torsdag 28 oktober 2010

Inte riktigt över änRedan frost och snart november, halloween och allhelgona - men det är inte riktigt över i trädgården ännu. Aroma-äpplena är söta, syrliga och goda även om rönnbärsmalen varit framme i de flesta. Så länge man inte biter i masken så äter jag gärna obesprutat!Finlands vita ros, den vita fyllda pimpinellrosen, får vackra höstfärger och nästan svarta nypon. Plus!Ringblommorna är sega i år. Kanske den frosthärdigaste sommarblomman?Kärleksörten får rabatten att brinna.De höga gamla astrarna ger inte heller upp i första taget.Och titta - en ros till orkade slå ut!Inte heller jag är riktigt färdig ännu. Här är mitt senaste projekt, att dela upp den stora avlånga kvadraten till gräsmatta i tre stora cirklar. Hade det bara inte var tung och blöt lerjord så hade jag kommit längre (inbillar jag mig i alla fall), men nu är den första cirkeln grävd i alla fall. Och i "mellanrummen" blir det bland annat rosor och en ligusterhäck som jag själv dragit upp från sticklingar. Jag vill gärna ha synpunkter och tips på hur jag kan utveckla denna idé.
Nu blir det höstlov - ha det gott så länge!
Eva

19 kommentarer:

gittan sa...

Oj, du har ju riktigt mycket kvar att nuta av fortfarande

mammi sa...

Vi har också en del växter kvar som glädjer ögat. Vårt sista Aromaäpple bestod nästan bara av skal, sen vi haft besökare där. Smällar man får ta.
Ha det gott

haspet sa...

Härligt att kunna njuta ännu ett tag av allt det härliga hösten erbjuder. Här har det gått lite längre än hos dig men astrarna är fortfarande jättevackra. Låter som ett tungt jobb du påbörjat, ska bli kul att se det färdiga resultatet. Ha ett skönt höstlov.// Peter

Maleviks Rosenträdgård sa...

Hade lagt sten som i ett kryss och sedan rosor.....och lavendel runtom :)
Ha det gott
Håkan

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Tre cirklar
...solen...månen...jorden...kanske.
Gillar detta skarpt,
Jordnära hälsningar, Petra B.

♥Min Eden♥ sa...

Lera ja...hua, jag vet vad du talar om. Här bor vi på gammalt sjöbotten! Oj vilket projekt du påbörjat såhär sent på året. Skönt sen till våren att ha det gjort.

Ha det skönt på höstlovet, jag hade mitt förra veckan.

♥ Eva Linnea ♥ sa...

Vilken kul idé med dina cirklar! Jag tror jag snor den idén rakt av. Nå´n stans på gräsmattan i Nöbbele skulle jag väl kunna ha en cirkel med en örtaträdgård med mycket lavendel, kanske. Funderar vidare.
Kram

Madame C sa...

Oj, vilket spännande projekt! Jag förstod inte riktigt, dock. Ska det växa gräs i cirklarna, eller är det där det ska vara rosor och liguster? Ser väldans TUNGT ut! Och lerjord, puh! Men vilka snygga muskler du kommer att få;)
Ha det gott,
Charlotta

Fru C sa...

Hurra för höstlov!!

Ninne sa...

Det var inget litet projekt?? Ska du ha höstlovet på din fd gräsmatta? Spannande är det allt, så man ser fram emot våren när du planterar i den lera
KRam Ninne

Gela sa...

Hej du, vad härligt det är att kunna njuta av våra Aroma ännu. Har några på mitt lilla träd fortfarande. Häligt att göra runda former i trädgården. Har själv en syrenberså bland annat som är rund. Men den är ej så stor ännu,på tillväxt. Ha en fin fin helg/Gela

Marina sa...

Va spännande! Berätta mer om projektet.

Kram!

ANKAN sa...

Åh, vad spännande! Kul att det är fler som ägnar denna senhöst åt att gräva i lerjord. ;-)

Ser fram emot att få följa ditt projekt.

Trevlig helg!

Kram ANKAN

Karin - Mina Rum sa...

Ditt äpple ser gott ut. Jag ser fram emot när mitt lilla, nyplanterade familjeträd är tillräckligt stort för att bära frukt.
Ha en fin helg! Kram!

Lenas trädgård sa...

Cirklar är fint! Har själv 2 stycken ganska stora, en av dem nygjord i höst. Rosor i båda har jag...lite Funkior o Alunrot också...Det är så svårt att begränsa sig med växterna...hade tänkt BARA rosor...men, men...
Du får nog fina cirklar!
Lycka till!
Lena

Anja sa...

Det kommer att bli kanon Eva!
Dock är jag dålig på att ge råd ang planteringar - för mig är det så personligt att jag vågar inte hjälpa till. men, det finns säkert många duktiga kommentatörer som mer än gärna hjälper dig!/Anja

Fägring och mylla sa...

Så roligt med ett nytt projekt så här sent på året! Det här skulle jag gärna göra en hel design på, det riktigt kliar i fingrarna när jag ser smala långa trädgårdar som delas upp i rum. Möjligheterna blir oändliga. Så himla kul du kommer att ha !!!Ett tips från mig är att om cirklarna är rummen och rosor och liguster bildar väggar så får du ju några "dörrar", dvs övergångar, och alla övergångar ska verkligen kännas i en trädgård. Gör något extra av dem, t.ex. vackra valvbågar med klätterväxter eller placera några spännande karaktärsväxter eller former (en enkel variant är buxbomsklot) på vardera sida om "dörrarna".
Sedan är det bra att bestämma sig för om rummen ska ha ett gemensamt tema/känsla eller om det ska vara olika. Där är framför allt markmaterialet och växtvalet viktigt.
Ett rum kan även få ett mindre träd. Det blir härligt med en sittplats under så småningom.
I något rum kan du skapa en focalpoint på engelskt vis med en urna eller damm i mitten av en stenläggning och invid väggen en bänk att slå sig ner på och njuta av anblicken.
Mest spännande blir det hela om du inte ser alla rummen på en gång utan väggarna blir täta.
Lycka till!

/Cecilia

Elna sa...

Toppen! Det är kanske så där man ska göra.
Själv har jag haft fullt upp med att avlägsna många räta linjer. Det gällde att skapa en böjd gång och avskärma från störande omgivningar med häck och buskar.
Nu funderar jag på hur gräsmattan ska reduceras ytterligare och skapa mysiga rum. Rundlar verkar vara en utmärkt idé.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Härligt när en & annan blommar fortfrande trotsar almanackan. Det är himla snyggt med runda gräsmattor, gjorde det hos en vän och det blev kanonbra.
Ha ett gott lov,
Lydia