fönstren sitter riktigt hårt fast när höst och vinterstormarna viner.Murbinkan och margeriten fick flytta in i "kalla" delen av växthuset. De är ju egentligen fleråriga även om de inte övervintrar ute hos oss. De klarar lite kyla och får hålla mig sällskap om jag fikar där ute i höst. Om de överlever eller inte bryr jag inte så jättemycket om. Fast det är klart, hade jag plats i övervintringshuset så skulle de åka in där. Men sorry växter, det är fullt nu...
Eva

22 kommentarer:

Frøken Solhat sa...

Eva.....der er fuldt hus nu - Men de har det godt hos dig dine planter kan jeg se. Tror selv jeg må forsøge med lidt bobleplast i år :0)

Mit drivhus er meget lille og har kun én automatisk vinduesåbner........jeg har endnu aldrig gjort mig den ulejlighed at pille den ned om vinteren og den virker stadig perfekt, men nu er de danske vintre jo heller ikke så hårde og lange som de svenske måske er......lige med undtagelse af sidste vinter. I hvertfald har den været ude året rundt i mindst 10 år nu :0)

Knus Dorthe

Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Peter Gaunitz Landskapsdesign sa...

Tack för titten Eva! Ja, masseffekten av tusentals lökar blir säkert häftig, men det förtar ju inte de mer småskaliga lökplanteringarna. Hundratals tulpaner kan ju vara nog så vackert, särskilt senblommande sorter i en äng eller oklippt gräsmatta. Agapanthus i kruka duger rätt bra det också.

Min mästarrabatt? Nja, jag jobbar ju inte direkt med "rabatter" utan mer med storskaliga planteringar. Men man vet ju aldrig, kanske blir också jag "mästare" för ett år en gång i en avlägsen, oviss framtid.

Däremot tycker jag att du kunde vara en tänkbar mästarrabattist. Då får du tillfälle att bevisa att du inte bara kan skriva inspirerande om rabatter.

Bondjantan sa...

Aaaa nu påminner du en virrpanna som inte har kommit ihåg sitt fikonträd.... Hoppas den har överlevt, ska genast ut och ställa ner i källaren.

Madame C sa...

Vilket sjå det är med all övervintring! Men övervintringsrum är fiffigt. Har du dina agapanthus där hela vintern, med bubbelplast och fläkt? Eller åker de ner i källaren så småningom?
Längtar som en galning efter en vinterträdgård - av STORT format:)
Ha det gott,
Charlotta

Alen Trädgård sa...

Ja jag ser ju att du inte legat på latsidan direkt:) Det är underligt att man har en förmåga att samla på sig både det ena och det andra som måste övervintras frostfritt;) Men det ser väldigt mysigt ut hos dig:) Ha det gott/Monne

Ruben sa...

Det glädjer mig att läsa att det är en hel del pyssel med växthus, och det jag inte visste förut - med fönsteröppnarna. Nu känns det lite bättre, men jag är ändå väldigt avundsjuk på er som har växthus! ;-)
Ha det gott!
/Ruben

Susie på Stjärnarve sa...

...åh, vad du har jobbat!
Det är också väldigt bra att du talar om hur jobbigt det är med växthus om jag skulle glömma bprt det ett år och falla för frestelsen att skaffa mig ett.
I våras var jag nästan på gång igen - för vilken gång i ordningen vet jag inte - men kom snabbt på att jag inte har någon som helst användning för ett växthus.
Jo, det finns en enda och det är att sätta en bougainvilla i det! Men det verkar lite konstigt att skaffa sig ett växthus baraför det, eller hur!?

mammi sa...

Vad man lär mycket av att läsa andras bloggar, när man själv inte kan eller vet vad man skall göra. Tack för tipsen. Vi har ett ynkligt litet växthus, som också har automatisk fönsteröppning, fick noga rådet att plocka in det inför vintern, tål ej frost. Jag vet inte hur många ggr. vi glömt att ta in det för vinterförvaring, senast sista vintern som inte var nådig, men det klarade sig, så vi "glömmer" nog det inför kommande vintrar
Ha det så gott

Marina sa...

Här ska också lilla tältet sättas på plats nu snart. Ännu har det klarat sig från frost i Lugnet (fläkt en natt) men snart blir det kanske kallt igen.

Kram!

Lisbeth sa...

Hvor har du været flittig jeg håber at de overlever allesammen. Jeg ved ikke om jeg orker at forsøge overvintring i år - sidste år pakkede jeg ind og ned efter alle kunstens regler, men den hårde vinter tog næsten det hele og værst mine 2 store Agapantus.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Ja, flitens lampa lyser verkligen i Höganäs! :o)
Hmmm, det där med oljan i kolvarna visste jag inte...tänker på vårt nya växthus...fast kolvarna har hållt i det gamla, så vi håller nog tummarna, arbetsskygga som vi är! ;o)
Ha det så gott,
Lydia

Sophia Callmer sa...

Smart system, förstår att det är ett pussel att få in alla i tältet. Lagerträd finns på friland på Christinasø utanför Bornholm som är 40 år gamla, men de har ju både havet runt omkring och sina murar runt hela ön.
ha det gott!

Anonym sa...

Oj, vilket pyssel! Men så är det om man har många barn!! Hos mig är det enkelt... tål man inte frost och kyla stryker man med. Har ingen plats för vinterförvaring men heller inte många växter som kräver det. Man får rätta mun efter matsäcken!
Lycka till med alla barna.
Kram Eva-Mari

Charlotte sa...

Vilken logistik Eva..... ;-) Du har lite att stå i ser jag inför vintern....

De där övervintringshusen är smarta... Jag har ett också.. men har byggt ihop delarna så att det bildar en stomme över min långa väggfasta bänk i stället. Använder bubbelplast sen däröver när jag börjar med frösådderna.

Åh, vad jag önskar att jag kunde övervintra växter ljust och svalt. Svalt kan jag ordna, men inte ljust. Måste vara suveränt att ha så många agapatnhus att övervintra. Mina får allt snällt åka in i källarmörkret.

Menar du att du kan ha myrten i växthuset över vintern? Men visst har du tilläggsvärme då?! Eller klarar dom minusgrader?

Kram
Charlotte
/Charlotte

Fägring och mylla sa...

Så fint dina växter får ha det under vintern! Och så roligt det måste vara att ha dem kvar och ta fram dem igen till våren. Här går det mesta tyvärr i komposten förutom rosmarinen och pelargonerna som får nöja sig med förrådet. Lycka till med övervintringen. Hoppas vi får titta in någon dag och se hur det går.

/Cecilia

Sussi / Sussinghurst sa...

Vi har også flyttet planterne ind i drivhuset, men der er stadigvæk en lille plads hvor man en solskinsdag kan nyde en kop kaffe, det ER så hyggeligt en vinterdag - hvis bare solen skinner, kan man godt holde ud at sidde der lidt, og nyde næsten at være ude.

Glädjekällan sa...

Även här har jag börjat plocka in växter jag vill spara. Fuchsior och pelargoner har jag med hjälp av 'skohorn' lyckats få in i växthuset. De får stå där med frostvakt ytterligare en tid innan de hamnar i källaren under belysning.
Mina agaphanthus står fortfarande kvar ute, både bred och smalbladiga. Har satt dem under takutsprånget och där verkar de klara sig riktigt bra. Värme från husväggen och tak över huvudet. De skall också få flytta in i källaren men då till ett kallt och mörkt rum, vad det lider.
Murbinkan har hamnat på komposten men det beror enbart på att det är fullt i växthuset, precis som hos dig.
Ha det gott
Birgitta

gittan sa...

Jag får nästan lite dåligt samvete när jag läser om hur flitiga alla andra är, men bara nästan =) Mitt trädgårdsintresse har gått i vinteride och det som står i växthuset för vinterförvaring får kanske något mer skydd om jag känner för det någon dag annars får det gå som det vill i vinter. "Dyrgriparna" står i garaget där maken pysslar om dem under vintern. Sen måste jag erkänna att vi kom ihåg att ta in våra lucköppnare det första året... sen blev det inte fler gånger och de fungerar fortfarande lika bra alla tre trots de kalla vintrarna vi haft. Vi har t.o.m med en uppsättning i reserv eftersom vi köpte nya första vintern vi glömde ta in dem men de har ju inte behövt bytas ut än trots att vi haft växthuset i 8år. Inte utan att man funderar på om de verkligen behövs tas in...

Maleviks Rosenträdgård sa...

MYCKET SMART :)
Men vi får väl hoppas på en MILD vinter i år....
Ha det gott
Håkan

haspet sa...

Och jag som knorrar lite över mina ungefär femton pelargoner.... Vilket slit det måste vara, men det är säkert värt det när man ser att växterna klarat vintern. Bra tips med ett litet växthus i det stora. Men det är klart, för att kunna ha det så måste man ju först ha ett stort, hmmm. Hoppas att dina små skyddslingar klara vinterkylan. Ha det gott.// Peter

Sandra sa...

Hej
va fint du har fixat, vart kommer ditt "inneväxthus" ifrån, ser ut att vara en bättre modell än de jag kommit över, tacksam för tips!

/Sandra